İstanbul’un 3, Ankara’nın 5 Aylık Suyu Kaldı!

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli “Hiç yağış olmaması durumunda bile İstanbul’un yaklaşık olarak 3 ay, Ankara’nın ise 5 aylık suyu bulunuyor.”

Ankara 18.11.2020, 20:01 İrem Durak
İstanbul’un 3, Ankara’nın 5 Aylık Suyu Kaldı!

İstanbul’un 3, Ankara’nın 5 Aylık Suyu Kaldı!

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli “Hiç yağış olmaması durumunda bile İstanbul’un yaklaşık olarak 3 ay, Ankara’nın ise 5 aylık suyu bulunuyor.”

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli bugün itibari ile İstanbul’a su sağlayan barajların doluluk oranlarının ortalamasının %27 Ankara’nın ise %13 olduğunu dile getirdi. Pakdemirli “Hiç yağış olmaması durumunda bile İstanbul’un yaklaşık olarak 3 ay, Ankara’nın ise 5 aylık suyu bulunuyor.”dedi.

Bakan Bekir Pakdemirli İstanbul ve Ankara’daki barajların doluluk oranlarıyla ilgili açıklamalar gerçekleştirdi. Bakan Pakdemirli yapmış olduğu yazılı açıklamalarda Türkiye genelindeki işletmede olan enerji amaçlı barajların yüzde 37,5; sulama amaçlı olan barajların yüzde 32,6; içme suyu amaçlı olan barajların da yüzde 33,5 doluluk oranına sahip olduğunu belirtti. Pakdemirli toplamda 374 adet depolama tesisinde ise doluluk oranı ortalamasının yüzde 35,6 mertebelerinde olduğunu ve mevcut su miktarının da 126,7 milyar metreküp olduğunu belirterek bu oranın geçen sene ile yaklaşık olarak aynı miktarlarda olduğunu açıkladı.

Baraj Doluluk oranları geçen yılın aynı dönemine göre daha düşük olduğunu fakat sulama sezonunun bitmesi ve buharlaşmanın azalarak yağışlı periyoda girildiği sebebiyle ilerleyen günlerde barajlardan daha az su tüketimi olmasını beklediklerini de belirtti. Bu süreçte önemli bir su sıkıntısı yaşanmasını beklemediklerini de ekledi.

Pakdemirli İstanbul’un günlük olarak içme ve kullanma suyu ihtiyacının ortalama olarak 3 milyon 200 bin metreküp olduğunu söyleyerek şunları belirtti: “ Bu ihtiyacın önemli bir kısmı Devlet Su İşleri (DSİ) daha önce inşa etmiş olduğu Ömerli, Alibeyköy, Büyükçekmece ve öteki barajlar ile Yeşilçay ve Melen Sistemi’nden karşılanmakta. Dünyanın en büyük şehirlerinden biri olan ve ülkemizin göz bebeği İstanbul’un yaklaşık olarak 3 aylık ihtiyacını karşılayabilecek düzeyde su rezervuarlarda mevcuttur. Ayrıca her sene olduğu gibi önümüzdeki kış aylarında da yağışlarla beraber baraj giriş akımlarındaki artış ile İstanbul’da herhangi bir su problemi yaşanmasını beklemiyoruz.”

Ankara’nın Barajları

Bakan Pakdemirli Ankara’daki barajlarla ilgili şu bilgileri verdi: “Şu an itibari ile Ankara’daki barajların doluluk oranı %13 seviyesinde. Geçen sene aynı tarihte bu oran %12,7 seviyelerindeydi. Ankara’da günlük olarak 1,2 milyon metreküp su kullanılmakta. Ankara’nın su yeterlilik durumunu barajlardaki doluluk oranı üzerinden kıyaslamak doğru bir yaklaşım olmaz. Zira 1 milyar 500 milyon metreküplük depolama hacmi olan Ankara’daki barajlarda şu an itibariyle 185 milyon metreküp su bulunuyor. Hiç yağış olmaması durumunda dahil su, şu anda Ankara’da 5 aylık su ihtiyacını karşılayacak miktardadır.” Şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:07
Güneş 06:32
Öğle 12:59
İkindi 16:29
Akşam 19:15
Yatsı 20:35