Euro 37,62 %0,00
Dolar 34,24 %0,07
Sterlin 44,86 %0,00
Altın 2.887 %0,05

Ankara'da Bir Taksi Ne Kadar Kazaniyor?

Ticari taksiler ulaşımın olmazsa olmazlarından biridir. Ankara'da bir ticari taksinin ortalama ne kadar kazandığını merak ediyor musunuz?

Resim AQY25KYL5M

Ulaşım sektörü; barınma, yemek ve güvenlik gibi temel ihtiyaçlardan sonra gelen en önemli ihtiyaçtır. Özellikle de büyük şehirlerde tükenmeyecek olan ulaşım ihtiyacı, ulaşım sektörünün geçen her gün büyümesine katkıda bulunuyor ve bu sektörde yer almak isteyen yatırımcı ile çalışanlar için büyük fırsatlar sunar.

Türkiye genelinde yaklaşık olarak 75 bin taksi plakası vardır. Özellikle büyük şehirlerde taksilerin 24 saat çalıştığı ve en az da 2 şoföre ihtiyaç duyulduğu göz önünde bulundurulursa bu sektörde taksi şoförü ihtiyacının ne kadar çok olduğu ortaya çıkacaktır.

Ankara Taksi Plakası

Bazı plaka sahipleri plakalarını kiraya vermektedir. Fakat sahibinden kiralık taksi bulmaksa çok zordur. Çünkü bu yöntemi seçen plaka sahipleri genel olarak çok iyi tanıdıkları ve güvendikleri insanlara plakalarını emanet ederler. Paralarını zamanında ve eksiksiz bir şekilde alacaklarından emin olmak isterler.

Doğrudan sahibinden kiralanan araçların bakım, servis ve sigortası plaka sahibi tarafından karşılanmaktadır. Şoför olarak çalıştırılan kişilere sigorta yaptırılmak zorundadır. Mal sahibi kiracı olarak çalıştırmış olduğu şoförden her gün standart ücret istemektedir. Bu ücretin üstündeki kazançlar da şoföre aittir.

Aracı kurumlar ile mal sahibinden daha cüzi miktarlarda kiraya almış oldukları plakaları, aylık ortalama maliyetleri ve karlarını da ekleyip daha yüksek fiyattan tanıdık ve güvenilir kişilere doğrudan kiralarlar ya da durak işletmecilerine kiraya verirler. Sistemde ise aracın tüm masrafları aracı kuruma ait olmaktadır.

Durak işletmecileri de kiraya almış oldukları araçları, şoför olarak çalıştırdıklarına tahsis etmekte ve onlardan da günlük standart bir ücret almaktadırlar.

Ticari Taksinin Kazancının Örneği

Bir örnekle bu döngüyü özetlemek gerekirse;

  • Plaka sahibi plakasını yaklaşık olarak 6-7 bin lira civarındaki rakamla Oto Center’da bir galeriye kiraya verir.
  • Galeri işletmecisi ise bakım, sigorta ve vergi gibi karları üstüne ekleyip 8-9 bin lira gibi aylık kira bedeliyle plaka ve aracı durak işletmecisine kiralar.
  • Durak işletmecisi ise iki şoföre (biri gündüz, biri gece) kiralar.
  • Şoförlerden her birinden günlük 150-200 lira kira parası ister.
  • Durak sahibi günlük olarak 300-400 lira kazandığı plakadan aylık olarak 9-10 bin lira gelir elde eder.
  • Bunun yaklaşık 8-9 bin lirasını galeriye öderken 1-2 bin lira kendisine kalır.
  • Galeri 8-9 bin liradan aracın masraf ve karını çıkararak anlaştığı 6-7 bin lirayı plaka sahibine geri verir.
  • Şoför ise günlük 150-200 lira plaka için, 50-150 lira yakıt için ve 20-30 lira da kendi sigortası ile durağın günlük masrafı için en az 250-300 lira kazanmalıdır.
  • 300 lira üstünde kazanacağı her kazanç şoförün geliri olacaktır.

Bu rakamlar ortalama rakamlar olup aşağı yukarı hemen hemen bu rakamlar üzerinden dönüşüm olur. Ankara’da yasal ticari taksi ne kadar kazanır sorusuna verilecek cevap da yaklaşık olarak şoföre kalan 3-5 bin lira arası bir miktardır.

<