Ankara Gezilecek Yerler: 10 Önemli Konum

Ankara'da aile, sevgili ve arkadaş ile gezilebilecek en iyi 10 yeri listeledik. Ankara gezilecek yerler listemizde bu 10 yeri bilgileriyle görebilirsiniz.

Ankara 25.08.2020, 12:06
Ankara Gezilecek Yerler: 10 Önemli Konum

Ankara gezilecek yerler konusunda hatrı sayılı yere sahip bir şehir. Hamamönü, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara Kalesi, Rahmi M. Koç Müzesi ile Anıtkabir gibi kentteki birçok önemli yapıyı Ankara'da gezilecek yerler listesinde üst sıralarda yer alır. İşte en popüler 10 yer ve o yerlerle ilgili kısa bilgiler:

  1. Hamamönü
  2. Ankara Kalesi
  3. Anadolu Medeniyetleri Müzesi
  4. Ankara Rahmi M. Koç Müzesi
  5. Ankara Rahmi M. Koç MüzesiAnıtkabir
  6. Etnoğrafya Müzesi
  7. Hacı Bayram Camii
  8. Augustus Tapınağı
  9. Devlet Resim ve Heykel Müzesi
  10. Kurtuluş Savaşı Müzesi (I. TBMM)

Hamamönü

Altındağ Belediyesi’nin restore ettiği ve turizme kazandırdığı Hamamönü, geziseverlerin şehrin tarihi yüzünü görmek için Ankara’da gezilecek yerler listelerine ekledikleri bir alandır. 19. yüzyılın sivil mimari örneği olan evleri, kültürel etkinliklere ayrılan eşsiz sokakları, harika lezzetler sunan yenilenen kafe ve restoranlarıyla bu tarihi yerleşim alanı, konuklara oldukça fazla seçenek sunarak geziden keyif aldırıyor.

El Ürünleri Pazarı’nda otantik eşyaları görmek ve o alanlarda gezerken geleneksel el sanatlarının anlatıldığı Sanat Sokağı’ndan ya da Mehmet Akif Ersoy Müzesi ile hemen yan tarafında bulunan Taceddin Dergâhı’ndan başlamak doğru olacaktır. Ayrıca bahçesinde Muhsin Yazıcıoğlu Kabri’nin bulunduğu dergâhtaki gezi bitirildikten sonra meşhur Tahtakale Kahvecisi’nde kumda pişen kahve içilebilir.

Ankara Kalesi

4 bin yılı aşkın bir geçmişi olan Ankara Kalesi, farklı uygarlıklar tarafından hem savunma hem de yerleşim amacıyla kullanıldığından dolayı çok sayıda onarım görmüştür. Kimler tarafından ve ne zaman inşa edildiği bilinmeyen askeri yapı geçirdiği onarımlar sayesinde duruşunu eksiksiz korurken günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Yaz aylarında farklı festivallere ev sahipliği gerçekleştiren kalenin Akkale isimli olan burcunda, 1921-1948 yılları arasında Mustafa Kemal Atatürk’ün isteği doğrultusunda kurulmuş Eti Müzesi faaliyetini göstermiştir.

Çevresinde farklı seçenekleri olan hediyelik eşya dükkânları ile kafelerle çevrili tarihi yapıyı gezerek, bulunduğu yerden manzarayı izleyip ardından Hitit Uygarlığı’na adanan bu kültürel tesisin devamı niteliğinde olan Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ni ziyaret etmek tarihi geziyi oldukça keyifli hale getirecektir.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Ankara Kalesi’nin dış duvarlarında güneydoğuda Atpazarı Semti’nde yer alan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, biri Veli Mahmud Paşa; ötekiyse Rum Mehmet Paşa’nın yaptırdığı 15. yüzyıla ait 2 Osmanlı yapısında misafirlerini bekliyor.

