Gökyay Vakfı Satranç Müzesi

Gökyay Vakfı Satranç Müzesi nerede? Gökyay Vakfı Satranç Müzesi ne zaman açıldı? Gökyay Vakfı Satranç Müzesi'ni kim kurdu? Gökyay Vakfı Satranç Müzesi amacı nedir? Gökyay Vakfı Satranç Müzesi giriş ücreti ne kadar?

Ankara 02.10.2020, 13:22 05.10.2020, 13:25
Gökyay Vakfı Satranç Müzesi

700'den fazla satranç ile ilgilenen takımın sergilenmiş olduğu Türkiye'deki ilk satranç müzesi Gökyay Vakfı Satranç Müzesi’dir. Dünya genelinde turnuvaları düzenlenmiş olan satranç oyunu birçok kişi tarafından ilgi alanı olarak takip edilir ve oynanır. Türkiye'de buna bağlı olarak Ankara'da ilk satranç Müzesi açılmıştır.

Dünyanın genelinde oynanan zeka oyunu olan satranç için çeşitli turnuvalar düzenlenmektedir. Tüm dünyada bu oyuna merak zamanlar için satranç müzeleri bulunmaktadır. Bir de dünya üzerindeki satranç müzelerinin sayısı sadece 14 olarak bilinir.

Türkiye'de bulunan Gökyay Vakfı Satranç Müzesi ise bu 14 müze arasında koleksiyonu bakımından en zengin olan müzedir. Ankara'da yer alan Gökyay Vakfı Satranç Müzesini daha yakından tanımak için incelemek gerekir.

Gökyay Vakfı Satranç Müzesi Hakkında Kısaca Bilgi

Oyunların kralı ya da kralların oyunu olarak bilinen satranç Türkiye'de de büyük ilgi görmektedir. Ankara'da kurulu olan ve Türkiye'de ilk olarak açılan Satranç Müzesi ile satranç oynamak isteyenlerin de teşvik edilmesi sağlanmaktadır. Gökyay Vakfı Satranç Müzesi Ankara'nın merkezinde bulunan Ulus'a yakın bir konumda olan Hamamönü semtinde bulunmaktadır.

Müze 4 farklı tema altında 110 ülkeden gelen 708 adet satranç takımına ev sahipliği yapmaktadır. Dünya üzerinde eşi ve benzeri bulunmayan geniş koleksiyonu sayesinde Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeyi başaran Gökyay Vakfı Satranç Müzesi ziyaretçileri farklı kültürlerden de izler sunmaktadır.

Koleksiyonda Çanakkale Zaferi’nden tutun 11 Eylül saldırısına kadar; Roma ve Mısır savaşlarından Napolyon'un seferlerine kadar dünya üzerinde Türk Tarihi ve Dünya Tarihi olarak çeşitli olayların izlerine rastlamak mümkündür.

Fransa, Bolivya, Kazakistan, Amerika, Madagaskar ve Rusya gibi çeşitli ülkelerden temin edilen satranç takımlarında farklı coğrafyaya özel kültürler sergilenmektedir. Guinness Rekorlar Kitabı'na giren bu koleksiyonda çeşitli malzemelerden üretilen satranç takımları da bulunmaktadır. Müzenin girişinde dubalar dahil olmak üzere at, kale ve vezir gibi çeşitli öğelerin bulunması göze çarpmaktadır.

Müze eski Ankara'nın tarihi dokusunu yansıtan bir mimariye sahiptir ve çocuklar için de tematik satranç takımları bulunmaktadır. Harry Potter, Asteriks, Alice Harikalar Diyarında, Red Kit, Yüzüklerin Efendisi ve Şirinler gibi çocuklara hitap eden tematik setler bulunmaktadır.

Müzenin eşsiz koleksiyonlarından olan kurucu Akın Gökyay tarafından gerçekleştirilen 45 yılda toplanan koleksiyon 1975 yılından toplanmaya başlanmıştır. Akın Gökyay satranç takımlarını seçerken takımın o bölgedeki kültürü yansıtma gibi bir özelliğini bulunmasına önem vermiştir.

Hem hukukçu hem de tasarımcı olan Akın Gökyay satranç Müzesi'ni idame ettirmenin önemli olduğunda söylemektedir. Türkiye'de ilk olarak açılan bu müze bir de “Kültür Sanat Buluşmaları” ismi altında çeşitli etkinliklere de ev sahipliği yapmaktadır.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:05
Güneş 06:30
Öğle 12:58
İkindi 16:30
Akşam 19:16
Yatsı 20:36