İklim nedeniyle verim kaybeden üreticilere destek geliyor

İklimsel şartlara bağlı yetersiz yağıştan ötürü bu sene dekar başına 30 lira ila 100 lira arasında destekleme ödemesi gerçekleştirilecek.

Tarım 01.09.2021, 15:23 İrem Durak
İklim nedeniyle verim kaybeden üreticilere destek geliyor

İklim nedeniyle verim kaybeden üreticilere destek geliyor

İklimsel şartlara bağlı yetersiz yağıştan ötürü bu sene yüzde 30 ve üzeri verim kaybı ile karşılaşan hububat ve baklagil üreticilerine, bir defaya mahsus olmak üzere, dekar başına 30 lira ila 100 lira arasında destekleme ödemesi gerçekleştirilecek.

2021 Yılında İklimsel Faktörlere Bağlı Olarak Gerçekleşen Yetersiz Yağış Nedeniyle Verim Kaybı Yaşayan Çiftçilere Destekleme Ödemesi Yapılmasına İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak 1 Ocak tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

Karar, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı olarak kuru şartlarda hububat ve baklagil üretimi gerçekleştiren ve iklimsel fetmenlere bağlı olarak gerçekleşen yetersiz yağış sebebiyle Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen tarım havzalarında yüzde 30 ve üzeri verim kaybı yaşayan çiftçilere, bir kereye mahsus olmak üzere destekleme ödemesi gerçekleştirilmesini sağlıyor.

Buna göre, verim kaybı oranlarına göre üreticilere dekar başına 30 lira ila 100 lira arasında destek ödemesi gerçekleştirilecek.

Verim kayıplarının belirlenmesinde, ilgili tarım havzasının yağış durumu ile alakalı olarak meteorolojik veriler ile Tarım Sigortaları Havuz İşletmeleri AŞ (TARSİM) hasar tespit komisyonları kayıtları dikkate alınıp belirlenen oranlar esas olarak alınacak.

Karar, yem bitkisi amacı ile ekilenler haricinde, ÇKS'ye kayıtlı olarak kuru koşullarda ekilen arpa, çavdar, buğday, tritikale, yulaf, mercimek ve nohut ürünlerini kapsayacak.

Destek ödemeleri, Bakanlık il ve ilçe müdürlüklerince ÇKS'ye göre oluşturulacak icmaller esas alınıp Ziraat Bankası aracılığıyla gerçekleştirilecek.

Söz konusu destekleme ödemelerinden haksız yere faydalandıkları tespit edilen üreticiler, 5 sene boyunca hiçbir destekleme programından faydalanamayacak.

Karar hükümlerinin yürütmesi Tarım ve Orman Bakanı sorumluluğunda kalacak.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:27
Güneş 05:58
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:38
Yatsı 21:03