Ankara’daki Vaka Sayısı!

TTB yalnızca Ankara’daki filyasyon ekiplerinden alınan rakamların 14 bin civarında olduğunu belirterek Sağlık Bakanlığı’nın açıklamış olduğu 28 bin 351 vaka sayısının da gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Ankara 26.11.2020, 21:45 İrem Durak
Ankara’daki Vaka Sayısı!

Ankara’daki Vaka Sayısı!

TTB yalnızca Ankara’daki filyasyon ekiplerinden alınan rakamların 14 bin civarında olduğunu belirterek Sağlık Bakanlığı’nın açıklamış olduğu 28 bin 351 vaka sayısının da gerçeği yansıtmadığını belirtti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve beraberlerindeki heyeti kabul etti. TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı TTB Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Erdoğdu ile TTB Genel Sekreteri Vedat Bulutla v-beraber Kılıçdaroğlu’nu genel merkezinde ziyaret etti.

‘Yalnızca Ankara’da 14 Bin Vaka Bulunuyor’

Görüşmeden sonra açıklama gerçekleştiren TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut “Filyasyon ekiplerimiz ile yapmış olduğumuz toplantıda yalnızca Ankara’daki pozitif vaka sayısının 14 bin civarında olduğunu söylemek mümkün. Bu yalnızca filyasyon ekiplerinden gelen rakam, hastanelerdeki rakam değil. Topladığımızda da bu 28 bin civarındaki rakamın gerçekleri yansıtmadığını şimdiden belirtebiliriz.” Şeklinde konuştu.

Ziyaret sonrasında gazetecilerin sorularını cevaplayan Fincancı, testi pozitif olan hasta sayısının ilk defa açıklanması ile ilgili “İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Rukiye Eker, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kendi öğrencisi olduğunu belirterek Sayın Bakan’a tıpta hasta – vaka ayrımının olmadığını söyledi. Tarihlere bakıldığında öğrencisi olduğunu fark ettiği Sayın Bakan’a öğretmen olarak hastanın ve vakanın aynı olduğunu hatırlatıp tıpta ayrılmadıklarını belirtti. Vaka ‘belirti göstermeyen’ şeklinde tanımlanırken Covid-19 testi pozitif çıkmasından sonra da belirtilerin ortaya çıkacağı tarihi öngörme olanağı olmadığını ve o insanları eve gönderdiklerinde de hasta olarak tanımlamadıklarında da hata yapacaklarını bildirdi.

Fincancı ayrıca şunları da söyledi: “Salgınla mücadelede dört hafta kapanma olması gerekir. Zorunlu üretimin dışında üretim muhakkak dört hafta kadar durmalı, bunu bizler söylemiyoruz bilim söylüyor. İnsanları açlığa mahkum etmeden bunun yapılması gerekir. Gündelik olarak çalışan insanlar bulunuyor. Gelir kaygılarının da önüne geçilmesi gerek. İnsanca yaşanabilecek bir ücretin herkese ödenmesi, güvenli çalışma koşullarının yaratılması, kira yardımlarının gerçekleştirilmesi önemli. Bu tedbirler sosyal devletin alması gereken tedbirler. Fiziksel hareketler kısıtlandığında obezite benzeri hastalıklar artar ki bunun da önü alınmalı. Okulların kapanması ile ilgili olarak da çocukların psikolojisi etkilendi dakat buna dair bir çözüm yok.”

TTB Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Erdoğdu da bilimsel bilgi birikimlerinin sürece aktif katılmak için Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan randevu istediklerini belirtti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yapmış olduğu açıklamada vaka sayılarının büyük şehirlerde arttığını ve gerekli önlemlerin alınacağını söylemişti. Bundan sonra paylaşılacak olan tabloda hasta sayısının yanında bir de vaka sayısının da verileceğini belirtti. Buna göre günlük test sonucu pozitif olan hastaların ve vakaların da tabloda belirtilerek toplam sayıyı vereceklerini ekledi.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:27
Güneş 05:58
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:38
Yatsı 21:03