Ankara'da Tuz Üretimi
Ankara'da bulunan tuz üretim tesisleri ile Türkiye'ye önemli oranda tuz satışı yapılmaktadır.
Türkiye’nin en büyük tuz üreticilerinden biri olan Ankara'nın Şereflikoçhisar ilçesinde Tuz Gölü sayesinde ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır. Yılda 425 milyon 871 bin dolarlık bir kazancı Türk ekonomisine sağlayan Tuz Gölü; Ankara için büyük bir kaynaktır.
Tuz üretiminden yılda 15 milyon dolar, sodyum sülfattan da 2 milyon dolar gelir sağlanmaktadır. Şereflikoçhisar tuzlu çamurdan yapılan çanak çömlekler de 36 bin dolar gibi bir kazanç sağlatmaktadır. Ayrıca havzanın etrafındaki hayvancılıktan 182 milyon dolar, sulu tarımdan 130 milyon dolar, kuru tarımdan da 25 milyon dolar kazanç sağlanmaktadır.
Tuz Gölü kirli su deposu olarak kullanılsa bile yılda 55 milyon dolarlık bir katkı sağlamaktadır. Yer altı sularının bilinçsizce kullanılması ise Tuz Gölü’nü tehlikeye sokmaktadır.
Şereflikoçhisar’da Tuz Gölü’nün Katkısı
Şereflikoçhisar’ın önemli ekonomik kaynaklarından olan Tuz Gölü ticaretin de geliştiği alanlardandır. Adını Selçuklular döneminde alan Şereflikoçhisar Ankara’ya en uzak olan ilçedir ve Anadolu’nun kapılarını güneye açar. Hirfanlı Baraj Gölü de burada bulunmaktadır.
Tarihi boyunca tuz sayesinde bu coğrafyada medeniyetler için önemli yerlerden biri olmuştur. En önemli dönüm noktası ise ilçenin E-5 karayoluna komşu olmasıyla başlamıştır. Tuz her zaman insanlar için önemli bir yerde olmuştur. Roma İmparatorluğunun da askerler için maaşı tuz ile ödediği belirtilmektedir.
İlk verginin de tuz ile alındığı bir diğer rivayetler arasındadır. Birçok alanda kullanıldığı gibi kimya sanayinin de ham maddesi olmaktadır. 2. Dünya Savaşından sonra tuzlar karayollarının buzlanmasının önlenmesi için kullanılmıştır.
Türkiye’nin ikinci büyük gölü olan kuraklık, yanlış kullanım ve kirlilik sebepleri ile Van Gölü ve Beyşehir Gölü’nden sonra üçüncü sıraya yükselmiştir. 1665 kilometrekarelik alana sahiptir. Ortalama derinliği ise 0,7 metredir. Türkiye’deki tuz ihtiyacının %50’si buradan karşılanmaktadır.
Gölde her sene için 200.000.000 ton tuz olabileceği hesaplanmıştır. Tarih boyunca da göl bütün canlı ve insanlara hayat vermiştir. Şereflikoçhisar’da sayısı otuzu aşan küçüklü büyüklü birçok tuz değirmeni, fabrikası ve küçük el sanatları sanayisi bir de tüm sektörlere bağlı olan istihdam sağlayan hizmet işletmeleri vardır. İlçeye diğer bir katkısı ise turizm alanındadır. Beyaz tuz kristalleri sayesinde beyaz elmas parıltısı olmakta ve muhteşem renklerde gün batımı manzarası sağlamaktadır.
Ziyaretçilerine eşsiz deneyimler sağlayan Tuz Gölü Kapadokya destinasyonunda da yer aldığı için yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. Şereflikoçhisar’ın en etkili ekonomik alanı tuz sanayi olmaktadır. İlçenin gelişmesi tuza borçludur ve Tuz Gölü Şereflikoçhisar’ın marka değeridir.