85 dolmuş icradan dolayı satılık

Koronavirüs salgınında dolmuşçular da olumsuz etkilenmiş durumdalar.

Resim ARofcF734I
Google News

85 dolmuş icradan dolayı satılık

Koronavirüs salgınında dolmuşçular da olumsuz etkilenmiş durumdalar. Ankara Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Murat Yılmazer, banka kredilerini ödeyebilmek için zorluk çeken çok sayıda dolmuşçu esnafının icralık olduğunu belirtti.

Ankara Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Murat Yılmazer, koronavirüs salgınından ötürü ulaşım sektörünün de olumsuz etkilendiğini ifade etti. 85 dolmuşun kredilerini ödeyemedikleri için icra yolu ile çekilip satılmayı beklediğini belirten Yılmazer, 400 dolmuşun ise icra takibine düştüğünü ifade etti. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden (ABB) dolmuş ücretlerine zam istediklerini belirten Yılmazer, özetle şunları söyledi:

Esnafların Yüzde 80’i Borçlu

“Ankara merkez sınırları dahilinde 2 bin 256 dolmuş ile Ankara halkına hizmet veriyoruz. Ankara Minibüscüler Esnaf Odası olarak 3 bin 4 üye ve 6 bin çalışanımız yer alıyor. COVID-19 salgını sebebi ile birçok sektör olumsuz yönde etkilenmiş ve ulaşım sektörü bunların başında yer almaktadır. Bu süreç boyunca yüzde 50 ile yüzde 80 arası iş kaybı yaşanmasından ötürü esnaflarımız banka kredilerini ödemekte zorluk çekmekte birçok esnafımız takibe düşmüş icralık olmuştur. Bu süreç içerisinde esnaflarımızın borçları gelir kayıpları sebebi ile katlanarak artmıştır. Esnafların yüzde 80’i borçlu olmakla birlikte 85 adeti kredilerini ödeyemediklerinden dolayı icra yoluyla çekilip satılmayı beklerken 400 aracımız takipte yer almaktadır.

Dayanacak Gücü Kalmamıştır

2019 tarihinde yapılan en son zamla beraber fiyatlarda güncelleme yapılarak minibüslerde indi bindi 3.5 TL olarak belirlenmiştir. 2019 yılında da ortalama 250 TL olan lastik fiyatları şu an 800 TL, araçların periyodik bakımı 800 TL iken şu an 3 bin-4 bin TL, araç kasaları 250 bin TL iken şu an 520 bin TL’ye çıkmıştır. Ayrıca akaryakıt fiyatları sürekli artış içinde olup esnafın dayanacak gücü kalmamıştır. Araçlarımızda çalışacak şoför sıkıntısı yaşanmakta kazanç sağlayamadıklarından dolayı da 200 dolmuş kapı önlerinde beklemekte ve çalışmamaktadır. 1965 yılından bu zaman zarfına kadar Ankara halkına hizmet veren esnaf teşkilatında tehlike çanları çalmaya başlamıştır. Artık zam kaçınılmaz hale gelmiştir. Esnafımız evine ekmek parası götürebilmek bir yana artan maliyetleri karşılayamaz duruma gelmiştir. Bu sektörden geçimini sağlayan 9 bin aile sıkıntı içinde kalmıştır.”

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
<