Birinci Doz Aşıların Uygulanmasına Yavaşlama Belirgin

Ankara Kent Konseyi (AKK) Ankara’da aşı uygulamalarının seyriyle ilgili olarak bir çalışma hazırladı.

Ankara 27.07.2021, 11:19 İrem Durak
Birinci Doz Aşıların Uygulanmasına Yavaşlama Belirgin

Birinci Doz Aşıların Uygulanmasına Yavaşlama Belirgin

Ankara Kent Konseyi (AKK) Ankara’da aşı uygulamalarının seyriyle ilgili olarak bir çalışma hazırladı.

AKK Halk Sağlığı Çalışma Grubu tarafından birtakım verilerle sunulan çalışmaya göre Ankara’da birinci doz aşılama hızının son zamanlarda yavaşladığı, bayramda ise azalmaya başladığı belirtildi. Aşılamanın hızlı bir şekilde devam etmesinin şart olduğunun üstüne basılan ve sosyal medyada paylaşımı sağlanan çalışmada şu bilgilere yer verildi:

Bayram Döneminde 190 Bine Kadar Geriledi

“Başkent Ankara ve Türkiye’de, 26’ncı haftadan bu yana aşı programı orta yoğunlukta, aşı sayısı yatay bir şekilde seyrediyor. Toplam aşı sayısı gittikçe daha fazla ikinci ve üçüncü dozlarla yapılıyor. Birinci doz aşılama oranlarında ciddi derecede yavaşlama görülüyor. Yani aşılamanın yaygın hale getirilmesi yavaşlamaya başladı. Ankara’da bayram öncesi 400 bin dolayında olan haftalık toplam aşı sayısı bayram döneminde 190 bine düştü. Bu kayıp, çeşitli gerekçelerle aşı talebinin ertelenmesine bağlı. Ayrıca, bayram döneminde birinci dozdaki azalmanın diğer dozlardan daha belirgin olduğu gözleniyor. Hem Ankara’da hem Türkiye’de aşı oranlarının çok düşük olduğu görülüyor. Ankara, Türkiye geneline kıyasla biraz daha iyi durumda. Ankara’da iki doz aşı olanlar nüfusun yüzde 33.7si, üç doz olanlar yüzde 5.5’i iken; Türkiye’de bu oranlar aynı sırayla yüzde 27.4 ve yüzde 4.5.

İki Doz Aşı Olmamış Yüzde 66.3

Eylül ortalarından itibaren okullar açılmaya başlayacak. Henüz aşı olmamış öğretmenler, okul çalışanları, üniversite öğrencileri, yurt görevlileri bugün ilk dozlarını olursa, eylül başında ikinci dozlarını olabilirler ve eylülün ikinci yarısında bağışıklıklarını kazanabilirler. Ankara’da henüz iki doz aşı olmamış nüfus yüzde 66.3, Türkiye’de yüzde 72.7. Bu oranlar virüsün rahatça yayılma alanı bulmasına izin verecek düzeyde yüksek. Okul hareketliliğine ek olarak havalar soğudukça kapalı alan kalabalıklarının da artacağını öngörmek zorundayız. Bunlara ek olarak, toplumda gözlenen pandemi yorgunluğu/tükenmişlik durumu bireysel önlemlerin de gevşemesine yol açıyor. Bıkkınlığa kapılmadan, bireysel önlemleri uygulamaya özenle devam edilmeli. Özellikle kalabalık kapalı alanlarda maske kullanımı ihmal edilmemeli. Kamusal alanlarda, kapalı alan havalandırması için yapısal iyileştirmeler şimdi kış gelmeden yapılmalı. Aşı tereddüdü veya ihmalkarlığı bir kenara bırakılmalı, aşılama hızlanmalı. Bütün kurum ve kuruluşlar aşılamanın hızlanması için sorumluluk almalı, katkı yapmalı.”

‘Ben Aşımı Oldum! Peki Sen Oldun Mu?’

Öte yandan AKK Gençlik Meclisi de gençlerin aşıya ilgisinin düşük olması üzerine sosyal medyadan farkındalık kampanyası başlattı. Gençlik Meclisi üyeleri birbirlerini ekleyerek yanıt verdikleri tweetleri paylaştı. Gençler, tweet’lerine “Ben aşımı oldum! Peki sen oldun mu?” yazarak birbirlerine aşı çağrısı yaptı.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:14
Güneş 05:48
Öğle 12:51
İkindi 16:39
Akşam 19:45
Yatsı 21:12