Konaklama Vergisi Nedir? Konaklama Vergisi Ne Kadar?

Konaklama vergisi ne kadar? Turizm konaklama vergisi ne zaman yürürlüğe girecek? Konaklama KDV oranı kaç? Şehir konaklama vergisi nedir?

Seyahat 27.10.2020, 20:23
Konaklama Vergisi Nedir? Konaklama Vergisi Ne Kadar?

Dünyada da yaygın olarak alınan konaklama vergisi; otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart hotel, misafirhane ve kamping gibi konaklama tesisleri ile dağ ve yayla evi gibi kırsal turizm tesislerinde verilen geceleme hizmetlerinde uygulanacak yeni vergi türüdür.

Konaklama tesislerinin gecelemeyle birlikte verdiği her türlü hizmet için konaklama vergisi alınacaktır.

Örneğin: bir otelden kahvaltı dahil bir gece konaklama aldığınız takdirde kahvaltı için de vergiye tabii tutulacaksınız. Ya da parayla aldığınız masaj hizmeti, havuz seansı için de vergi ödemeniz gerekecek.

Herhangi bir geceleme hizmeti vermeyen mola tesisleri bu vergiye tabii değildir.

Ayrıca öğrenci pansiyonları da bu vergiye tabii değildir.

VERGİ NE ZAMAN ÖDENECEK?

İlk açıklamalarda konaklama vergisinin 1 Nisan itibariyle alınmaya başlanacağı söylendi. Fakat tüm dünya gibi ülkemizi de etkileyen covid-19 nedeniyle otel, motel, pansiyon gibi yerler geçici süreyle kapatıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında gerçeklen Koronavirüsle Mücadele Eş Güdüm Toplantısı, Ekonomik İstikrar Kalkanı paketinin sonucu olarak alınan kararlardan biri de konaklama vergisinin ertelenmesi oldu. Bu karara göre konaklama vergisi kasım ayına kadar alınmayacaktı.

Fakat daha sonradan bildirilen bir karara göre bu süre daha da uzatıldı ve 2021 Ocak ayına kadar vergi alınmayacağo açıklandı. 1 Ocak 2021, yani yeni yıl ile birlikte verginin alınmaya başlanması bekleniyor.

KONAKLAMA VERGİSİ NE KADAR?

Konaklama vergisi konakladığınız yerin ücretine göre değişmektedir.

En doğru hesap gecelemeye ödediğiniz fiyatın %2 sini hesaplamaktır. Peki yüzde iki oranı nasıl hesaplanır? Bir gecesi 300 tl olan bir otelde kaldığınızı varsayalım. 300 sayısını ikiyle çarpın. Daha sonra çıkan sayıyı yüze bölün. Çıkan sayı sizin konaklama verginizin fiyatı olacaktır. (çıkan sonuç 6 tl, unutmayın bu kişi başı bir hesaptır.)

Bir başka örnek: Bir kişi bir gecelik bir otele 500tl veriyorsa konaklama vergisi 10tl olarak hesaplanacaktır. Bu bir kişinin ödeyeceği vergidir.

TÜRK OLMAYAN BİRİ DE BU VERGİYİ ÖDEMEK ZORUNDA MI?

Evet, Türk olun ya da olmayın bu vergiyi ödemeniz gerekecek. Yani turistler de bu vergiyi ödeyecek.

OTELE SADECE KAHVALTI İÇİN GİTTİM, VERGİ ÖDEYECEK MİYİM?

Konaklama tesislerinde gecelemeyle birlikte satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan diğer tüm hizmetler konaklama vergisine tabidir.

Fakat otelde gece konaklamadıysanız, bir oda kiralamadıysanız, otele sadece kahvaltısından, havuzundan vs. yararlanmak için gittiyseniz bu vergiyi ödemenize gerek yoktur. Bu vergiyi ödemek için gece konaklamanız lazımdır.

Gece konaklamasının yanında kahvaltı hizmeti de aldıysanız o zaman vergiyi ödemeniz gerekecektir.

OTELE GİTTİM FAKAT GECE KONAKLAMADAN GÜN İÇİNDE AYRILDIM, VERGİYİ ÖDEMEM GEREKECEK Mİ?

Evet. Geceleme ücreti alınacağından dolayı siz ister gece de kalın ister kalmayın konaklama vergisi bir gece üzerinden hesaplanacaktır. Bu durumda vergiyi ödemeniz gerekir.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:14
Güneş 05:48
Öğle 12:51
İkindi 16:39
Akşam 19:45
Yatsı 21:12