ISP (İnternet Servis Sağlayıcı) Nedir?

Internet Service Provider ne demek? İnternet servis sağlayıcı nedir? ISP öğrenme nasıl olur? ISP ile görüşme nasıl yapılır?

Teknoloji 17.10.2020, 12:47
ISP (İnternet Servis Sağlayıcı) Nedir?

İsp; kelime anlamı olarak internet servis sağlayıcısıdır. İster kişisel internet kullanıcısı olun, isterseniz de yerel bir işletmede internet kullanın, kullanmak istediğiniz internetin sizlere daha sağlıklı bir şekilde ulaşmasını sağlayan firmalar bulunmaktadır. Bu firmaların sağladığı internet bağlantısının genel adına İsp denmektedir.

İsp kullanıcıları kullanmış oldukları interneti aylık olarak belli bir ücret karşılığında kullanılarlar. İnternet servis sağlayıcı firmaları ise, kullanılan aylık internetin ücretini bu şekilde kullanıcılardan temin ederler.

Bu interneti ister bir telefon üzerinden hat yardımı ile kullanabilirsiniz, isterseniz de yalın diye tabir edilen bir internet bağlantısı olarak kullanabilirsiniz. Tercih tamamen size kalmıştır. Yalnız kullanacağınız internet bu bağlamda sizlere farklı bir şekilde ücret tarifesi ile verilecektir.

İsp Firmaları Hangileridir?

Türkiye'de kullanılan bireysel ve yerel işletmelerin internetleri farklı firmalar yardımı ile kendilerine sağlanmaktadır. Bu firmalar ise, kullanılan internetin hızına ve diğer özelliklerine göre bu interneti farklı fiyat tarifeleri ile kullanıcısına ulaştırmaktadır. İsp firmaları oldukça fazladır.

Başlıcaları şunlardır.

  1. Turkcell
  2. Bimcell
  3. Türk Telekom
  4. Vodafone
  5. Türknet
  6. Pttcell
  7. Turkcell Süperonline

en fazla tanınan internet servis sağlayıcısı firmaları içerisinde yer alıyor. Bunların dışında farklı isp firmaları bulunuyor. Bunlardan bazıları; uydunet, millenciom Türkiye ve Türk.net gibi firmalar bulunuyor. Yerel ve bireysel müşteriler bu firmalardan istediklerini hem fiyat olarak, hem de özellik olarak internet almak için tercih ediyorlar.

İsp Öğrenme Nasıl Oluyor?

İster bireysel internet kullanıcısı olun, isterseniz de yerel bir işletme çalışın ve oranın size sağladığı interneti kullanın, hangi internet firması tarafından isp sağladığınızı bilmiyorsanız bunu öğrenme yolu oldukça kolaydır.

İsp öğrenmek isterseniz modeminizin ara yüzüne giriş yapabilirsiniz ve sonrasında, bağlantı bilgilerinizin üzerine tıklayabilirsiniz. Bağlantı bilgilerinizin olduğu yerde size isp sağlayan firmanın ismini göreceksiniz.

Hem bu konuda teknik bilgiye sahip olacaksınız, hem de size internet erişimi sağlayan firmanın hangisi olduğu konusundaki merakınız gidecektir. Modeminizin ara yüzündeki bağlantı bilgilerinizden isp firmanızı öğrenmeniz genellikle kullanıcı adı ve firması olarak sizin karşınıza çıkmaktadır.

İnterneti kullanıyorsanız bu kullanıcı adınızı bilmeniz ve ona göre sorgulama yapmanız sizin açısınızdan önemlidir.

İsp Firmalarının Fiyatları Uygun mudur?

Sizlere kullanmış olduğunuz interneti bağlantı olarak sağlayan firmalar, kullanıcılarına değişik hızlarda internet bağlantısı sağlıyorlar. Bu firmaların sağladığı internet fiyatları ise, çoğunlukla farklılıklar gösteriyor. Eğer bireysel kullanıcı iseniz ve çok fazla oyun tarzı şeyler internetten indirmiyorsanız, hem hızınız hızlı olacaktır hem de çok fazla internet parasını firmaya ödememiş olacaksınız.

Yerel bir işletmede yoğun olarak internet kullanıyorsanız ve internet hızına oldukça fazla ihtiyacınız varsa, firmanın size sağladığı internet hızı iyi olacak fakat, faturanız fiyat olarak firma tarafından size yüksek gelecektir.

Bu durum tamamen arz talep meselesidir ve isteğiniz doğrultuda internet faturanızı tercih ederek kendinizi belirlemiş oluyorsunuz. Genellikle internet sağlayan firmalar birbirleri ile rekabet halinde oldukları için kullanıcılarına uygun internet bağlantısını satıyorlar.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:27
Güneş 05:58
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:38
Yatsı 21:03