Noodle Yemek Zararlı Mı? Noodle İçerisinde Neler Var?

Noodle yemek ile ilgili olarak sağlık bakımından zararlı mı faydalı mı soruları son zamanların popüler soruları oluyor. Çünkü, yemek yapmaya vakit olmayacak hale gelen ya da yapamayacak kadar tembelleşmekte olan toplumda hazır gıda tüketimi de hızlı bir şekilde yükseliyor.

Sağlık 14.12.2021, 13:55 14.12.2021, 15:02 Mehmet Kurt
Noodle Yemek Zararlı Mı? Noodle İçerisinde Neler Var?

    Özellikle de teknolojinin dünyamızda geniş bir yer kaplaması, vaktimizin çoğunluğunu teknolojik ortamlarda geçirebiliyor olmak işlerimizin yoğunluğu, daha fazla para kazanma hırsımız, bizim sağlıklı beslenmemize de engel oluyor. Çünkü, sağlıklı yiyecekler yerine hazır gıdalar tüketmeye devam ediyoruz. Peki, Noodle yemek zararlı mıdır?

Noodle yani hazır erişte, son senelerde dünyaca ünlü popüler adlar üzerinden reklamları gerçekleştirilen, hızlı bir şekilde yaygınlaştıran bir tür gıda ürününe dönüşmüştür. Özellikle de gençlere hitap etmekte olan K-Pop grupları, bu gruplarla ilgili olan isimler ve öteki gruplar bilinçli bir biçimde sık sık hazır erişte yani Noodle reklamı gerçekleştiriliyor.

Vaktinin büyük çoğunluğunu bilgisayar ya da cep telefonlarında geçirmekte olan, yemek söz konusu olduğu zaman da hayli tembelleşmekte olan gençleri için biçilmiş kaftan olarak görülüyor olan Noodle, kolay bir şekilde ulaşılabilir oluşunun yanında ciddi riskler ve tehlikeler bulundurmaktadır.

Hazır gıdaları tercih ediyor olmamızın en büyük sebeplerinden biri hızlı bir biçimde erişim sağlamamız olmaktadır. Bu da ister istemez yanında büyük tehlikeler getiriyor. Örneğin hazır olarak satılan birçok gıda ürünü sağlımızı ciddi bir şekilde tehlikeye atıyor. Hatta bazı gıdalar vücudumuz içerisinde kalıcı hasarlara bile sebep olabiliyor. Peki, tüketimi giderek yükselen hazır gıdalardan Noodle kısır yapar mı, zararları neler?

Hazır çorba ve noodlellar herhangi bir besleyici öğe içermezler. Besleyici öğelerin yerine de katkı maddeleri barındırırlar ve bunların bazıları toksik bir koruyucu olan tersiyer bütil hidrokinon (TBHQ) içermektedir. Bu katkı maddeleri noodle"larla birlikte midede kalmakta ve bu da uzun süren noodle"ları sindirme çabası esnasında birçok ciddi sağlık problemine yol açabilmektedir.

Tersiyer bütil hidrokinon (TBHQ) koruyucunun ne olduğunu bilmeyenler için: bu madde petrol yan ürünü olmaktadır. Genel olarak tüketiciler, sentetik kimyasalların antioksidan özellikler içerebileceklerini gözden kaçırıyor fakat bu antioksidanlar doğal antioksidanlar gibi vücuda faydalı değildir.

Yakın zaman içerisinde yayınlanan bir makalede yüksek oranda hazır çorbalar ile noodle tüketen kadınların metabolik sendrom tehlikesi altında olduğu ortaya belirtilmiştir. Bu oran az yiyen, sağlıklı beslenme alışkanlıkları bulunan ve egzersiz yapan kadınlara göre çok daha fazla. Noodle kilo aldırır mı sorusunun cevabına geliyor olursak:

Bu araştırmaya göre haftada iki defa hazır çorba tüketmekte olan kadınların metabolik sendrom yaşama riski %68 oranında yükseliyor. Bu sendrom arteriyel hipertansiyon, obezite, yüksek kan şekeri, trigliserit ve düşük oranda iyi HDL kolesterolüne yol açmaktadır.

Ayrıca hazır çorba tüketmekte olan kişiler, tüketmeyenlere kıyaslandığında vücutlarına çok daha az oranda protein, demir, kalsiyum, potasyum, A ve C vitamini almaktadırlar. Vücutlarında bulunan zararlı yağ, kalori ve sodyum oranları da daha yüksek oranda olmaktadır. Noodle ve benzeri hazır gıdaların tüketimi her zaman risk teşkil etmektedir.

Aslında Noodle yani bir öteki bir değişle hazır erişte yemek yerine ev yapımı erişteleri tüketmek daha sağlıklı ve daha besleyici olacaktır. Onları da yapamayacaksanız ve hazırlamakta zorluk çekecekseniz kendi çabanız ile marketten alacağınız erişteleri ya da makarnaları istediğiniz biçimde, bildiğiniz ürünleri de kullanıp daha iyi bir iş çıkarabilmeniz mümkün. Böylece kafanız rahat olacaktır ve sağlığınız kötü bir şekilde bu durumdan etkilenmeyecektir. 

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:07
Güneş 06:32
Öğle 12:59
İkindi 16:29
Akşam 19:15
Yatsı 20:35