Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin 2,5 Senedeki Kadın Çalışmaları Bilgisi

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Mansur Yavaş döneminde gerçekleştirdiği 2,5 yıllık kadın çalışmaları karnesi belli oldu.

Ankara 23.09.2021, 15:59 İrem Durak
Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin 2,5 Senedeki Kadın Çalışmaları Bilgisi

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin 2,5 Senedeki Kadın Çalışmaları Bilgisi

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Mansur Yavaş döneminde gerçekleştirdiği 2,5 yıllık kadın çalışmaları karnesi belli oldu. Buna göre 2 bin 500 EGO şoförüne eğitim verildi, 521 kız çocuğunun okula dönüşü sağlandı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) bünyesi içerisinde eylül ayı itibariyle Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı kuruldu. ABB Başkanı Mansur Yavaş yönetiminde ‘kadın dostu’ şehir olma amacını taşıyan belediye, 2,5 senelik dönemde kadınlara yönelik ortaya konan faaliyetlerini toparladı.

Mart 2019 yerel seçimlerinin ardından yeni bir yönetim anlayışına geçmiş olduklarını belirten belediyenin derlemiş olduğu kadınlara yönelik çalışmalara göre, 2 bin 500 EGO şoförüne güvenli durak ve duraksız indirme uygulamaları eğitimi ile kadına yönelik şiddete karşı müdahale eğitimleri verildi. Diğer taraftan ihtiyaç sahibi ailelere gönderilmekte olan gıda kolilerine şiddet broşürleri eklendi ve senelerdir “Hanımlar Lokalleri” olarak isimlendirilen yerlerin adı, gerçekleştirilen anket sonucunda “Kadın Lokalleri” olarak değiştirildi.

‘521 Kız Çocuğu Eğitime Kazandırıldı’

2,5 senelik dönemde inşaat ihale süreci süren 60 yatak kapasiteli Kadın Barınma Evi Projesi başladı. Yavaş yönetimindeki dönemde sene içerisinde 4 Gündüz Bakımevi açılarak kadın istihdamının yükseltilmesi ve bebek bakım yükünün azaltılması da hedeflendi. Kazan, Ayaş, Çubuk, Kızılcahamam, Kuşcağız, Hasanoğlan, Şafaktepe olmak üzere Kadın Danışma Birimleri arttırılarak 7 farklı ilçede toplamda 7 kadın Danışma Birimi kuruldu. Ayrıca da “Kız Çocuklarının Okullaştırılması Projesi” kapsamında 521 kız çocuğu eğitime tekrar başladı.

‘Kadın Girişimcilere Daha Kapsamlı Hizmet Sunan Belediye Olmak İstiyoruz’

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 2019 senesinden bu yana “kadın dostu şehir” olmak için çabalarını sürdürdüklerini ifade eden ABB Kadın Çalışmaları Birim Şefi Şenay Yılmaz’a göre belediye temel felsefesini “kadının güçlenmesi” olarak ifade etti. Belediyenin 2022 amaçları arasında özellikle üniversiteli kadınlar olduğunu belirten Yılmaz, gelecek dönemlerdeki çalışmalarına dair şunları ifade etti: “Kurumsal alt yapısını kadın ve aile hizmetleri daire başkanlığı kurulu olarak bitiren belediye, bundan sonraki süreçlerde daha önce erişemediği bütün kadınlara ulaşmak istemektedir. Özellikle üniversiteli kadınların da gereksinimlerine cevap veren bir yapıya geçmek 2022 amaçlarından biridir. Sivil toplum kuruluşları temelli hizmet modeli geliştirebilmek, üniversiteler ile ortak çalışma kültürü geliştirebilmek, güncel şiddet çeşitlerinde uzmanlaşan ve kadın girişimcilere daha kapsamlı hizmet sunmakta olan bir belediye olmak istiyoruz.”

2021-2024 Yerel Eşitlik Eylem Planı’na da başlayan belediyenin kadınlara yönelik gerçekleştirdiği adımlar şu şekilde sıralandı:

-Mor Buton uygulaması hayata geçirildi.

-Mor Haritam web sitesi kuruldu ve mobil uygulama eklendi.

-Ankara Market’te 9 kadın kooperatifinin ürünleri satışa çıkarıldı.

-Kadın İşçi Kotası hayata geçirilmiş oldu.

-Ankara Büyükşehir Belediyesi Web sitesinde “Kadın Çalışmaları” linki açıldı. Instagram ve Twitter’da abb.kadin hesapları açılmış oldu.

- Kadın Danışma Merkezine, Gezici Araç tahsisi edildi, 11 ilçede 2 bin 200 kadına hijyen kiti dağıtımı sağlandı.

-7’nci sayısı Ekim 2021’de çıkacak olan Kadın ve Çocuk Bülteni yayın hayatına geçti.

-8 Bebek bakım odası açıldı.

-8 bin kadına anket düzenlemesi yapılarak Ankara’dan beklentileri alındı. Sonuçlar Yerel Eşitlik Eylem Planına amaç olarak işlendi.

-Şiddete Karşı Turuncu Maske Farkındalık Kampanyaları yürütüldü 6 bin 250 maske erkeklere dağıtıldı.

- Sığınmacı Kadın ve Gençlerin Güçlendirilmesi Projesi UNFPA ile başladı.

-Ankara Barosu ile ücretsiz avukatlık protokolü imzalanmış oldu.

-Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu ile “Alo Şiddet Hattı” protokolü imzalandı.

-2020 ve 2021 yılında Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivaline destek sağlandı.

-Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme Eğitimi bütün belediyede bitirildi.

-UCLG-MEWA (Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Ortadoğu Ve Batı Asya Bölge Teşkilatı) 2019-2022 Kent Diplomasisi ve Yerel Yönetişim Komitesi ile Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komitesi’nin de Eş Başkanlığına seçilmiş oldu.

-Kadın Kooperatifleri Çalıştayı ve Kadın Muhtarlar Konferansı gerçekleştirildi.

-Sığınma evinde kalan kadın ve çocukların aylık harçlıkları yükseltildi.

-Şiddet Hattı hayata geçirildi 05492486486.

-Pandemi döneminde kadın terzilere Kuzey Ankara’da istihdam gerçekleştirildi.

-Pandemi dönemi içerisinde işsiz kalan ev işçisi kadınlara nakdi yardım yapıldı.

- Kadın Danışma Merkezi ve Kadın Sığınma evine 4 psikolog, 1 sosyal hizmet uzmanı,2 sosyolog istihdam edildi. 

-2019 yılında öldürülen 474 kadın için hatıra ormanı açıldı.

-Hollanda Büyükelçiliği ile Kadın Danışma Merkezi arasında 2 senelik “Kadın Güçlenme Merkezi” projesi Ağustos 2021’de başladı.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 04:18
Güneş 05:51
Öğle 12:52
İkindi 16:38
Akşam 19:43
Yatsı 21:10