Euro 37,39 %0,04
Dolar 34,25 %0,03
Sterlin 44,81 %0,15
Altın 2.916 %0,00

Ankara'nın Merakla Beklediği Açıklama! İşte Barajlardaki Son Durum

Ankara'da içme ve kullanma suyunun sağlandığı barajlarda şehre 120 gün yetecek kadar su bulunuyor. Son dönemde yağan yağışlar ise barajlara 10 günlük daha su bıraktı.

Resim Mbg1mawYn7

Ankara'nın Merakla Beklediği Açıklama! İşte Barajlardaki Son Durum

Ankara'da içme ve kullanma suyunun sağlandığı barajlarda şehre 120 gün yetecek kadar su bulunuyor. Son dönemde yağan yağışlar ise barajlara 10 günlük daha su bıraktı.

Ankara'daki barajlarda 2 Ocak'ta gerçekleştirilen ölçümlerde 110 günlük olarak hesaplanan kalan su miktarı, son zamanlarda düşen yağışlar ile az da olsa belirli bir oranda arttı. Bu dönemdeki yağışların sonrasında 24 Mart'ta alınan verilere göre su miktarında 10 günlük bir artış meydana geldi.

Şehre su sağlayan barajlarda 24 Mart 2019'da yüzde 22,90, 24 Mart 2020'de yüzde 20,40 olarak ölçülen aktif doluluk miktarı, bu sene 24 Mart'ta yüzde 10,29 olarak kayıtlara geçmiş oldu.

Salgın Döneminde Konutlarda Su Tüketimi Arttı

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını, konutlarda su tüketimini artırdı. Konut tipi su aboneleri 2019 senesinde 213 milyon metreküp su olurken Kovid-19 önlemleri kapsamında sokağa çıkma yasaklarının uygulanmış olduğu 2020 senesinde bu miktar 237 milyon metreküpe yükselmiş oldu.

Kurtboğazı Barajı'nda açıklamalar gerçekleştiren Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, başkente su sağlamakta olan 11 barajın olduğunu hatırlattı.

Şehirde son zamanlarda etkili olan yağışların barajlardaki doluluk oranını olumlu yönde etkilediğini söyleyen Öztürk, "Barajlarımıza son 3 gün içerisinde yaklaşık olarak 20 milyon metreküp su aldık. Yağan karlar etkili oldu. Yani o 110 gün dediğimiz kalan su miktarı, şu an 120 günlere taşınmış durumda." şeklinde konuştu.

"İçme Suyu Önceliğimizdir"

Tasarruflu su kullanmanın önemine dikkatleri çeken Öztürk, muhtarlar ile ve sivil toplum kuruluşları ile su tasarrufunu teşvik etmek amaçlı projeler yürüttüklerini belirtti.

Tarım ile uğraşanların suyu tasarruflu kullanmasının önemine vurgu yapan Öztürk şunları belirtti:

 "Çiftçilerimizi bir konuda özellikle uyarmak istiyorum. Kuru tarım sulaması denen bir uygulama bulunuyor. Suyu direkt olarak toprağa vermek ve toprağı doyurmak yerine kuru tarım ile suyu direkt fideye vermek biçiminde uygulamalarımız yer alıyor. Bu tür uygulamalar ile domates, salatalık, patlıcan gibi çeşitli ürünlerde çok ciddi verim söz konu oluyor. İçme suyu önceliğimizdir. Bu sebepten ötürü yarın tarım ile uğraşan vatandaşlarımızın problem yaşamaması için şiddet ile kuru tarım sulamasını önermekteyiz. Vatandaşlarımızın yarın mağduriyet yaşamamaları adına şimdiden hassasiyet oluşturmalarında fayda var."

<