Ankara Şelaleleri

Ankaralılar çoğu zaman şehrin hengamesinden ve kalabalığından uzaklaşarak dinlenecekleri, eğlenecekleri ve doğa ile iç içe kalabilecekleri yerler arıyorlar.

Ankara 25.05.2021, 19:30 İrem Durak
Ankara Şelaleleri

Ankara Şelaleleri

Ankaralılar çoğu zaman şehrin hengamesinden ve kalabalığından uzaklaşarak dinlenecekleri, eğlenecekleri ve doğa ile iç içe kalabilecekleri yerler arıyorlar. Ne yazık ki büyük şehirlerimizden birçoğunda meydana gelen yapılaşmadan ötürü yeşil alanlar ve mesire alanları hem azalmış hem de merkezi yerlere uzak hale getirilmiştir. Durum böyle olunca da insanlar hem hafta tatillerini hem de hafta sonlarını değerlendirecekleri mesire ve piknik alanlarını aramaktalar. Kısıtlamaların da sona ereceği düşüncesiyle Ankaralılar en çok piknik ve mesire yerlerini araştırmaya başladı. İşte Ankara’da yer alan ve görülmeye değer alanlar ile en çok merak edilen Ankara şelaleleri…

Uyuzsuyu Şelalesi

Ankara'ya tam olarak 200 km. mesafede yer alan bu şelale Ankara, Ayaş, Nallıhan, Beypazarı, Karacasu köyü güzergahı üzerinde yer alıyor. Karacasu köyünde konaklama ve yemek imkanı var. Köyden Şelaleye kısa bir sürede ulaşmak da mümkün.

Kaymakamlık; seyir terasları, wc, çeşme inşasını bitirip alanı daha turistlik bir durumda yer alan şelaleye getirmiş durumda. Şelalenin suyu Mart ile Ağustos ayları arasında akmaktadır.

Ankara için önemli bir mesire alanı ve görsellik oluşturmakta olan Ilıca şelalesi, Göynük yolu üzerinde yer alan Karacasu Köyü Sarıçalı dağı eteğinde yer alıyor.

Sarıçalı dağı zirvesinin kuzeybatısına düşmekte olan tarafta iki dönüm çayırla kaplı olan bir düzlük yer alıyor. Düzlüğün yakınından çıkmakta olan 36 derece sıcaklıkta bulunan su çayırlığın ortasından kıvrılıp geçerek 50-60 m. yüksekten dere yatağına akıyor. Şelale bu haliyle mutlaka görülmeye değer yerler arasında yer alıyor. Gölgeleri piknik yapmak isteyenler için oldukça elverişli olmaktadır. Son zamanlarda bazı cilt rahatsızlıkları bulunan insanların bu suyu denemiş oldukları, hatta cildinde mantar ya da kaşıntı bulunanların da bidonlarla su alıp götürdükleri görülmektedir.

Nallıhan'a 30 km uzaklıkta yer alan Ilıca Şelalesine iki yoldan ulaşabilmek mümkün. Birinci alternatif Kadıköy Çulhalar üzerinden, ikinci alternatif ise Uluhan'a gidildiği zaman Karacasu'dan saparak gitmek oluyor.

Çulhalar Köyü'nde başlayarak, Ilıca şelalesine uzanmakta olan 3. zorluk derecesinde yer alan yürüyüş parkurunda 6-7 saatlik bir doğa yürüyüşü gerçekleştirdikten sonra Karacasu Köyü'nde yöresel yemeklerden tadıp mutlu bir yorgunluk hissedebilirsiniz. Ayrıca Uyuzsuyu Şelalesi aynı zamanda Ilıca Şelalesi olarak da bilinmektedir.

Ormanlık alanda doğayla baş başa kalmak isteyen Ankaralılar ve çevre illerde yaşayan vatandaşlarımız için oldukça etkileyici bir görünümü olan bu şelaleye mutlaka gelmelisiniz. Ayrıca arazinin ormanlık alan üzerine kurulu olması aynı zamanda doğadaki yabani kuş türlerini görmeniz için de size olanak sağlayacaktır.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:27
Güneş 05:58
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:38
Yatsı 21:03