Ankara Kalesi Saat Kaça Kadar Açıktır?

Ankara Kalesi saat 08.30 - 17.30 saatleri arasında açıktır ve ziyaretçi kabul etmektedir.

Ankara 13.09.2020, 20:42
Ankara Kalesi Saat Kaça Kadar Açıktır?

Ankara Kalesi Ankara’nın en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olmakta ve kente hakim bir konumda bulunmaktadır. Tarihi mekana gitmek isteyenler için birçok alternatif sunulmakta ve ulaşımı kolaydır.

Bir ücret ödemeden giriş yapılabilecek olan Ankara Kalesi 08.30 ile 17.30 saatleri arasında açık kalmaktadır. Ankara Kalesi’ne gitmek isteyenler Ulus Meydanı’ndan minibüs, otobüs veya metro seferleriyle Ankara Kalesi’ne gidebilir.

Ankara Kalesi’nin Özellikleri

Yapılış tarihi tam olarak bilinmemekle beraber Hititler tarafından yapıldığı tahmin edilmektedir. Ancak herhangi bir arkeolojik kazı ile kanıtlanmamıştır. Hititlerden günümüze aynı yerde medeniyet kuran Romalı, Bizanslı ve Selçuklulara kadar defalarca onarılan kale, iç ve dış kale bölümlerinden oluşmaktadır.

Dış Kale eski Ankara’yı çevirirken İç kale de 43.000 kilometre karelik bir alan kaplar. Kale çeşitli dönemler yaşamış ve kent büyüyerek Romalıların işgalinden sonra kale dışına taşmıştır. Kalenin surları defalarca onarılarak iç kale surları yükseltildi.

Ankara Kalesi Selçukluların eline geçtikten kısa bir süre sonra bu kez Haçlılar tarafından alınsa da Selçuklular yine ele geçirmiş ve tahrip olan kaleyi onarmıştır. Osmanlılar döneminde onarılmayan kale 1882’de onarıldı.

Surların bazı taraflarında sütun başlıkları, heykel ile lahit parçaları görülürken bu da kalenin toplama malzemelerce onarıldığını göstermektedir.

Kalenin içinde farklı dönemlerden kalan birçok Ankara evi bulunur. Kaleiçi Mahallesi’ndeki eski Ankara Evleri surların duvarları ile çevrilidir ve iki veya üç katlı bir şekilde tuğla, kerpiç ve ahşaptan inşa edilmiştir. arazi yapıları düz değildir ve alt kat planları da düzgün olmamıştır.

Alt katları kışlık, duvarları kalın ve küçük pencereli yapılırken üst katlar da yazlık olarak ince duvarlarla örülmüş ve havadar şekilde işlenmiştir. Geniş saçaklar vardır ve ‘Cihannüma’ denen yazlıklar Ankara evlerinin belirleyici özelliklerinden olmuştur. 17. Yüzyılda 1640 senesinde Ankara’ya gelen Evliya Çelebi kentteki hayatı ve yeri ayrıntılı olarak anlatır. Ankara Kalesi’nden söz eden Evliya Çelebi yüksek dağın tepesinde dört kat beyaz taştan yapılmıştır.

Kale iç içe üç kattan oluşan surla kaplıdır. İç kalede çevre kayalıktır ve kayalardan kaleye doğru tırmanmak zordur. İç kalede çeşitli silahlar, 600 ev ile cephane bulunmaktadır. İç kalede alt taraflardaki sıra surla çevrili olmaktadır.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:05
Güneş 06:30
Öğle 12:58
İkindi 16:30
Akşam 19:16
Yatsı 20:36