Ankara'da doğal gaz kullanımının yaygınlaşması hava kalitesini artırdı
Başkentgaz Genel Müdürü Asım Yüksel, Ankara'nın hava kalitesinin doğal gazı kullanmanın yaygınlaşmasının ardından iyileştiğini ifade ederek, "Doğal gaz kullanımı alternatif yakıtlara göre ısınma için 2 kat, sıcak su ve ocak için ise 5 kat tasarruf sağlıyor." Şeklinde konuştu.
Ankara'da doğal gaz kullanımının yaygınlaşması hava kalitesini artırdı
Başkentgaz Genel Müdürü Asım Yüksel, Ankara'nın hava kalitesinin doğal gazı kullanmanın yaygınlaşmasının ardından iyileştiğini ifade ederek, "Doğal gaz kullanımı alternatif yakıtlara göre ısınma için 2 kat, sıcak su ve ocak için ise 5 kat tasarruf sağlıyor." Şeklinde konuştu.
Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ (Başkentgaz) Genel Müdürü Asım Yüksel, Kirli Hava ile Savaş Haftası kapsamında gerçekleştirdiği açıklamada, Ankara'da doğal gaz kullanımının yaygınlaşması hava kalitesini artırdı şeklinde söylemlerde bulundu.
Doğal gaz kullanımının alternatif yakıtlara göre ısınmada 2 kat, sıcak su ve ocak için de 5 kat tasarruf sağladığını ifade eden Yüksel, şunları kaydetti:
"2020'de yapmış olduğumuz 650 kilometre uzunluğuna sahip yatırım ile dağıtım ağımızı 13 bin 250 kilometreye çıkarmış olduk. Abone sayımız ise 2 milyon 50 bine ulaştı. Fakat yatırımlara rağmen şebekemizi götürmüş olduğumuz bazı mahallelerde doğal gaz yerine alternatif yakıtların kullanılmış olduğunu görüyoruz. Kullanım rahatlığı, can ile mal güvenliği, gelecek nesillere daha temiz bir hayat ve çevre koşulları bırakmak için doğal gaz kullanımını tavsiye ediyoruz."
Yüksel, Ankara'nın bütün ilçelerinde kesintisiz ve güvenli doğal gaz sağlandığına dikkati çekerek, "Başkentgaz olarak Ankara'ya daha temiz bir çevrede yaşama imkanı sunabilmek adına büyük bir çaba gösteriyoruz." İfadesine yer verdi. Ankara'da doğal gaz kullanımının yaygınlaşması hava kalitesini artırdı.
"2024 sonuna kadar kömürün kullanım oranını düşürmeyi planlıyoruz"
Ankara Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Şube Müdürü Ufuk Akmaz da Ankara'da hava kirliliğinin sebeplerini belirlemek ve çözüm sunabilmek için "Temiz Hava Eylem Planı" hazırlamış olduklarını belirterek, "2024 sonuna kadar ısınma amaçlı kullanılmış olan yakıt türleri içerisinde kömürün oranını düşürmek ve daha temiz olan doğal gazın kullanılmasını yaygınlaştırmak için tedbir ve teşviklere devam edilmesini planlıyoruz." değerlendirmesini yaptı.
Akmaz, Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliğinde belirtilmiş olan limit değerlerinin Ankara'da aşılıp aşılmadığını kontrol edip gerekli tedbirlerin alınması için çalışmalar gerçekleştirdiklerini anlattı.
Bu bağlamda, hava kalitesi izleme istasyonlarındaki anlık verileri toplamış olduklarını dile getiren Akmaz, "Bu veriler, merkezde belirli bir kalite kontrol sürecinden geçmekte ve Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı sitesinde anlık olarak yayınlanmasını sağlamakta olan istasyonlar bazında hava kalitesi veri analizi yapılmakta." şeklinde konuştu.
Evsel ısınma türlerinden kaynaklı emisyon miktarının hesaplanması adına kömür ile doğal gaz verilerini kullanmış olduklarını bildiren Akmaz, kentsel dönüşümün bulunduğu yerlerde doğal gazın binalarda zorunlu olması gerektiğini belirtti.
"Akciğer hastalıklarının temelinde hava kirliliği yatıyor"
Memorial Ankara Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Metin Özkan da Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ), her sene 9 milyon insanın ölümüne sebep olan hava kirliliği ile ilgili olarak "görünmez katil" şeklinde bir tanımlamada bulunduğunu anımsatarak, akciğer hastalıklarının temelinde hava kirliliğinin bulunduğunuı ifade etti.