Ankara'da güzellik salonu sahipleri ve çalışanlardan protesto

Ankara'da, Türkiye'nin dört bir tarafından gelen güzellik salonu sahipleri, Danıştayın güzellik merkezlerinde kullanımı gerçekleştirilen epilasyon cihazlarını kullanımdan kaldıran kararını protesto etti.

Ankara 19.10.2021, 13:37 İrem Durak
Ankara'da güzellik salonu sahipleri ve çalışanlardan protesto

Ankara'da güzellik salonu sahipleri ve çalışanlardan protesto

Ankara'da, Türkiye'nin dört bir tarafından gelen güzellik salonu sahipleri, Danıştayın güzellik merkezlerinde kullanımı gerçekleştirilen epilasyon cihazlarını kullanımdan kaldıran kararını protesto etti.

Ankara'da Danıştay 10. Dairesinin Türk Dermatoloji Derneğinin açmış oldukları dava sonucunda güzellik merkezlerinde bulunan epilasyon cihazlarını kullanımdan kaldırma ile ilgili kararını protesto etmek için Türkiye'nin farklı illerinden Ankara'ya gelen güzellik uzmanları, Ulus Atatürk Heykeli önünde toplandı.

Güzellik Salonunda Çalışan 400 Bin Kişi Var

İstanbul Güzellik Uzmanları, Güzellik Salonu İşletmecileri, Kalıcı Makyajcılar ve Dövmeciler Esnaf Sanatkarlar Odası (İGDESO) Başkanı Ayşe Aydın, grup olarak burada yaptığı basın açıklamasında, ülke genelinde bulunan 100 binden fazla güzellik salonunda çalışan 400 binin üzerinde kişiden yüzde 99'unun kadınlardan oluştuğunun altını çizerek, verilen kararın kendilerini "bir cımbıza mahkum edemeyeceğini" belirtti.

''YATIRIM YAPAN ESNAFIMIZ MADDİ ÇIKMAZA SÜRÜKLENDİ''

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanıp verilen haklarının bir defada ellerinden alındığını ifade eden Aydın, şöyle konuştu:

"Danıştay 10. Dairesi; Türk Dermatoloji Derneğinin açmış olduğu dava ile Cumhurbaşkanımızın imzalamış olduğu yönetmeliği hiçe sayıp, kullanma hakkı bize ait olan epilasyon cihazlarını kullanımdan kaldırma kararı getirdi. Bu alınan karar, seansları devam eden müşterilerimizi mağdur etmiş ve yatırım yapan esnafımızı maddi çıkmaza sürüklemiştir. Bu karar; Milli Eğitim Bakanlığı onaylı diplomalarımızı, eğitim haklarımızı, 5362 sayılı kanun ile korunan esnaf ve sanatkar haklarımızı hiçe saymaktan başka hiçbir şey değildir."

''Bizi Koruyan Bir Yasanın Çıkartılmasını Talep Ediyoruz''

Bu konuda açılan davaların, sektörden rant elde etmek isteyen kişiler için kolay yoldan para kazanma isteklerinin yansımaları olduğunu öne süren Aydın, "Bazı kişiler sektörümüzden rant elde edecek diye 400 binden fazla uzmanımızın işsiz kalacakları karanlık senaryoya, Türkiye'de bulunan 400 bin kişiyi temsilen karşı çıktığımızı belirtmekteyiz. 20 seneden bu yana devam eden tüm saldırılara karşı çok yorulduk, artık bizleri koruyan bir yasanın çıkartılmasını istiyoruz." dedi.

Danıştay Kararı

Dermatolog ve Estetik cerrahları ile güzellik merkezleri arasında gerginlik meydana geldi. Gerginliğin nedeni ise, cerrahlar ve dermatologlar, foto epilasyon cihazlarının tıbbi cihaz olduğunu ve bu cihazı uzman olmayan kişilerin kullanmaması gerektiğini ifade ediyor.

Bu konuyu yargıya da taşımış olan tıpçılar, güzellik salonlarında foto epilasyon cihazlarının kullanımına imkân tanıyan yönetmeliğin iptali için 2017 senesinde bahsi geçen merkezlere dava açtılar. Danıştay Onuncu Daire’de devam eden davada sonuç belli oldu. Dermatolog ve estetik cerrahların açmış oldukları davada, güzellik salonlarında birtakım cihazların kullanılmasına izin veren yönetmelik iptal edildi.

Danıştay'ın bu kararına göre artık güzellik salonlarında foto epilasyon gibi bazı tıbbı cihazların kullanımı kısıtlandı. İptal karar sonrası denetimler sıklaştı.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:14
Güneş 05:48
Öğle 12:51
İkindi 16:39
Akşam 19:45
Yatsı 21:12