Kendine has koleksiyonuyla dünya çapında ünü olan tesisin bulunduğu Mahmut Paşa Bedesteni’nde ve Kurşunlu Han’da Paleolitik Çağ’dan bugüne Anadolu’da var olan medeniyetlerden kalma buluntular sergileniyor. Müzede sergilenen eşsiz koleksiyonun en değerli parçasını ise M.Ö. 6200 yıllarında yapıldığı bilinen ve dünyanın en eskisi olarak söylenen, Çatalhöyük şehir planının olduğu harita oluşturuyor.

Rahmi Koç Müzesi

Kentin sanayiye odaklanana ve en kapsamlı müzesi konumunda yer alan Ankara Rahmi M. Koç Müzesi, 2005 senesinde ziyarete açılmıştır. İlk olarak Damat Rüstem Paşa tarafından 1521-1522 arasında yaptırılan ve Çengelhan’da misafirlerini ağırlamaya başlayan müze, 1850’li senelerden itibaren sanayide kullanılmış olan farklı araçlardan oluşan koleksiyonunun ve zaman zaman da açılan geçici sergilerinin genişliği sebebiyle 1511’de Hacı İbrahim bin Hacı Mehmed’in yaptırdığı Safranhan’ı da yakın tarihte içerisine katmıştır.

Web: http://www.rmk-museum.org.tr/

Anıtkabir

Ankara’da gezilecek yerler listesinin üst sıralarında, ülkenin en önemli yapılarından olan Anıtkabir bulunuyor. Üzerinde bulunan gözlem evinden dolayı geçmişte Rasattepe ismiyle anılan Anıttepe’de yer alan yapının şekline karar verilmesi adına farklı ülkelerden 47 projenin yer aldığı bir yarışma düzenlenmiştir.

Milli duyguları yansıtma şekli ile araziye uygunluğu sonucunda da Ata’mızın naaşının konması için Prof. Dr. Emin Onat ile Doç Dr. Ahmet Orhan Arda’nın projesi uygun görülmüş ve 1944-1953 seneleri arasında bu yapı inşa edilmiştir.

2. Ulusal Mimarlık Dönemi’nin en önemli örneği olarak kabul edilen anıt mezar, Atatürk’ün “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” özdeyişinden ilham alınarak inşa edilen Barış Parkı ile yapı kompleksinin en önemli kısımlarını bulunduran Anıt Blok’u olmak üzere 2 bölümden oluşmaktadır. Hürriyet ve İstiklal kulelerinin başlangıç noktası olduğu Anıt Blok’ta Aslanlı Yol’dan geçilerek Tören Meydanı’na ulaşmak, Kurtuluş Dönemi’ni anımsatan kulelerle çevrelenmiştir. Meydanda bulunan 42 basamaklı merdiveni çıkarak giriş yapılabilecek Mozoleyse Şeref Holü, Mezar Odası şeklinde yapıların esas bölümlerini barındırıyor.

Anıtkabir Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi’nin bulunduğu yapıları gezinirken, Cemal Gürsel ile İsmet İnönü’ye ait kabirleri de görebilmek mümkündür.

Web: https://www.anitkabir.com.tr/

Etnografya Müzesi

Mustafa Kemal Atatürk’ün ilk olarak naaşının konduğu olan Etnografya Müzesi, Türk Sanatı’nın Selçuklu’dan bugüne kadarki süreçte yapılan en önemli örneklerini bulunduruyor. Kurtuluş Savaşı Dönemi’nde cuma namazlarının kılınmakta olduğu, Altındağ’da bulunan Namazgâh Tepesi’nde 1930’da açılan müzenin Mimar Arif Hikmet Koyunoğlu gözetiminde yapılan binasının ilk olarak Arkeoloji Müzesi, ardından da Resim Heykel Müzesi olarak kullanımı kararlaştırılmıştır. Fakat açılış töreni ile birlikte bugünkü işlevini kazanmıştır.

