Afet Anketinde Sonuç Belli Oldu
Ankara Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığının Başkentlilerin afete ve acil durumlara hazırlık düzeyinin incelenmesi için yaptığı anket çalışması sonucu açıklandı.
Afet Anketinde Sonuç Belli Oldu
Ankara Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığının Başkentlilerin afete ve acil durumlara hazırlık düzeyinin incelenmesi için yaptığı anket çalışması sonucu açıklandı.
10 ilçede hayatını sürdüren 10 binden fazla vatandaşla gerçekleştirilen anketin sonucunda hazırlanan raporda, Ankaralıların afetler ile ilgili olarak duyarlılık oranının Türkiye ortalamasının üstünde olduğu belirlendi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi, Başkentlilerin afet ve acil durumlara hazırlık düzeyinin anlaşılabilmesi ve afet bilincinin kazandırılması için Ankara genelinde anket çalışması yaptı. Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı, Ankara'da ikamet eden vatandaşların afet ve acil durumlara hazırlık düzeylerini, sosyal zarar görebilirlik özelliklerini ve etki altında kalan faktörleri niceliksel yöntem ve tekniklerle inceleyerek bilgi-beceri ve bilinç düzeyini gördü. Anket sonucunda belirtilen raporda afet eğitimine öncelik verilmesi gerektiği ifade edilirken, Ankaralıların afetler kile ilgili olarak duyarlılık oranının Türkiye ortalamasının üstünde olduğu kanıtlandı.
Toplamda 10 ilçede 10 binden fazla kişiyle görüşmeler sağlandı
Ankara’nın 10 ilçesinde gerçekleştirilen “Ankara Şehir Sakinlerinin Afete/Acil Durumlara Hazırlık Düzeyini Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi Araştırması”na; ortalama 26 senedir Ankara’da ikamet eden, ortalama yaşı 34 olan, yarı yarıya üniversite mezunu ve geliri giderinden az olarak belirlenen 10 bin 630 kişi katılım sağladı. Nisan ayında başlayan anket çalışmasının sonucu olarak da hazırlanan raporda dikkat çekici tespitler bulunuyor. Olası bir afet/acil durumda katılımcıların yarıdan fazlasının gönüllü olarak katılmak istediği belirlenen anket çalışmasının sonuçları şu şekilde:
"-Olası bir afet/acil durum karşısında hazırlık ve farkındalık ile ilgili olarak öncelikle desteklenmesi gereken ilçeler Gölbaşı, Mamak, Polatlı, Altındağ, Keçiören ve Pursaklar olarak ifade edildi.
-Yarıya yakın sayıda katılımcı ortalamanın altında (görece düşük) bir afet / acil durum farkındalık düzeyine sahip
-Ankara şehir sakinlerinin afet/acil durumlara yönelik duyarlılık, fayda ve ciddiyet düzeyi yüksek. Çoğunluk, olası bir afetin zararlı etkilerine açık olduklarını biliyor ve koruyucu eylemlere geçmeye hazır. Ayrıca afetlerin olası zararlarından korunmak adına gereken davranışları kazanmanın faydalı olacağına inancı bulunuyor.
-Afet ve acil durumlar için duyarlılık, ciddiyet ve fayda alt boyutu ortalamaları kadınlarda, eğitimi yüksek düzey olanlarda, geçmişte bir afet deneyimi atlatmış ve görmüş olanlarda ve olası bir afet/acil durumda gönüllü olmak isteyenlerde yüksek.
-Ankara şehir sakinlerinin büyük bir kısmı olası bir afet/acil durumun ortaya çıkarabileceği olumsuz durumlara karşı duyarlı, afetlere ciddi olarak yaklaşıyor ve önlem almanın faydalı olduğunu düşünüyor.
-Katılımcılar olası bir afetin etkilerinin ciddiyetini algılamak ile birlikte gerek maddi (koruma ve tatbikat gibi fiziksel hazırlıklar, aile afet planı oluşturma, önleyici girişimler, hazırlık için zaman ve parasal kaynak ayırma) gerekirse de manevi (kader algısı, duygusal ve sosyal faktörler) olanaklar ile ilgili yeterli olmadıkları görüşünü yoğun bir şekilde ortaya koydu".