Sirkadiyen Diyet Nedir? Sirkadiyen Diyet Nasıl Olur?

16:8 Sirkadiyen Diyet nedir? Sirkadiyen diyet yapanlar var mı? Sirkadiyen diyet listesi nedir? Sirkadiyen beslenme yapanların yorumları nasıl? Sirkadiyen beslenme ile kilo verenler var mı? Sirkadiyen uygulaması nasıl olur?

Sağlık 09.11.2020, 12:04
Sirkadiyen Diyet Nedir? Sirkadiyen Diyet Nasıl Olur?

Son zamanlarda gündeme oturan Sirkadiyen Diyet diğer diyetlerden farklı yönleriyle dikkat çekmektedir. Diyet denince aklımıza hemen yemekten kısma veya dengeli beslenme gelir, en azından normal bildiğimiz bu yöndedir fakat Sirkadiyen Diyet tüm algıları yıkıp ‘’ne yediğinizi değil, ne zaman yediğinizi’’ önemsiyor.

Evet, kulağa tuhaf ve işe yaramaz geliyor olabilir ama aksine oldukça mantıklı açıklamaları ve deneyen kişilerce ciddi manada işe yaradığı bilgisi var.

NEDİR BU SİRKADİYEN DİYET?

Bu diyetimizin temelinde yiyeceklerden çok zamanlama ön plana çıkıyor. Her öğününüzü her gün aynı saatte ve doğru içeriklerle yemeniz gerekiyor. Buna göre her vücutta bir Sirkadiyen Ritmi vardır. Kimisi ritmini bozmuştur kimisi ise ritmini korumayı başarmıştır.

Örneğin; her gün sabah 08.00’de kahvaltısını yapan, 13.00’te öğle yemeğini yiyen ve 18’de akşam yemeğini yiyen biri Sirkadiyen Ritmini korumuştur. Elbette saatler değişiklik gösterebilir bu yalnızca bir örnekti asıl mesele her gün düzenli bir şekilde aynı saatte beslenmek.

SİRKADİYEN DİYET NASIL YAPILIR?

Öncelikle yukarıda belirttiğimiz gibi her gün aynı saatte öğünlerimizi yememiz gerekiyor. Bunun yanı sıra haliyle yediklerimize de dikkat etmemiz gerekiyor. Sabah kahvaltısında enerji verici ve sindirimi nispeten ağır besinler, lifli gıdalar tüketmemiz lazım.

Öğle saatlerinde ise et gibi bol protein içeren gıdaları tercih etmeliyiz. Akşam öğününde ise tam tersi sindirimi kolay ve az yağlı gıdalar tüketmeliyiz. Ayrıca akşam yemeğini uyumadan 4 saat önce yemiş olmalıyız.

HERHANGİ BİR UYKU VEYA UYANIŞ SAATİ VAR MI?

Hayır illa şu saat bu saat diye yargılara varmak doğru değil fakat gece saat 01.00 ile 03.00 arasında derin uykuda olmamız gerekiyor. Bunun yanı sıra uykumuzu bölebilecek her türlü olaydan kaçınmalıyız.

Bu saatler arasında lavabo ihtiyacımız için bile kalkacak olursak Sirkadiyen Ritmimiz bozulmuş oluyor. Aynı zamanda uykumuzu etkileyecek her türlü elektronik aletten kendimizi uzak tutmalıyız.

Herhangi bir uyku ve uyanış saati yok fakat belirttiğimiz zaman diliminde uyumuş olmak ve sabah uyanış saatimizi çok geciktirmemek gerekiyor. Ne de olsa uyku sağlığı, düzeni ve zamanı bu diyet için önemli bir ölçüt.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:49
Öğle 12:52
İkindi 16:39
Akşam 19:44
Yatsı 21:11