2022 Ankara Nüfusu Ne Kadar Oldu?
Ankara 2021 nüfusu, tahmini verilere göre 5.734.114 olarak söylenebilir. Nüfusa ilişkin bu veri, eski yıllardaki nüfus artış oranı gözetilerek hesaplanmıştır. Ankara 2021 resmi nüfus bilgilerinin 2022 yılı başında net bir şekilde açıklanması bekleniyor.
28 Ocak 2022 Cuma 00:21
Ankara’nın yüz ölçümü 25437 km² olup Ankara ilinde kilometrekareye 223 insan düşer. Buradan hareketle Ankara nüfus yoğunluğu, 223’tür. Nüfus içerisindeki kadın ve erkek oranı, neredeyse yarı yarıya olarak bulunur. Ankara nüfusu yıllara göre sürekli artış gösteren bir eğilim içerisindedir. Buradan yola çıkarak nüfusa ilişkin tüm oranların da aynı şekilde artış gösterdiği söylenebilir. Güncel olarak Tüik verilerine göre 2022 Ankara Nüfusu 5.747.325 olmuştur.
Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana sürekli ve hızlı gelişen bir yerleşim yeri olan Ankara, 1923’te başkent ilan edilmiştir. 1984 yılında ise ilgili kanunla büyükşehir belediye unvanı kazanmıştır. Kısa sürede yoğun bir tarihi geçmişi geride bırakan şehir, günümüze değin her geçen gün gelişmiş ve değişmiştir. Bu süreç de Ankara’yı göç bakımından alternatif ve önemli bir yerleşim yeri olarak ön plana çıkarmıştır. Böylelikle Ankara, başkent olmasının yanı sıra Türkiye nüfusu içerisinde ikinci en çok nüfusa sahip olan il olmuştur ve nüfus artışına yönelik izlenimler sürmektedir.
2022 Ankara Nüfusu Ne Olur?
Başkent oluşu, kamu ve özel teşebbüs kaynaklı iş imkanlarının bir hayli fazla olması ve yaşam şartlarının oldukça gelişmiş olması nedenleriyle Ankara’nın nüfusu her geçen yıl daha da artmaktadır. Şimdiden 2023 yılında net bir şekilde ortaya çıkacak olan Ankara nüfusunun, 2022 yılında yine aynı oranlarda artacağı tahmininde bulunmak; mübalağa olmaz. Bugünkü verilerden yola çıkarak 2022 Ankara nüfusu 5.805.790 olacak öngörüsü yapılabilir.
Ankara nüfusu, 25 ilçe ve bu ilçelere bağlı olan 1425 mahallede yaşamaktadır. Ankara, nüfuslarına göre şehirler listesinde belediye sınırları doğrultusunda yapılan sıralamaya göre dünyada elli yedinci sırada yer alan bir şehirdir. Ankara’nın her geçen gün artan nüfusu, yeni yerleşim yerlerinin açılmasına ve Ankara’ya göç eden nüfusun ve halihazırda Ankara’da ikamet edenlerin, bu yeni yerleşim yerlerine kaymasına yol açmaktadır.
Ankara Nüfusunun Geçim Kaynakları Nelerdir?
Cumhuriyetin kuruluşundan günümüze gelene değin Ankara nüfusu, ülke nüfusunun iki katı hızda artış göstermiştir. Nüfusun yaklaşık;
- Dörtte üçlük kısmı hizmet sektörü olarak tanımlanabilecek memuriyet, ticaret, ulaşım ve haberleşme benzeri işlerde,
- Dörtte birlik kısmı sanayide,
- %2'lik kısmı ise tarım alanında çalışmaktadır.
Ekonomisi ekseriyetle ticaret ve sanayiye kaymış olan Ankara’da, tarım ve hayvancılığın ekonomideki oranı ise giderek azalmaktadır. Sanayi, bilhassa gıda, tekstil ve inşaat sektörlerinde yoğunlaşmış durumdadır. Günümüzde ise en çok savunma, motor ve metal sektörlerine yatırımın yoğunlaştığı gözlemlenmektedir.
Kara iklimine sahip olan Ankara’da kış, zorlu geçmesiyle bilinir ve kış öncesi çeşitli önlemlerin alınmış olması elzemdir. Şehir dışında bulunan il topraklarının büyük kısmı, tahıl tarlalarıyla kaplanmış platolardan oluşmaktadır. İlin çeşitli yerlerinde konumlanan doğal güzellikler korunmaya alınmıştır; eğlence ve dinlenme maksatlı kullanıma açılmış alanlara dönüştürülmüştür.
Ankara ve civarındaki gerek kamu sektörü gerekse özel sektör yatırımları, başka illerden Ankara’ya büyük bir nüfus göçünü teşvik edici bir hal almıştır. Ülkemizin çok sayıda üniversiteye sahip ili olan Ankara’da, üniversite diplomalı kişi oranı da Türkiye ortalamasının yaklaşık iki katıdır. Bu eğitimli ve potansiyeli yüksek nüfus, teknoloji ağırlıklı olan yatırımların gereksinim duyduğu iş gücünü oluşturmasıyla ülkeye hatırı sayılır bir katma değer portföyü sunar. Ülkemizin diğer şehirlerinden Ankara’ya otoyollar, demir yolu ve hava yoluyla ulaşmak son derece kolaydır.