Bacalı cihazların bakımını yaptırmayı unutmayın!

Ankara’da meydana gelen karbonmonoksit zehirlenmelerinin yüzde 99’unun eski bacalı cihaz kullanmakta olan ve bakımlarını yaptırmayan evlerde gerçekleştiğine dikkat çekildi.

Ankara 06.10.2021, 13:57 İrem Durak
Bacalı cihazların bakımını yaptırmayı unutmayın!

Bacalı cihazların bakımını yaptırmayı unutmayın!

Ankara’da meydana gelen karbonmonoksit zehirlenmelerinin yüzde 99’unun eski bacalı cihaz kullanmakta olan ve bakımlarını yaptırmayan evlerde gerçekleştiğine dikkat çekildi. Başkentgaz İç Tesisat Müdürü Mustafa Coşkun, “Abonelerimize karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı bacalı cihazlarını güvenli duruma getirmeleri ya da hermetik cihaz kullanmalarını öneriyoruz” şeklinde konuştu.

Başkentgaz İç Tesisat Müdürü Mustafa Coşkun, Ankara’da şu anda bile 37 bin bacalı cihaz kullanıcısı olduğuna dikkat çekerek kış gelmeden önce Ankaralılara güvenli ve verimli ısınma için önemli önerilerde bulundu. Geçmiş senelerde yaşanan karbonmonoksit zehirlenmelerinin yüzde 99’unun da bacalı cihaz kullanmakta olan evlerde yaşandığını ifade eden Coşkun, “Kış ayları öncesinde abonelerimize karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı bacalı cihazlarını güvenli şekle getirmeleri ya da hermetik cihaz kullanmalarını öneriyoruz” diye konuştu. Tesisatlara dışarıdan gerçekleştirilen hatalı müdahalelerin neden olduğu riskleri de hatırlatan Coşkun şunları ifade etti:

Verimlilik İçin De Önemli

“Kış aylarında sık bir şekilde rastlanan karbonmonoksit zehirlenmelerinin sebebi mevzuat ve standarda uygun olmayan tesisat yapısı. Özellikle eski binaların içerisinde oturan abonelerimize havalar iyice soğumadan iç tesisat bakım ve kontrolleri yaptırmalarını tavsiye ediyorum. Kış gelmeden baca, tesisat, petek ve kombi bakımlarını yetkili firmalara yaptırmaları gerekmekte. Bu kontroller can güvenliğinin yanı sıra verimli ısınma için de oldukça büyük önem taşıyor.

Komşumuzu Da Uyaralım

Güvenli doğalgaz kullanımı için profesyonel olarak bulunmayan ve sertifikasız kişiler tarafından tesisata müdahale edilmemesi gerekiyor. Geçmiş dönemlerde yaşamış olduğumuz olumsuzlukların en büyük nedenlerinden biri de tesisata dışarıdan gerçekleştirilen hatalı müdahalelerdi. Komşumuzu da uyaralım. Çünkü aynı binada bir evin bacalı cihazında meydana gelen sızıntı ya da başka bir olumsuzluk, diğer sakinler için de risk taşıyor.”

Hermetik Cihaz Öneriyoruz

Coşkun, kontroller esnasında uygunsuzluk tespit edilen kullanıcıların doğalgaz arzını durdurmuş olduklarını belirterek, “Uygunsuzluğun giderilmesi için süre tanıyoruz. Abonenin, sertifikalı firmalara başvuruda bulunarak iç tesisatını uygun şekle getirip tekrar başvurması gerekmekte. Bacalı cihaz bağlantısı için bina baca yapısında köklü bir değişiklik yapılması istenebilmekte. Bu sebeple, hermetik cihazın bacalı cihaz bağlantısını değiştirmeye göre daha avantajlı” önerilerinde de bulundu.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:05
Güneş 06:30
Öğle 12:58
İkindi 16:30
Akşam 19:16
Yatsı 20:36