Ankara Kalesi Nerede? Ankara Kalesi Tarihi, Özellikleri ve Hakkında Bilgi

Ülkemizin başkenti olan Ankara'nın en önemli sembolleri arasında olan Ankara Kalesi, kentin göbeğinde ziyaretçilerine eşsiz bir manzara keyfi sunmayı sürdürüyor.

Ankara 04.05.2021, 18:49 İrem Durak
Ankara Kalesi Nerede? Ankara Kalesi Tarihi, Özellikleri ve Hakkında Bilgi

Ankara Kalesi Nerede? Ankara Kalesi Tarihi, Özellikleri ve Hakkında Bilgi

Ülkemizin başkenti olan Ankara'nın en önemli sembolleri arasında olan Ankara Kalesi, kentin göbeğinde ziyaretçilerine eşsiz bir manzara keyfi sunmayı sürdürüyor. Hem yerleşim hedefli hem de savunma hedefli olarak kullanılmakta olan sur ile çevrili tarafta, geçmişe yolculuk yapılmasının yanı sıra mahalle kültürlerinin yansıtılmasında da hala aktif bir şekilde rol oynamaktadır. Peki, Ankara Kalesi nerede? Ankara Kalesi tarihi, özellikleri ve hakkında bilgiler nelerdir? Bütün detayları sizler için topladık.

Ankara Kalesi Hititler zamanının ardından oluşturulmuş olan bir kaledir. Hititlilere ve Hititlilerden önce yer alan devirlere ait kalıntılar Ankara Kalesi çevresinde yer almıştır.

Ankara Kalesi Nerede?

Ankara şehrinin tam ortasında yer alan Ankara Kalesi Hititliler zamanından bugüne kadar ulaşmıştır. Şehrin her yanının gözlemlenebildiği kale, iyi bir stratejik bir noktada yer almaktadır. Ankara'nın Altındağ ilçesinde yer alıyor.

Ankara Kalesi Tarihi

Ankara Kalesinin ilk inşasının gerçekleştirilmiş olduğu tarih ile ilgili elde edilmiş olan bir bilgi bulunmamaktadır. Ankara Kalesinin tarihi en az Ankara şehrinin tarihi kadar eski olmaktadır. Askeri amaçla kullanılmakta olan bu tarihi yapı içerisinde Osmanlı, Selçuklular, Hititler, Galatlar ile Romalılara kadar birçok tarihi medeniyete ait olan izlerinin yer aldığı bilinmektedir. Bazı kaynaklara göre de Ankara Kalesi, M.Ö. VII YY'da Phryg (Frig) kralı olan Midas'ın emri ile gerçekleştirildiği söylenmektedir. Yine bu kaynaklara göre Ankara ilinin kurulması esnasında yapıldığı söylenmektedir.

Ankara Kalesi Özellikleri

Geçmişte birçok defa yapım ve onarım ile karşılaşmakta olan Ankara Kalesi, eski zamandan iç ve dış kaleler biçiminde kalenin içerisinde yer alan şehri kalp şeklinde çevreleyen bir yapıda olmaktaydı. Günümüze ulaşana dek birçok yapım bir de yıkım ile Ankara Kalesi, iç ile dış olmak üzere iki kısım olarak kalmıştır.

İçkale adı verilen yapı yüksekte, Dışkale ismi verilen yapı ise tepenin güney, batı bir de kuzey bölgelerini çevrelemiş bir durumda olmaktadır. İçkalenin en yüksek tarafına Akkale ismi verilmektedir. 1921 yılında Atatürk'ün emirleri ile Eti Müzesi haline getirilmiştir. Sonrasında da bu müze genişletilerek Anadolu Medeniyetleri Müzesi şekline gelmiştir. 1948 yılından itibaren de bu tarafın depo olarak kullanımına devam edilmektedir.

Ankara Kalesi İle İlgili Bilgi

Evliya Çelebi'nin vermiş olduğu bilgilere göre Ankara Kalesi, 4 kat beyaz taştan yapılan oldukça sağlam bir kale olmaktadır. Kale, iç içe geçen üç kat sur ile çevrelenmiş durumdadır. İç ve dış kale olarak ikiye ayrılan yapıda, içkale ismi verilen kısmın çevresi kayalıklar ile kaplı olmaktadır. Bu kayalar nedeni ile tırmanıp kaleye ulaşmak oldukça zor olmaktadır. İçkalede farklı silahlar, toplar, 600'e yakın olan ev ve cephane yer almaktadır. İçkale alt kısımlarda ikinci bir sur yapısı ile çevrelenmektedir. Dağın eteklerinde yer alan dış surlar ile şehrin güvenliği sağlanmaktaydı.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:25
Güneş 05:56
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:39
Yatsı 21:04