Binanın girişinde, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 1927 senesinde İtalyan Pietro Canonica’ya yaptırmış olduğu Atatürk Heykeli’nin misafirlerini karşıladığı müze içerisinde bulunan sergi alanları, kategorilere ayrılmış olarak bulunuyor. Kronolojik sırayla gezilebilecek bu kısımlarda Anadolu’nun farklı yörelerine has günlük eşyalardan halı ile kilim koleksiyonlarına, Osmanlı dönemindeki silahlardan çini ile porselen süs eşyalarına varana dek pek çok farklı eseri inceleme fırsatı yakalanabilmektedir.

Web: https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/ankara/gezilecekyer/etnografya-muzes

Hacı Bayram Camii

Mimar Mehmet Bey tarafından 1427-1428 seneleri arasında inşa edilen Hacı Bayram Camii, Ulus’ta yer almaktadır. Dış duvarları taş üstüne tuğla örülüp oluşturulmuş olan dini yapının en önemli bölümünü, hemen bitişiğinde yer alan Hacı Bayram-ı Veli Türbesi oluşturmaktadır. Benzer olarak tarihi yapıya ismini veren Hacı Bayram Veli, Osmanlı döneminde yaşayan din âlimlerinin önde gelen isimlerinden biridir ve Bayramiye Tarikatı’nın kurucusu olarak anılmaktadır.

Yapımından sonra ilk olarak 1714’de Hacı Bayram’ın torunlarından biri olan Mehmet Baba tarafından tamir ettirilmiş olan cami, son defa da 2011’de aslına uygun olarak yenilenmiştir. Bu çalışma yapıldığı sırada özellikle de binanın iç tarafında bulunan Nakkaş Mustafa Paşa’ya ait olan işlemelerin korunmasına özen gösterilmiştir.

Augustus Tapınağı

Ankara’nın başkentlik yaptığı Galatya’nın Roma İmparatorluğu himayesine girmesini kutlamak ve İmparator Augustus’a bağlılığı kanıtlamak adına inşa ettirilen bu tapınak, Bizans zamanında çevresine eklemeler yapılarak kiliseye dönüştürülmüştür.

İşlemeleri ile oldukça çok dikkat çeken kapısının dışında tapınak çevresinde yapılan kazılarda bulunan en önemli parça Ankara Anıtı (Monumentum Ancyranum) olarak isimlendirilen yazıt oluşturmaktadır. Bulunan yazıtta ilk Roma İmparatoru olan Augustus’un başardığı işlerden bahsediliyor.

Devlet Resim ve Heykel Müzesi

1927’de inşa ettirilen ve I. Ulusal Mimarlık Akımı’nın en gözde örneklerinden biri olarak sayılan Türk Ocakları Merkez Binası’nda yer alan Devlet Resim ve Heykel Müzesi, 1980 yılında hizmet vermeye başlamıştır. Geçmişte kültürel etkinlikler ilk sırada olmak üzere çeşitli amaçlarla kullanılan tarihi bina içinde yer alan müzenin koleksiyonu Cumhuriyet öncesi ve sonrası Türk plastik sanatını konu almaktadır. Bünyesinde bir sahnenin yer aldığı bu müzede sergiler ile beraber panel, konferansve konserler de düzenlenmektedir.

Kurtuluş Savaşı Müzesi (I. TBMM)

Ankara’da gezilecek yerler listesine eklenebilecek diğer bir tarihi yapı ise, günümüzdeki Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak kullanılan I. TBMM Binası yer alıyor. Mimar Salim Bey tarafından tasarlanan bu yapı, 1915-1920 seneleri arasında inşa edilmiştir.

Türk mimari şekline sahip 2 katlı olan bina, tamamlandığı dönemden 1924 senesine kadar meclis olarak kullanılmıştır. Bu işlevden sonra Cumhuriyet Halk Fırkası Genel Merkezi, Maarif Vekâleti Binası, Hukuk Mektebi olarak kullanılan bu tarihi bina, 1961’de müzeye dönüştürülmüş ve halka açılmıştır.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Mart 2024
İmsak 05:23
Güneş 06:47
Öğle 13:01
İkindi 16:25
Akşam 19:06
Yatsı 20:24