DNS Ayarları Nasıl Değiştirilir?

Öncelikle DNS’in ne olduğu ile ilgili ve DNS ayarlarının niçin değiştirildiğinden başlamak gerekecektir. Domain Name Server teriminin kısaltılmış ismi olarak belirlenen DNSi bilgisayar isimlerinin IP adreslerini çözmekte olan ve bilgisayarların internet üstünde host adlarıyla haberleşmelerini sağlamakta olan bir sistemdir.

Teknoloji 27.06.2021, 00:05 Mehmet Kurt
DNS Ayarları Nasıl Değiştirilir?

Bu biçimde alan adları ve makine adları daha rahat bir şekilde anlaşılır bir hale gelmektedir. Hangi sitenin nerede bulunduğunun, hangi IP adresinin hangi bilgisayara ait olduğunu belirlemiş olan sistem DNS’ olmaktadır.

DNS ayarlarını değiştirebilmek adına birden fazla nedeniniz bulunabilir. Elbette ki DNS ayarları değişikliği, kimse için olmazsa olmaz bir işlem olmamaktadır. Fakat buna ihtiyaç duymanız da son derece mümkündür. En yaygın DNS ayarları değiştirme sebepleri şu şekilde sıralanabilmektedir:

Şifreli DNS kullanımı

Web gezintinizi günlüğüne kaydetmemiş olan bir DNS kullanmak

DNS’ten kaynaklı olan engelleri aşmak

Daha hızlı bir DNS kullanımı sağlamak

İnterneti son derece profesyonel kullanmayı başaran bir kişi olmanıza gerek yok. Sizler de DNS ayarları değiştirebilmek adına geçerli sebepler sunabilirsiniz ve sahip olabilirsiniz. Engellenmiş olan sitelere erişim sağlayabilmek, standart internet kullanıcıları için DNS ayarlarını değiştirmek istemelerindeki en temel sebep olmaktadır.

Wikipedia şeklindeki birtakım yasaklı sitelere girmek isteyebilirsiniz ya da dezenformasyon nedeninden ötürü sosyal medya engellemelerinin gerçekleştirildiği günlerde işiniz için gerekli olarak sosyal medya hesaplarınızı kullanmak durumunda kalabilirsiniz.

Bu gibi durumlarda sizlerin de DNS ayarlarınızı değiştirmeniz gerekebilmektedir. DNS ayarlarınızı değiştirdiğinizde girmiş olduğunuz web sitelerinde bilgisayarınızın oldukça savunmasız bir durumda kalabileceğini unutmamanız gerekmektedir.

Bu sebepten ötürü engellenmiş olan bir web sitesine erişim sağlamış olduğunuz zaman kullandığınız güvenlik duvarı ya da antivirüs programlarının açık bırakıldığından emin olmanızı önermekteyiz.

DNS Ayarları Nasıl Değiştirilir?

İlk olarak mutlak bir şekilde güncel ayarlarınızı bir yere kaydetmeniz gerekir. Önlem alarak bilgisayarınızda yer alan internet kullanımınızla alakalı herhangi bir sorun yaşamanın önüne geçebilmeniz de mümkün. Sonrasında da sırasıyla şu adımları izlemeniz gerek:

Windows 10 DNS Değiştirme

Denetim masasını açmalısınız. Ağ durumunu ve görevleri görüntüle simgesine tıklayabilirsiniz.

Mevcut internet bağlantınızın üstüne tıklayın.

Özellikler butonuna basın.

İnternet Protokolü Sürüm 4 (TCP/IPv4)’ü seçmeniz gerek. Özellikler butonuna tıklamalısınız.

Yeni DNS adresini girin. Tamam’a basın. Karşınıza çıkmış olan alternatif DNS’ler listesinden bir seçim yapın.

iOS DNS Ayarları Değiştirme

iOS’ta bu işlem oldukça basit:

Ayarlar bölümünden Wi-Fi ayarları menüsüne gelmeniz gerek.

Bağlı olduğunuz ağın yanında yer alan ok simgesine tıklayın.

DNS alanına basın.

Kullanmak istediğiniz DNS sunucularını girmeniz gerek.

Android DNS Değiştirme

Wi-Fi bağlantı listesini açmalısınız.

Bağlı bulunduğunuz internet bağlantısına uzun süre basılı tutmanız gerek.

Karşınıza çıkan “Gelişmiş ayarları göster” seçeneğine basın.

IP ayarları bölümünden kullanmak istediğiniz DNS sunucularından birini girip değişikliği bitirin.

Yakın dönem içerisinde gerçekleştirilen bir açıklama ile Cloudflare, yeni DNS servislerini yayına almış olduklarını açıkladı. Üstelik olarak yeni DNS numaraları oldukça hızlı bir ping süresine sahip olarak belirtildi. Bunun yanında bir de DNS sorguları ile gerçekleştirilen işlemlerin de 24 saat içerisinde silineceğinin garantisi verildi.

Yani gizliliğe önem vermekte olan kişiler için aslında çok olumlu yönde pozitif bir açıklama geldi. Siz de internet dolaşımınız ile ilgili gizliliğe önem veriyor, daha hızlı bir biçimde işlem gerçekleştirmek istiyorsanız ve yasaklanmış olan internet sitelerine erişime devam etmek istiyorsanız; bu şekilde bir sistem de sizin için uygun olabilmektedir.

DNS ayarları değiştirme geçmiş için daha yaygın olarak kullanılmaktaydı. Bugün ise uygun fiyatlı VPN servisleri, bu arayışı biraz daha düşürdü.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:49
Öğle 12:52
İkindi 16:39
Akşam 19:44
Yatsı 21:11