Ankara Savaşı Ne Zaman Oldu? Ankara Savaşı Nedenleri ve Sonuçları

Bayezid ve Timur arasında olan Ankara Savaşı'nın neden olduğu ve savaş sonunda oluşan gelişmeleri listeledik.

Ankara 26.09.2020, 11:57
Ankara Savaşı Ne Zaman Oldu? Ankara Savaşı Nedenleri ve Sonuçları

Osmanlı tarihinde önemli yeri olan Ankara Savaşı'nın Osmanlı İmparatorluğu padişahların da Yıldırım Bayezid Moğol hükümdarı olan Timur arasında yıkılan mektuplaşmaları sonucunda başlamış savaştır.

Ankara Savaşı; Moğol hükümdarı Timur'un yakın çevresindeki güçlü devletleri yok etmek istemesi Bir de Osmanlı Devleti'nin topraklarına girerek katliamlar yapması sonucunda gerçekleşmiştir. Osmanlı Devleti bu savaşta yenilerek Yıldırım Bayezid esir düşmüştür. Osmanlı Devleti bu dönemde dağılma tehlikesi atlatmıştır.

Ankara Savaşı İle İlgili Kısa Bilgiler

Ankara Savaşı 20 Temmuz 1402’de Ankara’nın Çubuk Ovası’nda yapılmıştır. Savaş Osmanlı ile Moğol arasında beylik sorunlarından dolayı başlamış ve Osmanlı Devleti yenilgiye uğramıştır. Savaşı Moğollar kazanarak Bayezid 8 ay esir düşmüştür. Sonrasında da üzüntüsünde hastalanıp hayatını kaybetmiştir.

1400’lü senelerde Osmanlı oldukça iyi bir durumda ve Balkanlar’ı hakimiyeti altına almıştı. Ancak Anadolu’da henüz oradaki gibi bir hakimiyet yoktu. Anadolu Beylikleri Osmanlı’ya yardım etmeliydi ve Osmanlı Balkanlarda savaşırken bir de Anadolu’da hakimiyeti kurma çabasındaydı.

1370’te kurulmuş olan Moğollar Anadolu’da hakimiyet kurmak istiyordu. İlhanlı’nın varisi olarak kendini gören Moğollar bu düşünceye sahip Osmanlı ile savaşa girdir. Moğolların sayısı oldukça çoktu ve Yıldırım Bayezit de stratejik hatalar yaparak savaşı kaybetti. Büyük bir yıkım olan savaşın sonunda Bayezid esir düşmüş oldu. İlk kez Osmanlı’da bir padişah stratejik hata yapmıştır.

Savaşın Neden ve Sonuçları

Timur elinden kaçan iki önemli devlet adamının Osmanlı’ya sığınması ve iade talebine red almasından sonra restleşmeler başladı. Şam, Halep ve Sivas istila edilerek Bayezid’in de Erzincan ile Kamah’ı istilası gerçekleşti. İki devlet de Anadolu’da hakimiyet kurmak istiyordu. Bu istek savaşı getirdi.

Ankara Savaşı ile Osmanlı dağılma tehlikesi atlattı. Timur İzmir’e kadar ilerleyerek İzmir’i Haçlılardan almıştır. Osmanlı 11 yıl süren bir Fetret Devri yaşamıştır. Merkezi otorite bozulmuş ve taht kavgaları çıkmıştır. İmparatorluk olma dönemine geçiş uzayarak sancılı hale gelmiştir.

İlk ve son defa Osmanlı padişahı esir düşmüştür. Keder ve üzüntüden de vefat etmiştir. Balkanlar’da Osmanlı ilerleyişi durmuş ve İstanbul’un Fethi 50 yıl gecikmiştir. Anadolu Timur’un hakimiyetine geçmiştir.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:14
Güneş 05:48
Öğle 12:51
İkindi 16:39
Akşam 19:45
Yatsı 21:12