Hangi Şehirlerimizde Şeker Fabrikası Bulunuyor? Ankara’da kaç adet şeker fabrikası Var ve Nerede?

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasından sonra açılan şeker fabrikaları yerli üretim yapılması ve dışa bağımlılığın azaltılması bakımından oldukça önemlidir.

Ankara 24.11.2020, 18:01 İrem Durak
Hangi Şehirlerimizde Şeker Fabrikası Bulunuyor? Ankara’da kaç adet şeker fabrikası Var ve Nerede?

Hangi Şehirlerimizde Şeker Fabrikası Bulunuyor? Ankara’da kaç adet şeker fabrikası Var ve Nerede?

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasından sonra açılan şeker fabrikaları yerli üretim yapılması ve dışa bağımlılığın azaltılması bakımından oldukça önemlidir. Dünyada şekerin ilk olarak tüketilen besin maddesi olduğu dönemlerde Osmanlı’yı dış ülkelere mecbur kılan şeker, Türkiye’deki çeşitli şeker fabrikalarında üretilmekte ve işlenmektedir.

Hangi şehrimizde şeker fabrikası var?

Tarımsal ürün olan şeker pancarının üretilmesi, işlenmesi ve dönüştürülmesi şeker fabrikaları tarafından yapılmaktadır. Temel besin maddelerinden biri olan şeker hayatın birçok alanında kullanılmaktadır. Günümüzün en önemli üretimlerinden biri olan şekerin kullanım alanı giderek genişlemektedir. Türkiye’de Osmanlı döneminden bu yana şeker fabrikalarının kurulması için defalarca girişim yapılmıştır. İlk şeker fabrikası ise 1935 yılında kurulmuş ve günümüzde hala en güçlü şeker fabrikalarından biri olarak bilinmektedir. Birçok şubesi olan TÜRKŞEKER ilk fabrikayı açan markadır. TÜRKŞEKER ilk fabrikasını Ankara’da 1935 senesinde kurmuştur. O fabrika bugün hala hizmet vermeye devam etmektedir. Günümüzde birçok şubesi olan şeker fabrikası Türkiye’nin birçok bölgesine hizmet sağlamaktadır.

Hangi şehirlerde şeker fabrikası bulunur?

Türkiye’de gerçekleştirilen birçok girişimin ardından 1935 senesinde ilk şeker fabrikası kurulmuş ve bundan sonra da yavaş yavaş fabrika sayılarında artış gerçekleşmeye başlamıştır. Türkiye’de şeker fabrikalarının öncüsü olarak kabul edilen TÜRKŞEKER günümüzde de sayısını artırmaya devam etmektedir. Ankara’da açılan ilk fabrikadan sonra TÜRKŞEKER de farklı illere şube açmaya başlamıştır.

TÜRKŞEKER şeker fabrikaları Türkiye’de günümüzde 41 şehirde mevcuttur. Ağrı, Adıyaman, Konya Şanlıurfa, Uşak, Van, Bitlis, Bursa, Manisa ve Samsun gibi birçok ilde vardır. Bu illerdeki fabrikalar üretim açısında oldukça önemli noktalarda yer almaktadır. Türkiye’nin bazı siyasi dönemlerinde yokluğu ile büyük sorunlar yaşatan şeker aktif olarak üretilen besin maddeleri arasında bulunmaktadır.

Ankara’da bulunan şeker fabrikaları

İlk şeker fabrikasının kurulmuş olduğu il olan Ankara’da günümüzde birden fazla şeker fabrikası hizmet vermektedir. İlk kurulanı TÜRKŞEKER olmak üzere en eskisi olarak hala Ankara’da birden fazla şeker fabrikası bulunmaktadır. Şeker fabrikalarının en eskisine sahip olan Ankara’da hala aktif olarak hizmet vermektedir. Ankara’nın en eski ve köklü şeker bankası da Etimesgut’ta yer almaktadır. Yine Ankara Ayaş yolu üzerinde bulunan şeker fabrikası Türkiye’nin en çok bilinen şeker fabrikalarından biri olma özelliği taşımaktadır.

Şeker günümüzde birçok alanda kullanılan önemli maddelerdendir. Görüldüğü üzere ülkemizde Osmanlı zamanında başlatılan birçok girişim olmasına rağmen 1935 yılında Cumhuriyet’in ilanından sonra kurulmuştur. Bu bakımdan oldukça büyük önem taşımaktadır. Hala en eski kurulan şeker fabrikası hizmet vermeye devam etmekte ve ülkenin her bir yanına destek sağlamaktadır.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:25
Güneş 05:56
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:39
Yatsı 21:04