Pfizer & Biontech Aşısının Da Dahil Olduğu mRNA Aşılarının Genlere Bir Etkisi Var Mı?

Bir mRNA aşısı olan ve COVID-19 için kullanılmaya devam eden Pfizer & Biontech aşısının genlerimizi bozacağı ya da değiştireceği yönündeki komplo teorilerini mutlaka okumuş ya da görmüşsünüzdür.

Sağlık 16.04.2021, 12:59 İrem Durak
Pfizer & Biontech Aşısının Da Dahil Olduğu mRNA Aşılarının Genlere Bir Etkisi Var Mı?

Pfizer & Biontech Aşısının Da Dahil Olduğu mRNA Aşılarının Genlere Bir Etkisi Var Mı?

Bir mRNA aşısı olan ve COVID-19 için kullanılmaya devam eden Pfizer & Biontech aşısının genlerimizi bozacağı ya da değiştireceği yönündeki komplo teorilerini mutlaka okumuş ya da görmüşsünüzdür. Peki bunlarda herhangi bir doğruluk payı bulunuyor mu?

"genlerimize gen katarak aşılama yapacaklar, ben bu riske giremem" şeklinde konuşan insanlar için olayı özet geçmekte fayda görüyoruz. Peki gerçekten Pfizer & Biontech Aşısının Da Dahil Olduğu MRNA Aşılarının Genlere Bir Etkisi Var Mı?

mRNA nasıl çalışır?

mRNA denen şey, mesajcı RNA'dır, hücre çekirdeğinde bulunan DNA'nın bir kısmından kopyalanıp üretilir ve ribozomlara "şu proteini oluşturuver canım" şeklinde mesaj iletir. Vücudun üretmiş olduğu tüm proteinler bu biçimde üretilir.

mRNA aşısı nedir?

Bu da yapay bir mRNA parçasıdır. Diğer entrilerde belirtildiği şekilde hücre içine girmektedir. Hücre sanar ki bunu çekirdekten gönderdiler, "Başkomiserden emir var, hemen bu dizilime uygun bir protein üretmeliyim" der.

Doğal bir şekilde üretilen ya da aşı ile üretimi gerçekleştirilen tüm mRNA'ların doğal bir ömrü bulunmaktadır, protein sentezi gerçekleştikten bir süre sonra parçalanıp dağılırlar. Fakat üretilen protein hemen dağılmamakta, hücreden dışarı salgılanmaktadır. Bunu gören bağışıklık sistemi de yabancı olduğunu görürse, virüs müdür bakteri midir hemen yok ederim ben bunu diyerek bağışıklık sistemini devreye sokarak proteini parçalar. Bu sırada da bağışıklık oluşur.

mRNA aşısında bulunan püf nokta, coronavirüs partiküllerinin dış duvarında bulunan proteinlerin üretilmesini sağlayacak olan mRNA'nın vücuda enjekte edilmesi. Yani tam olarak hücreye, virüsün dış görünüşünü taklit edebilen proteinler ürettirilmekte ve bağışıklık sistemi de bunu tanımakta.

Peki Bu Bizim Genlerimizi Bozar Mı?

Hayır, hiç alakası bulunmuyor. mRNA denen şey genlerden üretilmektedir yani genleri bozamaz. Bunu da şöyle bir şeye benzetmek mümkün.

Gotham City'de polis şefisiniz ya da Başkomisersiniz. Sizin imzanı kullanılarak şehirde operasyonlar gerçekleştiriliyor.

Fakat biraz beceriksizsiniz, şehri teröristler basınca da hemen ölüyorsunuz, şehri koruyamıyorsunuz. Süper kahraman olan Batman de diyor ki "ben Başkomiserin imzasını taklit edip bütün polislere bir emir mektubu göndermeliyim". Gönderdiği emir ise bütün polislerin terör tatbikatı yapması ve eğitilmesini sağlamak için yazılmış.

"mesajcı RNA" burada Başkomiserin göndermiş olduğu imzalı mektup oluyor. "mRNA aşısı" da imza taklidi yapılarak gönderilen sahte mektuplar.  Her ikisi de polislerin (bağışıklık sisteminin) eğitilmesini sağlıyor.

Yani genlerimiz bozulacak diye korkuya kapılmayın. Birisi sizlerin imzasını taklit ettiği zaman sizin imza atma yeteneğiniz nasıl bitmiyorsa, birisi sizin genlerinizin üretmiş olduğu mRNA'yı taklit etti diye sizin genleriniz bozulmaya uğramıyor.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:05
Güneş 06:30
Öğle 12:58
İkindi 16:30
Akşam 19:16
Yatsı 20:36