Ankara'da Ev Kiraları Ne Kadar?
Ankara'da en pahalı ev kirası hangi ilçede? Ankara'da ev kiraları nasıl değişiyor?
Türkiye’nin en kalabalık şehirlerinden olan Ankara İç Anadolu’da yer almaktadır. Etrafında Çankırı, Bolu, Kırşehir, Aksaray, Konya, Eskişehir ve Kırıkkale yer alıyor. Ekonomisi ticarete ve sanayiye dayalı olan Ankara’da nüfus giderek artıyor.
Eğitim, turizm, sağlık, sanayi, ticaret ve siyasetin etkin olduğu Ankara’da yaşam diğer büyük şehirlere göre daha rahat oluyor. Ankara daha disiplinli ve kamu şehri olduğu için trafik saatleri bellidir. Kalabalık olabilecek mekanlar kestirilebilirdir ve insanlar sakin yerleri tercih edebilmek için daha fazla yer seçeneğine sahiptir.
Böyle olunca Ankara birçok etmen bakımından şanslı bir ildir. Hayat diğer büyük şehirlere göre hem düşük bütçeli hem de düzenlidir. Ankara’da son zamanlarda kira fiyatları artmış olsa da yine de diğer şehirlerden daha uygundur. Bazı semtleri pahalı bazı semtleri ise memur kesimine hitap etmektedir.
Ankara’nın En Pahalı Semtleri
Ankara konut kirasının ve getirisinin yüksek olduğu semtlerle de ünlüdür. Ankara’nın en ideal özelliklerinden biri büyük şehir olmasına rağmen her bütçeye uygun insanın yaşayabilecek olmasıdır. Etimesgut, Pursaklar ile Kızılcahamam prim oranlarının yüksek olduğu ilçelerden olurken en dikkat çekici yerler ise Etimesgut olmaktadır.
Çankaya ise yine değerli olan ve kira getirisi yüksek olan ilçelerden biri olarak göze çarpmaktadır. Elbette ki Ankara’daki ev kiralarını merak edenler için kesin bir yorum yapmak mümkün değildir. Her ilçenin, semtin hatta mahallenin bile kendine özgü belirlemiş olduğu fiyat listesi bulunmakta ve Ankara’daki artış da bunlara bağlı olarak gerçekleşmektedir.
Ankara’da Kiralık Daire Seçiminde Önemli Etmenler
- Kiralık daire arayanların öncelikleri olmalı ve bunlara göre seçimlerini gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Ankara’da kiralık daire aranırken dikkat edilmesi gereken yerler;
- Başkent Ankara’da kiralık daire arayanların nasıl bir ev aradıklarını belirlemeleri gerekir.
- Bütçe doğrultusunda hareket etmek en mantıklısıdır.
- Fiyat araştırması mutlaka yapılmalı ve buna göre arayışa geçilmelidir.
- İlan fotoğrafları aldatmaca olabileceğinden dolayı mutlaka yerinde ziyaret etmek gerekir.
- Oturulacak daireye karar verildiyse evdeki tesisatın sağlam olup olmadığı, aylık aidat giderleri vb. öğrenilmelidir.
- Daire tutulduğunda kira sözleşmesi hazırlanırken kira tutarı, yıllık kira artış bilgisi, masraflar, depozito, aidat, teslim alma ve etme şekilleri gibi unsurlara dikkat etmekte fayda olacaktır.