Ankara İl Sağlık Müdürü: Yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 63

Ankara İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Gülüm, son 1 ay içinde Ankara'da da corona virüs vakalarında büyük yükseliş olduğunu, bunun hastanelere yansımış olduğunu belirtti.

Ankara 08.04.2021, 21:36 İrem Durak
Ankara İl Sağlık Müdürü: Yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 63

Ankara İl Sağlık Müdürü: Yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 63

Ankara İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Gülüm, son 1 ay içinde Ankara'da da corona virüs vakalarında büyük yükseliş olduğunu, bunun hastanelere yansımış olduğunu belirtti. Gülüm, "Mart ayı öncesine göre 5 kata varan vaka sayısında artışımız var. Ankara'da bulunan yoğun bakım oranlarımız şu an için yüzde 63 seviyelerinde. Ankara'nın sağlık altyapısı anlamında çok güçlü altyapısı bulunuyor" dedi. Ayrıca Ankara İl Sağlık Müdürü: Yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 63 olarak ekledi.

Ankara İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Gülüm, salgın zamanı içinde Ankara'daki devlet hastanelerinin durumu ile süreç ile alakalı olarak bilgi verdi. Gülüm, son 1 ay içinde Ankara'da da corona virüs vakalarında büyük yükseliş oluştuğunu ve bu yükselişin de hastanelere yansıdığını belirtti.

"5 Kata Varan Artışımız Var"

Prof. Dr. Gülüm, "Vaka sayılarının artışında mart ayı öncesine bakıldığında 5 kata varan bir artışımız bulunuyor. Servis yatağı ihtiyacımız için 2 kat civarında bir artış meydana geldi. Ankara'daki yoğun bakım oranlarımızın doluluk seviyesi ise şu an yüzde 63 seviyelerinde bulunuyor. Ankara'nın sağlık altyapısı olarak oldukça güçlü bir altyapısı bulunuyor. Ağustos sonu eylül başı gibi artışların en fazla olduğu zamanlarda bile herhangi bir yetmezlik durumu meydana gelmedi. Son 1 ay içinde görmüş olduğumuz artışın belki de diğer artışlardan farkının virüsün biraz daha çok yayılıyor olması yönünde söylemler mümkün" dedi.

"800 Yeni Yoğun Bakım Yatağı İstedik"

Prof. Dr. Gülüm, bu tür içinde hızlı artışların getirmiş olduğu iki farklı sonucun bulunduğunu ve  bunlardan birinin sağlık sunumunun yükünü artırması ötekisinin de sağlık çalışanlarının daha çok yorulması olduğunu belirtti. Acil olmayan ve uygun zamanda planlanmış olan, yapılan vakalarda, ağız ve diş sağlığı ile alakalı olan hizmetlerde vakaların artmış olduğu durumlarda planlamaya gidildiğini belirten Gülüm, şunları ekledi:

"Son 1 yıl içerisinde sağlık çalışanlarının insanüstü gayretlerini hep beraber görüyoruz. Bizim en yoğun olduğumuz zamanda bile bir yetmezlik durumu gerçekleşmedi. Pandeminin başlangıcından bu yana tescilli olan 800 yeni yoğun bakım yatağını Ankara’ya kazandırdık. Ankara'nın altyapısı ihtiyaç bulunduğu zaman daha da büyümeye müsait yönde. Başkentte sağlık hizmetleri sağlıklı bir biçimde verilmeye devam etmekte fakat hızlı bir artıştan dolayı ve önlemler noktasında uyulmama durumunda bu sayıların artmasından endişe edilmekte. “

"7 hastanede Biontech aşılaması başladı"

Prof. Dr. Gülüm, başkentte aşılamanın hızlı bir şekilde sürdüğünü belirterek "Aşılmada da özellikle bizim riskli grup şeklinde kabul ettiğimiz sağlık çalışanları, huzurevi sakinleri ile 65 yaş üzeri büyüklerimizin de yüzde 82'ye varmış olan bir aşılama oranımız bulunuyor. Bu oldukça güzel ve yüksek bir oran olarak biliniyor. Biontech aşısının da başlaması ile birlikte Ankara'da bulunan, Ankara Şehir Hastanesi, Etimesgut Devlet Hastanesi, Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Hastanemiz olmak üzere toplamda 7 hastanemizde bu aşı uygulamamız başlamış bulunuyor. Aşı hakkı bulunan vatandaşlarımız Sinovac ya da Biontech aşısından birini tercih edip aşılarını olma imkanları bulunuyor" şeklinde konuştu.

"529 filyasyon ve 129 aşı ekibimizle sahada bulunuyoruz"

Prof. Dr. Gülüm ek olarak da başkentteki filyasyon ekipleri ile ilgili bilgi vererek, "Bizim pandemiden bu yana 600 araçla bin ekip ile gerçekleştirmiş olduğumuz kilometre sayısı 7 milyon 600 bin kilometreye ulaşmış durumda. Bu ciddi bir kilometre. Şu an itibarı ile 529 filyasyon ekibimiz ve 129 aşı ekibimiz ile birlikte sahadayız. Bizim sabah 08.00'den akşam 21.00'e kadar 2 vardiya biçiminde, yoğunluğun arttığı zamanlarda 3 vardiya biçiminde 3'er kişilik ekiplerden oluşturduğumuz ekipler" şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:14
Güneş 05:48
Öğle 12:51
İkindi 16:39
Akşam 19:45
Yatsı 21:12