Euro 37,12 %0,13
Dolar 34,26 %0,06
Sterlin 44,62 %0,10
Altın 3.061 %0,16

Ankara'da yapılan ekonomik faaliyetler

Ankara ekonomisi neye dayalıdır, Ankara'nın belirli ekonomik faaliyetleri nelerdir? işte cevabı...

Resim NZcUuSeaap
Google News

İç Anadolu'nun nadide toprakları üzerine konmuş Ankara başkent olma özelliğinin yanısıra çeşitli ekonomik faaliyetleri içinde barındıran büyük şehirlerimizden. 

Tarım: Her ne kadar gözle görünmese de Ankara'nın ekonomisi tarıma da dayanmaktadır. Yapılan tarım türü daha çok tarla tarımıdır. Ülkede Konyadan sonra en çok tarla tarımı yapılan  ikinci şehir olma özelliğini bulunduruyor. Şehirde buğdaydan başka, yulaf, arpa, baklagiller, sanayi bitkileri, şeker pancarı, yumru bitkiler, sebze ve meyve çeşitleri, patates oldukça çok yetiştirilirken  Sakarya ve buna dökülen akarsuların vadilerinde pirinç ekilir. Ankara'nın armudu ve üzümü oldukç.a meşhurdur. Şehrin Polatlı, Haymana, Ş. Koçhisar, Bala ve Çubuk ilçesinde  buğday ekimi yaygındır. Arpa, yulaf, şekerpancarı, kavun, karpuz ve sebze üretimi de tarımda çok önemli bir yer tutmaktadır. Şehirde bunların yanısıra fasulye, yem bitkileri, mercimek, çeltik, ayçiçeği yetiştirilir. Meyvacılık pek yaygın değilse de armut, elma, kayısı, kiraz, vişne, erik ve ceviz gibi meyvalar yetiştirilir. En çok yetiştirilen meyve ise  üzümdür.

Ankara'da çiftçi hangi ürünü ekerse destek alacak?

Hayvancılık: Ankara hayvancılık bakımından önemli bir illerimizden biridir. Tiftik keçisinin diğer bir ismi de “Ankara keçisidir”. Tiftik keçisinin anavatanı Ankara olarak bilinmektedir. Tiftik keçisi AAmerika ve Afrika’ya Ankara’dan gitmiştir. Yünü makbul olan Ankara keçisi, dünyaca üne sahiptir. Ankara ilinde tiftik keçisi, kıl keçisi, koyun (ak ve karaman cinsi) ve sığır beslenir. Tarımda motorlu araçların artışı yüzünden at ve manda sayısı gittikçe azalmaktadır. Kümes hayvanı yetiştiriciliği de önemli bir yer tutar. Ankara’nın balı da çok meşhurdur ve üretimi yüksektir.

Tiftikbirlik

Madenler: Madencilik bakımından pek zengin sayılmayan bu şehirde  yine de bazı madenler vardır. Nallıhan’da çıkarılan linyit 150 bin tona yaklaşmıştır. Bala, Beypazarı civarında demir, Nallıhan ve Beypazarı’nda linyit; Ayaş ve Bala’da alçı taşı, Çubuk ve Nallıhan’da mermer; Haymana, Kalecik ve Polatlı civarında manganez mevcuttur. İl dahilinde molibden, volfram, bentonit, trona, feldispat, kil, manyezit, perlit, tuz, pomza taşı çıkarılmaktadır. 


Sanayi: Ankara, sanayi ve ticaret bakımından memleketimizin başta gelen merkezlerindendir. Başkent olması itibariyle sanayi, imalat ve gıda kolunda oldukça gelişmiştir. Un, makarna, şeker, yağ, dokuma fabrikaları, süt, tereyağı, et kombinaları, deri ve trikotaj tesisleri bulıunmaktadır.  Çimento, tuğla, kiremit ve inşaat makinaları imal eden fabrikalar hızla artmaktadır. Merkezi ve ilçelerinde fabrika sayısı oldukça fazladır. Şehir, 1956’dan bu yana “Enterkonnekte” enerji sistemine bağlıdır. İlin enerji ihtiyacının çoğu Hirfanlı, Sarıyar, Kesikköprü, Çatalağzı ve Çayırhan hidroelektrik santrallarından karşılanır. Ankara ilinde gelişen sanayi kollarının ardından  tehlikeli boyutlara ulaşan hava kirliliği son yıllarda alınan tedbirlerle azaltılmaya başlanmıştır. 

Ankara 1. Organize Sanayi Bölgesi'ne 11 bin dönümlük yeni arazi!

Ulaşım: Şehir, iç anadolu bölgesinde olması itibariyle ulaşım  yönünden oldukça gelişmiştir. Kara, hava ve demiryolu bakımından çok önemli bir kavşak noktasında bulunmakta, İstanbul’a Bolu üzerinden kara yolu ile 438 kilometredir. Coğrafi durumu sebebiyle doğudan batıya, kuzeyden güneye giden yol güzergahlarının kavşak noktasıdır. Edirne-Hatay (E-5) karayolu ile İzmir-Ağrı (E-23) karayolu Ankara’dan geçer. Köy ve ilçelere bağlanan karayolları oldukça gelişme göstermiştir. Yolsuz köyü yoktur diyebiriz. Vasıtalarının çokluğu bakımından İstanbul'dan sonra ikinci sırayı alan şehir, trafik yoğunluğu bakımından da ilk sıralardadır.  Hava yolu açısından ise Esenboğa hava limanı, Türkiye’nin Yeşilköy’den sonra ikinci büyük hava alanıdır. Yurt içi ve yurt dışı hava ulaştırmasında önemli bir yeri vardır. Mürted, Etimesgut ve Güvercinlik hava alanları, askeri maksadlarla kullanılmaktadır. Ulaşım bakımından olduğu gibi, haberleşme bakımından da kavşak noktasıdır. Ankara ilinde son senelerde yapılan kavşaklar ve yollar ile trafik rahatlamıştır.

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
<