Ankara’da sokağa çıkma yasağında toplu taşıma çalışacak mı?

İki hafta sürecek olan kısmî kapanma kararının ardından Ankara’da toplu taşımada da düzenlemeye gidildi.

Ankara 01.05.2021, 15:25 İrem Durak
Ankara’da sokağa çıkma yasağında toplu taşıma çalışacak mı?

Ankara’da sokağa çıkma yasağında toplu taşıma çalışacak mı?

İki hafta sürecek olan kısmî kapanma kararının ardından Ankara’da toplu taşımada da düzenlemeye gidildi. EGO otobüsleri, metro ile ANKARAY, sokağa çıkma yasağının üç saat öncesinden (saat 16.00-19.30 arası) tam kapasite ile hizmet vermeyi sürdürecek. 19.00’un ardından özel halk otobüsleri çalışmayacak. Metro ve ANKARAY ise aktarma gerçekleştirecek olan yolcular için 19.00’dan sonra son bir sefer yapacak. İşte Ankara’da sokağa çıkma yasağında toplu taşıma çalışacak mı sorusunun yanıtı…

Toplu taşımada yeni düzenleme

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) EGO Genel Müdürlüğü, Ankara Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu (UHK) kararından ötürü iki hafta sürecek olan kısmî kapanma ve sokağa çıkma kısıtlaması kapsamı içerisinde toplu taşıma araçlarında düzenleme yapmaya gitti. Bu doğrultuda toplu taşıma hizmetlerinde sabah ve akşam gerçekleştirilmekte olan yoğun saat uygulaması sürdürülecek.

19.00’dan sonra ÖHO yok

EGO otobüsleri metro ve ANKARAY’da araç-sefer sayıları sıklaştırılarak sokağa çıkma yasağının üç saat öncesinden başlayıp (saat 16.00-19.30 arası) tam kapasite ile hizmet vermeyi sürdürecek. Saat 19.00’da başlayan sokağa çıkma kısıtlamasında özel halk otobüsleri (ÖHO) ve özel toplu taşıma araçları (ÖTA) olmayacak. Metro ve ANKARAY da sokağa çıkma kısıtlamasında aktarma yapacak yolcuların mağdur olmaması adına son bir sefer düzenleyecek.

Aktarmaya son bir sefer

Buna göre son seferler; Koru İstasyonu’ndan 19.55, Törekent İstasyonu’ndan 19.30, Kızılay İstasyonu’ndan her iki yöne 20.20, Keçiören Şehitler İstasyonu’ndan 20.10, AKM İstasyonu’ndan Keçiören’e 20.30, ANKARAY’da ise AŞTİ İstasyonu’ndan 19.30, Dikimevi İstasyonu’ndan 19.30 gerçekleştirilecek biçimde düzenlenecek. Metro istasyonlarına ring servisi hizmeti vermekte olan otobüs hatlarında ise metro son sefer saatlerine uygun yapılacak biçimde servis planlaması gerçekleştirildi.

Minibüslerde ayakta yolcuya izin verilmeyecek

Ankara İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu bir önceki gün şehir içi toplu taşıma araçları ile ilgili düzenlemelerle alakalı olarak da karar aldı. Buna göre şehir içi toplu ulaşım araçları için oturma kapasitesi yüzde 50 ile sınırlı tutulacak. Minibüs, midibüslerde ayakta yolcu olmayacak. Raylı sistem araçlarında vagon koltuk kapasitesi kadar oturarak, ayakta yolcu kapasitesinin yüzde 50’si kadar da ayakta yolcu taşıması gerçekleştirilebilecek. Karşılıklı oturma düzeni bulunuyorsa bu koltuklarda yüz yüze olmayacak biçimde birer koltuk boş bırakıp çapraz olarak oturmaları sağlanacak. Otobüslerde fiziki mesafe kurallarına aykırı düşmeyecek biçimde araç ruhsatlarında yazılı bulunan koltuk kapasitesi kadar oturarak ve araç ruhsatlarında yazılı halde bulunan ayakta yolcu kapasitesinin yüzde 30’u kadar da ayakta yolcu taşıması yapılabilecek.

Metro hızlandı

Diğer taraftan da EGO Genel Müdürlüğü, metrodaki sinyalizasyon sisteminde güncellemeler gerçekleştirildi. Son sürüm sinyalizasyon sistemi sayesinde metro hızı saatte 70 kilometreden saatte 80 kilometreye çıkarıldı. Hız artışı ile birlikte sefer sayılarının daha da artırılması hedefleniyor. Güncelleme 1 ay içerisinde Keçiören metrosunda da devreye girmiş olacak.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:14
Güneş 05:48
Öğle 12:51
İkindi 16:39
Akşam 19:45
Yatsı 21:12