Pastörize Süt Dışarıda Ne Kadar Dayanır?

Pastörize süt nedir? Pastörize süt nasıl saklanmalıdır?

Sağlık 30.09.2020, 09:32 01.10.2020, 08:33
Pastörize Süt Dışarıda Ne Kadar Dayanır?

Süt cinsleri içerisinde en çok merak edilen sütlerden olan pastörize sütler, insan sağlığına fayda sağlayan ürünlerdir. Fakat pastörize sütleri kullanırken dikkat etmeniz gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Özellikle marketten almış olduğunuz pastörize sütü kullanmak için açtığınızda, dışarıda bekletme süresi oldukça önemlidir.

Pastörize sütler işlem gördüğü için, ağzı açıldıktan sonra dışarıda bekleme ve bozulma süresi çabuk olan sütlerdir. Bu yüzden marketten şişe veya kutu olarak satılan pastörize sütü aldıktan sonra hızlı şekilde tüketmeniz, en uygun olan bir tüketim yöntemidir.

Dışarıda özellikle yaz aylarında ağzı açılmış pastörize süt çok fazla dayanmaz ve hemen bozulur. Böyle ağzı açılmış pastörize sütleri kapağını kapatarak dolapta bekletmeniz ve kısa sürede tüketmeniz gereklidir.

Pastörize Sütün Açıldıktan Sonra Dayanma Süresi Hakkında

Çoğunlukla hanımların evdeki sütlü tatlılar için kullandığı pastörize sütler, açıldıktan sonra hemen kullanılmalıdır. Açıldıktan sonra ister bu sütleri içerek, isterseniz de farklı şekillerde kullanarak tüketebilirsiniz. Tüketmeniz ister çiğ olarak veya ılık şekilde, isterseniz de çok kaynar olmadan ısıtarak olabilir.

Dayanma süresi ise dikkat etmeniz gereken önemli unsurdur. Ağzı açılan pastörize kutu sütün dayanma süresi çok uzun olmamakla beraber, belli bir tarih ile sabitlenmiştir. Bu sütler ambalaj yapılırken, kutunun üzerinde son kullanma tarihleri yazılmaktadır.

Açılmadan bu son kullanma tarihini geçen sütleri daha sonra açıp kullanabileceğiniz gibi, açıldıktan kısa süre içerisinde dışarıda bekletmeden ve bozulmasını önleyerek, hemen tüketiniz. Maksimum ise 1 hafta buzdolabında açılmış ve beklemiş olan pastörize sütü kullanmanız en uygun olandır.

Pastörize Süt Açıldıktan Sonra Dikkat Etmeniz Gerekenler

Market raflarından almış olduğunuz şişe olarak veya kutu içerisindeki pastörize sütleri tüketirken dikkat etmeniz bazı noktalar bulunuyor. Özellikle açıldıktan sonra dikkat etmeniz gereken hususlar sağlığınızı direkt olarak etkileyecektir.

Şu önerilere dikkat edin.

Ağzı açılmış ve daha sonrasında ağzı açık şekilde bekleyen pastörize süt, besin değerini kaybedecektir.

Ağzı açılmış ve son kullanma tarihi geçmiş olan pastörize sütleri, dolapta bile bekletseniz kullanmadan hemen dökünüz.

Pastörize sütleri günlük olarak alın ve o gün içerisinde tüketin.

Kapağını açtığınız ve buzdolabında beklettiğiniz pastörize sütler, gece boyunca beklemesinde bir sakınca yoktur. Fakat bunun bekleme süresi ise en fazla 3 gün olmalıdır. Çünkü pastörize sütlerin raf ömürleri kısadır.

Ağzı Açılmış Pastörize Sütleri Nasıl Tüketebiliriz?

Marketten almış olduğunuz kutu içerisinde bulunan pastörize sütleri farklı şekillerde tüketibilirsiniz. Eğer aldığınız sütün ağızını açtığı iseniz ve hemen tüketmek istiyorsanız, çocuklarınıza bu sütü günlük olarak içirebilirsiniz. Hem sabah, hem de akşam günlük olarak çocuklarınızı pastörize süt içmesi oldukça faydalı olacaktır.

Süt ile yapılan tatlılara pastörize sütleri ağzı açık olsa bile kullanabilirsiniz. Fakat en fazla buzdolabında 3 gün ağzı açık olan sütü kullanın. Dışarı da ise ağzı açık olan pastörize sütü hiç bir şeye kullanmayın. Hele hele sıcak aylarda kesinlikle ağzı açık şekilde pastörize sütü dışarıda bırakmayın. Bu sağlığınıza zarar verecektir.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:25
Güneş 05:56
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:39
Yatsı 21:04