Uyarı Geldi: Yalnızca 2 doz Sinovac aşısı yaptıranlar artık 'risk altında'

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklamasında, koronavirüsün sebep olduğu Covid-19 hastalığından ötürü hastaneye yatan kişilerin yüzde 90’ının "tam aşılı olmayanlar" olduğunu belirtti.

Sağlık 04.09.2021, 16:52 İrem Durak
Uyarı Geldi: Yalnızca 2 doz Sinovac aşısı yaptıranlar artık 'risk altında'

Uyarı Geldi: Yalnızca 2 doz Sinovac aşısı yaptıranlar artık 'risk altında'

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün akşam Bilim Kurulu toplantısından sonra yapmış olduğu açıklamada, koronavirüsün sebep olduğu Covid-19 hastalığından ötürü hastaneye yatan kişilerin yüzde 90’ının "tam aşılı olmayanlar" olduğunu belirtti. BBC Türkçe’ye konuşma yapan uzman hekimler de, şu anda hastanelerin yoğun bakım birimlerinde Covid-19 tedavisi gören kişilerin genellikle ya aşısız kişilerden ya da çift doz Sinovac aşısı üstünden 4 ay geçmiş ve 3. doz aşısını olmamış kişilerden oluştuğunu belirtiyor.

Bakan Fahrettin Koca dün yapmış olduğu açıklamasında, Covid-19 sonucu hayatını kaybetmiş olanların yüzde 90’ının ya hiç aşı yaptırmamış aşıları eksik kişiler olduğunu belirtti. Koca ayrıca şu anda aktif vakaların yüzde 81’ini tam aşıl yaptırmayanların oluşturduğunu da söyledi.

Tek doz aşının koruyuculuk bakımından yeterli bulunmadığını belirten Koca, vakaların şu anda en yoğun şekilde 15-45 yaş grubu arasında görüldüğünü ifade etti.

Bakan Koca ayrıca 2 doz Sinovac aşısının üstünden 3 ay geçenlerin, 3. doz aşı olması gerektiğinden bahsetti:

"Özellikle elimizde yer alan veriler üçüncü aydın ardından bu koruyuculuğun düştüğünü, yaşlı grupta ek olarak daha da azaldığını gösteriyor. Yani 2 doz inaktif aşısı olan kişi rahat hareket etmemeli, 3 ay sonra yeni aşısını olmalıdır."

Koca, mRNA aşısı için de "İki aşının mutlak yapılması gerektiğini bilmekteyiz. mRNA aşısı için hatırlatma dozu gerçekleştirdiğimiz çalışmalarda koruyuculuğunun sürdüğünü biliyoruz. 8 ayın ardından riskli grupta daha önemli olduğunu biliyoruz" şeklinde konuştu.

Uzman hekimler ne diyor?

Uzman hekimler de, şu anda yoğun bakımların içinde Covid-19 tedavisi görmekte olan hastaların genellikle ya aşısız kişilerden ya da çift doz Sinovac aşısı yaptırmalarının üstünden 4 ay geçmiş ve 3. doz aşısını olmamış kişilerden oluştuğunu belirtiyor.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nden Prof. Dr. Necmettin Ünal, hastanenin yoğun bakımında Covid-19 tedavisi olan 47 hastanın yarısından fazlasının, artık etkisi geçtiği tahmin edilen çift doz Sinovac aşılı olduğunu belirtiyor:

"47 hastanın 15’i aşısız, 29’u çift doz Sinovac aşılı, 3’ü ise tek doz BioNTech aşı yaptırmış. Yani, yoğun bakımda bulunan hastaların yarıdan biraz fazlası çift doz Sinovac aşısı yaptırmış. Çift doz Sinovac aşısının koruma süresi geçti.

"ek olarak yoğun bakımda 2 doz BioNTech, 3 doz Sinovac ya da 2 doz Sinovac’ın ardından tek doz BioNTech yaptırmış hiçbir hastamız bulunmuyor. Bu bulgu oldukça önemli çünkü aşının ne kadar etkili olduğunu belirtiyor.”

Ankara’da son haftalarda hasta sayısının giderek arttığını belirten Ünal, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde de yoğun bakım yataklarının yarısından çoğunun Covid-19 hastaları için ayrıldığını belirtiyor:

"Aşı kesinlikle etkili ama Delta varyantının gelmesinin ardından 2 doz Sinovac etkisiz olmaya başladı. Ama 3 doz Sinovac yaptıran hiçbir hastayı yatırmamış olmamız da gayet anlamlı.

"2 doz BioNTech’in koruyuculuğu da çok net bir şekilde ortada. Türkiye’de bulunan varyant Delta diyoruz ama her ne varyant ise bu biçimde aşılama son derece etkili."

Yalnızca Ankara’da değil bütün Türkiye genelinde vaka sayılarının artışta olduğunu belirten Ünal’a göre yoğun bakımlarda bulunan aşılı/aşısız hasta oranı, şehirlerin genel aşılanma oranıyla da alakalı oluyor:

"Ankara aşılamanın nispeten yüksek olduğu bir il. Dolayısıyla bu ilimizde 3. dozlarını olmamış, çift doz Sinovac aşılı yoğun bakım hastaları daha fazla bulunuyor. Ancak aşılamanın düşük olduğu şehirlerimize gittiğiniz zaman, yoğun bakımlarda aşısız olanların sayısı daha fazla olabilmekte."

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:05
Güneş 06:30
Öğle 12:58
İkindi 16:30
Akşam 19:16
Yatsı 20:36