Barajlarda 240 günlük su bulunuyor

ASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, Ankara'da yer alan 11 barajda 240 gün yetecek kadar su bulunduğunu belirtti.

Ankara 08.05.2021, 18:18 İrem Durak
Barajlarda 240 günlük su bulunuyor

Barajlarda 240 günlük su bulunuyor

ASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, Ankara'da yer alan barajlarda 24 Mart'ta gerçekleştirilen ölçümlerde 120 gün olarak hesaplanmış kalan su miktarının, son dönemlerde düşen yağışlarla yüzde 100 oranında yükseldiğini ve şehre su sağlamakta olan 11 barajda 240 gün yetecek kadar su bulunduğunu belirtti.

Tasarruflu su kullanımının büyük ölçüde önemli olduğunu dile getiren Öztürk, arıtma tesislerinde insani tüketim için arıtılarak hazırlanan içme sularının, tarımsal sulama amacı ile kesinlikle kullanılmaması gerektiğine değindi. Barajlarda 240 günlük su bulunuyor diyen Öztürk, “Hobi bahçeleri bir de tarım arazilerindeki su tüketim yoğunluğundan ötürü köy merkezlerinde çok ciddi problemler yaşanmaktadır. Geçen yaz aylarında 100'ün üstünde mahalleye tankerler ile içme suyu nakli yapıldı” bilgisini paylaştı. Öztürk, şehir şebeke suyunun, hobi bahçeleri içerisinde yüzde 80 sulama amacıyla kullanıldığına işaret ederek, “Özellikle de yağışların az bulunduğu yaz aylarında su problemi yaşanmaması için hobi bahçeleri, yağmur suyu sarnıcı ya da damlama sulama sistemi kullanılarak sulama yapılmalıdır” uyarılarını yaptı. Hobi bahçelerinin içme suyu ile sulanmamasına yönelik yeni yapılacak düzenlemeleri hayata geçirmek istediklerini belirten Öztürk, "İnsanları tankerle su satın alacak biçimde sulamaya yönlendireceğiz. Çünkü içme suyu önceliğimiz olmaktadır" açıklamasını yaptı.

Son zamanlarda yağışların da büyük bir ölçüde azalmasıyla beraber iklim değişikliği çok büyük problemler yaratacak gibi görünüyor. Susuzluğun kapımıza dayandığını belirten uzmanların büyük bir kısmı özellikle bu 50 yıl içerisinde Türkiye’de ciddi susuzluk yaşanacağını söylüyor. İnsanların su tüketiminde bilinçlendirilmesi gerektiğini hatırlatan uzmanların bunun kaçınılmaz son olduğunu ve ne yazık ki su tüketimine dikkat edilmezse susuzluğun çok kısa bir süre içinde kapımızı çalacağı da yine belirtilmeye devam ediyor.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:14
Güneş 05:48
Öğle 12:51
İkindi 16:39
Akşam 19:45
Yatsı 21:12