Ankara'da 'Arsa Avcısı' operasyonu: 106 gözaltı

Nitelikli dolandırıcılık yaparak insanları kandıran suç örgütüne operasyon yapıldı. Aralarında avukatlar ile kamu görevlilerinin de yer aldığı 106 kişi gözaltına alındı.

Ankara 20.04.2021, 12:34 İrem Durak
Ankara'da 'Arsa Avcısı' operasyonu: 106 gözaltı

Ankara'da 'Arsa Avcısı' operasyonu: 106 gözaltı

Nitelikli dolandırıcılık yaparak insanları kandıran suç örgütüne operasyon yapıldı. Aralarında avukatlar ile kamu görevlilerinin de yer aldığı 106 kişi gözaltına alındı. Zanlılardan 160 mağdurdan 300 milyon lira alındığı açıklandı. Ankara'da 'Arsa Avcısı' operasyonu: 106 gözaltı

Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı bulunan Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından, kamu arazilerinin satışını gerçekleştirme vaadiyle nitelikli dolandırıcılık suçu işleyen örgüte yönelik Ankara merkez olmak üzere 14 ilde eş zamanlı “Arsa Avcısı” operasyonu yapıldı.

Ekiplerin gerçekleştirdiği çalışmada, örgüt üyelerinin müştekilere, devlet büyükleri ile yakın bulundukları izlenimi yaratarak mağdurları ikna etmek için avukatlık ofisi ya da şirket ofislerini kullandıkları bulunurken yapılan operasyonda suç örgütü ile ilgili oldukları belirlenen 106 kişi yakalanıp gözaltına alındı.

Kamu görevlisi örgüt üyeleri ile kandırdılar

Ekiplerin gerçekleştirdikleri 2 senelik teknik ve fiziki takibin sonucunda; kamu görevlisi olan örgüt üyeleri tarafından kamu binası içerisinde oda ayarlandığı, bu odada "daire başkanı" olarak tanıştırılan örgüt üyesi ile mağdurlar arasında sahte sözleşmelerin imzalandığı, kamu idarelerinin adlarının kısaltmaları kullanılarak şirket açtıkları, mağdurlar parayı şirket hesaplarına yatırdıklarında kamu kurumunun hesabına yatırdıklarını düşündüğü, SMS paketi satın alıp Tapu Müdürlüğü başlığı ile işlemlerin başlatılmış olduğu yönünde SMS gönderdikleri, Tapu Müdürlüğü'nde irtibat kurmuş oldukları kamu görevlilerini kullanıp, memurların işlem yaptıkları alana örgüt üyeleri geçip memur gibi işlem yapıp mağdurlara sahte tapuları teslim ettikleri, mağdurlar ile dışarıda buluşma sağlayacakları sırada da buluşma alanlarının güvenli olup olmadığının kontrolünü gerçekleştirmek için keşif yaptıkları öğrenildi.

300 milyon lira dolandırdılar

Ekiplerin titiz bir şekilde yürüttükleri araştırmalar sonucunda, 160 mağdur içerisinden bu yöntemlerle 300 milyon lira paranın dolandırılıp suç örgütüne aktarıldığı örgütün faaliyetine 2016 senesinde itibaren başladığı, bu tarihten önce de hiçbir mal varlığı olmayan örgüt yöneticileri ile üyelerinin zenginleşip lüks araçlar satın aldıkları ve rezidans dairelere geçtikleri, yapılan teknik takip sonucu olarak da mağdurları aldatıp yüklü miktarlarda paralarını aldıktan sonra örgüt içinde mağdur için gıyabında alay ettikleri öğrenildi. Bazı mağdurları “Arsa değerlendi” şeklinde söylemler ile 2 defa dolandırdıkları ortaya çıktı.

Örgüt üyelerinin bazı mağdur edilen şahısları 1 defa dolandırmalarının sonucunda mağdurların farkına varmamaları için, arsanın değerlendiğini söyleyip 2. defa dolandırdıkları, yer teslim tutanağı gösteriyormuş gibi izlenimi vererek, örgüt üyelerine ait olan araçlara kamu taşıtı olduğu izlenimi vermekte olan araç kartı koyup araziyi mağdurlara göstermeye bu araç ile gittikleri açıklandı.

8 araç, 40 taşınmaz mülk ve 30 milyon TL paraya el kondu

Ayrıca gerçekleştirilen operasyonda, MASAK ile yürütülen ortak çalışma sonucu olarak suçtan elde edilen gelirler kapsamında örgüt yöneticileri ile üyelerine ait olduğu belirtilen 8 adet araç, 40 adet taşınmaza (iş yeri, arsa, konut) ve 30 milyon lira paraya el kondu. Öte taraftan ise gözaltına alınan şüpheliler, ifadeleri alınmak suretiyle Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:14
Güneş 05:48
Öğle 12:51
İkindi 16:39
Akşam 19:45
Yatsı 21:12