Shift Tuşu Nedir? Shift Tuşu Ne İşe Yarar?

Klavyede shift tuşu hangisi? Shift tuşu çalışmıyor ne yapmalıyım? Laptop shift tuşu hangisidir? Shift tuşu özellikleri nedir?

Teknoloji 14.10.2020, 12:16
Shift Tuşu Nedir? Shift Tuşu Ne İşe Yarar?

Shift Tuşu Temel Görevleri

Shift tuşu günümüzde birçok görev görmektedir. Örneğin bir web sitesi açık iken boşluk tuşuna (Space) basarsanız, sayfayı bir birim aşağı kaydırır. Eğer Shift ve boşluk tuşlarına birlikte basarsanız, bu defa tam tersi yönde yani yukarıya doğru sayfayı bir birim kaydırır.

Shift tuşuna basılı tutarak bir harfe bastığınızda Caps Lock tuşu kapalıysa büyük yazar. Tuş bırakıldığında küçük yazmaya devam eder. Eğer Caps Lock tuşu açıksa Shift ile birlikte bir tuşa basıldığında küçük yazar. Aynı şekilde tersi de mümkün olabilir.

Seçeceğimiz bir metni büyük harften küçük harfe veya tam tersi küçük harften büyük harfe dönüştürme yapmak istediğinizde yine Shift tuşuna başvurabiliriz.

Masaüstünde veya Windows Gezgininde dosyalarınızı / klasörlerinizi seçerken ya da herhangi bir ortamda metin seçerken başlangıç noktasını fare ile belirleyip ardından Shift tuşu ve yön tuşları yardımıyla sağa, sola, yukarı ve aşağı sırasıyla seçebilirsiniz. Fare ile seçimin yapılmadığı durumlarda da bu yöntemi kullanabilirsiniz.

Shift Tuşu Kısayollar

Çoğu klavye kısayollarında yine Shift tuşundan faydalanılır. Örneğin bir dosyayı seçtikten sonra Delete (silme) tuşuna basarsanız, geri dönüşüm kutusuna gönderir. Fakat bu dosyayı seçip Shift+Delete tuşlarına aynı anda basar iseniz, geri dönüşüm kutususuna gönderilmeden direk kalıcı olarak siliyor. Bu dosyayı ancak silinen dosyaları kurtarma uygulamalarıyla tekrar yerine getirebilirsiniz.

Ayrıca Windows bilgisayarda Ctrl+Shift+ESC tuşlarına birlikte basarsanız, Görev Yöneticisi penceresi açılır. Buna ek olarak pek çok programda Farklı Kaydet seçeneği için Ctrl+Shift+S kısayol tuşu kullanılır.

Shift Tuşu Yan Özellikleri

Kısayollar günümüzde çok kullanılır. Bir klasörü seçmek istediğimizde en basit yollardan biri olarak karşımıza çıkar. Bir uygulama veya klasörün kısayolunu elde etmek için farenizde sağ tıklayıp kısayol oluştur demekten daha kolay olan bir şey var. Bu da Shift tuşuyla sağlanır. Kısayolu oluşturacak ögelerin seçilmesi ve ardından Shift tuşuna basılı tutarak fare ile boş alana sürüklenip bırakılması bu basit çözümden biridir.

İnternette gezinirken, ya da bir Word dosyasında eğer sıralı bir seçim yapmak istersek, faremiz ile metnin başlama noktasına tıklayıp ardından Shift tuşuna basılı tutup bitiş noktasına tıklarsak istediğimiz alanı basit bir yoldan seçebiliyoruz.

Tarayıcı uygulamamızın adres çubuğunu kullanırken genellikle web adresini tam olarak giriyoruz. Misal, https://youtube.com ya da Google’da ‘’Youtube’ şeklinde ararız. Fakat gitmek istediğimiz linkin gövde kısmını yazıp Ctrl+Shift+Enter yaptığımızda başına www, sonuna ise com uzantılarını kendisi otomatik ekler. Kısacası https://youtube.com linkine gitmek için sadece Youtube yazıp ardından Ctrl+Shift+Enter yapmamız yeterlidir.

Shift Tuşu Klavyenin Neresinde?

Biri büyük harf küçük harf yapmaya yarayan Shift tuşu Caps Lock tuşunun altında yer alırken, diğeri ise Enter tuşunun altında, üzerinde yukarı ok ibaresi yer alır.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:27
Güneş 05:58
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:38
Yatsı 21:03