Ankara’da Gezilecek Tarihi Yerler

Ankara'da gezip görebileceğiniz bir çok tarihi mekan ve yer mevcut. İşte Ankara'da gezebileceğiniz tarihi yerlerin tam listesi. Bizim gözümüzden kaçan yerleri siz de yorum olarak belirtebilirsiniz.

Ankara 19.01.2022, 14:56 Mehmet Kurt
Ankara’da Gezilecek Tarihi Yerler

Ankara’da gezebilecek birçok yer mevcuttur. Diğer büyükşehirlere göre Ankara tarihi gezilecek yerler bakımından şanslıdır. İşte Ankara’da en çok bilinen ve gezilmesi tavsiye edilen 5 tarihi yer.

  1. Ankara Kalesi
  2. Hamamönü
  3. Anadolu Medeniyetleri Müzesi
  4. Rahmi M. Koç Müzesi Ankara
  5. Anıtkabir

Ankara Kalesi

Kim tarafından ve hangi tarihte inşa edildiği ile ilgili herhangi bir kaynağa ulaşılamamış olan Ankara Kalesi, bünyesinde birçok uygarlıklara ait izler barındırıyor.

Elde edilen bulgulara göre kale, Galatlar’ın şehre yerleştikleri dönemde bütün kudreti ile ayaktaydı. Bu topluluktan sonra bölgede hâkimiyet kurmuş olan Romalılar zamanında Ankara, kalenin dışına taşacak biçimde genişlemiş. Bizanslılar ise dış kaleyi inşa edip şehrin savunmasını güçlendirmiş.

Kent manzarasının tadını çıkarmak isteyen gezginler için Ankara gezilecek yerler listesine koyulabilecek en iyi seçenekler biri konumundaki askeri yapı, Selçuklu ve Osmanlı’nın Anadolu’da hâkimiyet kurmuş oldukları dönemlerde de önemini korumuş.

Günümüzde kafeler ile hediyelik eşya dükkânları ile çevrili kale, manzarası dışında olan tarih kokan sokaklarında inşa edilen yapılarla da gezginlerden ilgi görüyor.

Hamamönü

Ankara Kalesi’ni gezdiğinizde şehre özgü sivil mimariye dair az bile olsa fikir sahibi olabilmeniz mümkün. Fakat bu konuda en güzel örnekleri Hamamönü ziyaretiniz esnasında inceleme şansı bulabilmeniz de mümkün.

 Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Rotanızda Hamamönü’ne ilerlemeden önce Ankara Kalesi’nin asırlara meydan okuyan surlarının güneydoğu yönünde bulunan Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ni ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.

Kültürel tesis, Atpazarı semtinin en fazla ziyaretçi çeken cazibe merkezlerinden biri olmasını bünyesinde barındırmış olduğu eşsiz koleksiyonlara borçlu durumda.

1921 senesinde komşusu olduğu askeri yapının Akkale adında olan burcunda “Eti Müzesi” ismiyle faaliyet göstermeye başlayan müze, Paleolitik Çağ’dan itibaren Anadolu’da egemenlik kurmuş uygarlıklara odaklanmış durumda.

1940 senesinde Kurşunlu Han ve Mahmut Paşa Bedesteni’nde misafirlerini ağırlamaya başlayan kültürel tesiste, Antalya yakınında bulunan Karain Mağarası ile Çatalhöyük, Burdur Hacılar, Alacahöyük gibi önemli kazı alanlarından gelen tarihi eserler sergilenmekte.

Adresi: Gözcü Sk. No:2, 06240 Altındağ/Ankara

Ziyaret Saatleri: 08.30-19.00

Giriş Ücreti: 45 TL

Rahmi M. Koç Müzesi Ankara

Atpazarı semtinde ziyaret edebileceğiniz bir diğer neşe dolu cazibe merkezi ise Rahmi M. Koç Müzesi. 2005 senesinde açılışı yapılan kültürel tesis, başkentimizin sanayi temalı ilk ve tek müzesi olma özelliği taşımakta.

Mustafa Kemal Atatürk’ün eşyalarına da yer alan müze, en az koleksiyonları kadar ilgi çeken Çengelhan ve Safranhan’da faaliyet göstermeye devam ediyor.

Kanuni zamanından kalma Çengelhan, 2003-2005 seneleri arasında gerçekleştirilmiş olan çalışmalar sayesinde eski görkemini kazanmış. 1511 yılında inşa edilmiş Safranhan için ise benzer proje, 2012 yılından 2016 yılına kadar sürdürülmüş.

Vehbi Koç Dükkânı, müzenin en fazla ilgi gören kısmı olarak anılmaya devam ediyor. Merhum sanayicinin çocuk zamanlarında yaz aylarında çalışmış oldukları dükkândan sonra gemi ve tren maketleri ile dolu İsmail Amca Atölyesi’ne geçebilmeniz mümkün.

Siz de benim gibi buharlı makinelerin işleyişlerini merak edenlerden biriyseniz Model Makine Atölyesi’nde neşe dolu anları kesinlikle yaşayacaksınız.

Adres: Depo Sokak No:1, 06230 Altındağ/Ankara

Ziyaret Saatleri: 10.00-17.00

Giriş Ücreti: 12 TL

Anıtkabir

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün naaşının bulunduğu Anıtkabir, Ankara gezilecek yerler listelerine eklenmesi kesinlikle gereken en önemli mekânların başında yer alıyor.

Mimari harikası olan yapı kompleksinin inşası, düzenlenmiş olan bir yarışma kapsamında milli duyguları yansıtma biçiminden ötürü uygun görülen Prof. Dr. Emin Onat ve Doç Dr. Ahmet Orhan Arda’nın projesine bağlı kalınıp 1944-1953 seneleri arasında gerçekleştirilmiş.

Barış Parkı ve Anıt Bloku adında iki ana bölümden oluşmuş olan kompleks, 2. Ulusal Mimarlık döneminin en güzel örneği olarak belirtiliyor.

Aslanlı Yol’dan giriş yapıp ziyarete başlamanız önerilen Anıtkabir’de karşınıza çıkacak her bir kule, farklı ulusal değerleri temsil edecek biçimde tasarlanmış durumda.

Yolun sonunda sizleri beklemekte olan Tören Meydanı’nda; Atatürk ve Türk Devrimi Kütüphanesi, Anıtkabir Atatürk Müzesi, Sanat Galerisi ile İsmet İnönü’nün mezar alanı yer alıyor. Asıl göz kamaştırıcı detaylar ise mozolenin içerisinde bulunuyor.

Adres: Akdeniz Cd. No:31, 06570 Çankaya/Ankara

Ziyaret Saatleri: 09.00-16.00

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:27
Güneş 05:58
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:38
Yatsı 21:03