Ankara'da Termal Su Kaynakları Nelerdir?

Ankara'da bulunana termal su kaynaklarını ve özelliklerini listeledik.

Ankara 20.09.2020, 13:13
Ankara'da Termal Su Kaynakları Nelerdir?

Ülkemiz genç oluşumlu bir ülke olduğundan dolayı termal sular bakımından oldukça zengindir. Ankara ili de bu termal suların yoğun bir şekilde bulunduğu ve kaplıcaların, termal tesislerin yer aldığı önemli şehirlerdendir. Ankara’daki termal su kaynakları ilçelere dağılmış şekildedir.

Ayaş, Beypazarı, Kızılcahamam ve Haymana kaplıca turizminde ilerleme gösteren yerlerdir. Ulaşım ile konaklama olanakları, sportif ve sosyal aktiviteler Ankara için itici güç niteliğindedir. İşte Ankara’da yer alan termal su kaynakları ve kaplıcalar.

Ankara’nın İlçelerinde Yer Alan Termal Su Kaynağı Tesisleri

Ayaş İlçesi

Karakaya Kaplıcası: Ankara iline 60 km uzaklıktaki Ayaş ilçesinden başlamak mümkündür. Bu kaplıcalardan olan Karakaya Kaplıcası ilçenin merkezinde yer almaktadır. 31 derece su sıcaklığı olan bu termal su; romatizma, nevrit, kadın hastalıkları nevrasteni, çocuk felçleri, nevralji, eklem tutuklukları için oldukça iyidir. İçme tedavisi de mideler için tavsiye edilir.

Kırkevler Kaplıcası: Selçuklular döneminde inşa edilen bu kaplıca artık işletilmemektedir.

Ilıca Köyü Kaynağı: Sodalı soğuk maden suyu olan oligometalik sudur. Mide, bağırsak, safra ve karaciğer kesesi hastalıklarında oldukça şifalıdır.

Karaköy Kükürtlü Kaplıcası: 22 km uzaklıkta yer alır. Deri hastalığı tedavisinde kullanılır.

Ayaş İçme ve Kaplıca: modern bir termal merkezdir. Ankara’nın önde gelen ilçelerinden biri olan Ayaş’ın, tarihi boyunca bu suyu şifa ve geçim kaynağı olarak kullanılmıştır. Eski medeniyetlerden bu yana işletilmektedir. Osmanlılar, Selçuklular, Romalılar tarafından da kullanılmıştır. Hemoroide, bağırsak tembelliğine, gut hastalığına, safra hastalıklarına iyi gelmektedir.

Beypazarı İlçesi

Şifalı su kaynakları oldukça bilinen ve önde gelen ilçelerdendir. En önemli kaynak Beypazarı İçme ve Kaplıcaları ismi verilen sıcak su kaynaklarıdır. Farklı iki kaplıca ve iki içme vardır. Dutlu Kaplıcası, Tahtalı Kaplıcası, Vezirsuyu Gençlik İçmesi ya da Tahtalı Vezir İçmesi olarak da bilinmektedir. Yine birçok hastalığa iyi geldikleri bilinmektedir. Solunum yolları, kadın hastalıkları ile metabolizma bozukluklarına iyi gelmektedir.

Kapullu Kaplıcası: Beypazarı’nın 30 kilometre güneyinde bulunmakta ve kadınlar ile erkekler için ayrı havuzları vardır. karaciğer, safra ve cilt hastalıklarına iyi gelmektedir.

Karakoca Maden Suyu: Renksiz, kolay içilebilir ve mideye iyi gelen bir sudur.

Haymana İlçesi

Haymana Kaplıcası: Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde işletilmiştir. İlçenin eski adı Yabanhamamı’dır. suyunun içilmesi pek tavsiye edilmemektedir. Ancak idrar söktürücü etkisi vardır. Romatizma, Polinevrit, nevralji, nevrit, artritliler için şifa olmaktadır. Kadın hastalıklarına da iyi gelmektedir.

Kızılcahamam İlçesi

Ankara’nın termal su bakımından en zengin ilçesidir. İlçede Acısu, Kızılcahamam Acısu Kaplıcası, Kızılcahamam Maden Suyu, Büyük Kaplıca, Küçük Kaplıca olmak üzere 5 farklı su kaynağı bulunmaktadır. Kaplıcalar Romalılar ile Selçuklular döneminde inşa edilmiştir. Karaciğer, safra hastalıkları, romatizmal hastalıklar, kadın hastalıkları, sinirsel gerginlikler gibi çeşitli hastalıklara iyi gelmektedir.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 02 Mayıs 2024
İmsak 04:05
Güneş 05:42
Öğle 12:51
İkindi 16:40
Akşam 19:50
Yatsı 21:20