Çocuk parası kaç yaşına kadar ödenir

Devlet tarafından ihtiyaç sahibi olan ailelere yönelik çok sayıda sosyal yardım projesi uygulanıyor. Bu sosyal yardımlar kapsamında çocuk parası da yer alıyo

SGK 20.06.2021, 09:04 Mehmet Kurt
Çocuk parası kaç yaşına kadar ödenir

r. Çocuklu aileler ihtiyaç sahibi olmaları halinde bu yardımdan faydalanabilir. Ancak çocuk parası adı altında birden fazla yardım türü bulunduğu için vatandaşlın aklı karışabilir. Eğitim masrafları, doğum parası, aşı parası ve süt parası gibi farklı yardımlar sunuluyor. Akılları karıştıran tüm bu yardımlar hakkında merak edilen tüm detayları kaleme aldık. Çocuk parası yardımı için nereye başvurmak gerekiyor? Çocuk parasını almak için hangi koşulları sağlamak gerekiyor? 2021 yılında çocuk parası yardımları ne kadar olacak? Siz de bu soruların ayrıntılı yanıtlarını merak ediyorsanız en doğru adrese geldiğinizden emin olabilirsiniz.

Çocuk parası nedir?

Çocuk parası ihtiyaç sahibi olan ve çocuklarının masraflarını karşılamakta güçlük çeken ailelere yapılan bir sosyal yardımdır. Yukarıda da ifade ettiğimiz üzere bu yardımın çeşitleri vardır. Çocuk parası yardımlarını sıralamak gerekirse de;

  • Aşı parası; Aşı parası şartlı sağlık yardımı olarak da biliniyor. Bu yardım sosyal yardımlaşma vakıfları tarafından sunuluyor. Şartları taşıyan ailelere verilen bu yardımın ödemeleri PTT aracılığı ile yapılıyor. 0-6 yaşındaki çocuklar için aylık 45 TL olarak verilen aşı parası, loğusa kadınlar için de yine aylık 45 TL olarak sunuluyor.
  • Doğum parası; Doğum parası tamamen devlet tarafından sunulan bir sosyal yardım olarak yansıyor. Doğum yapan anneler için her çocuk başına bir defaya mahsus verilen bu yardım 1. Çocuk için 300, 2. Çocuk için 400 3. Çocuk için ise 600 TL olarak veriliyor. Ödemeler tekrar etmeyerek sadece bir defa veriliyor.
  • Süt parası; Süt parası sigortalı olarak çalışan anne ya da babaların tümüne veriliyor. Bu yardımı almak için mutlaka sigortalı olmanız gerekiyor. Sigortalı anne ya da baba adına verilen yardımın tutarı ise 2021 yılı için 202 TL olarak belirlenmiştir. Ödemeler tek seferlik yapılmaktadır.
  • Eğitim yardımı; Eğitim yardımı çocukları okula giden ailelere, lise dönemine kadar yapılan yardımlar arasında yer alıyor. Çocuğun ilkokul ya da ortaokula gitmesin bağlı olarak aylık 45, 50, 55 veya 75 TL olarak düzenli ödeniyor.

Çocuk parası zamla beraber ne kadar oldu 2021?

Çocuk parası kaç yaşına kadar ve aylık ne kadar olarak ödenir sorusu da en çok merak edilenler arasında yer alıyor. Doğum parası alabilmeniz için 15.05.2015 tarihi ve sonrasında doğum yapmış olmanız gerekiyor. Önceki tarihler için bu yardımdan faydalanmanız mümkün değildir. Süt parası da yukarıda ifade ettiğimiz üzere sadece bir kereye mahsus yapılan yardımdır. Son olarak eğitim parası ise lise dönemine gelene kadar yapılır. Yatılı ya da açıktan eğitim gören çocuklar için bu yardım yapılmıyor.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:07
Güneş 06:32
Öğle 12:59
İkindi 16:29
Akşam 19:15
Yatsı 20:35