Mitral Kapak Yetmezliği: Mitral Kapak Yetmezliği Nedir?

Sağlık 07.09.2024, 19:30 09.09.2024, 12:06 Halil Uzan
Mitral Kapak Yetmezliği: Mitral Kapak Yetmezliği Nedir?

Kalp kapağı hastalıkları en çok görülen kalp hastalıkları arasındadır ve farklı çeşitlere sahiptir. Bu hastalığın sahip olduğu farklı çeşitler itibariyle kapakta darlık durumu ya da yetmezlik durumu olarak problemleri ikiye ayırmak mümkündür. Özellikle Aort kapak hastalıkları ve mitral kapak hastalıklarında hem darlık hem de yetmezlik durumu ciddi sorunlara sebep olabilir.

Bu problemler romatizmal ateş, ileri yaş sebebiyle yaşlanma ve doğuştan gelen bikuspit aort hastalığı sebebiyle olabilir. Aort kapak yetmezliği durumunda yaşanan problem kanın vücudu pompalandıktan sonra basınçla bir kısmının tekrar kalbe geri gelmesi durumudur.

Kalp kapak hastalıklarının genel olarak belirtileri yorgunluk, halsizlik, çarpıntı nefes darlığı gibi belirtilerdir. Bu belirtileri yaşayan genç ya da yaşlı herkeste kalp kapak problemleri görülebilir.

Mitral Kapak Hastalıkları Nedir?

Mitral kapakta da Aort kapakta da meydana gelebilecek iki tür problem vardır. Bunlardan birisi darlık diğeri de yetmezlik durumu. Mitral kapak darlık durumu aynı zamanda mitral kapak stenozu olarak da bilinir ve en yaygın oluşma sebebi romatizmaya bağlı ateştir. Mitral kapak darlığı diğer kalp hastalıkları arasında da en sık görülen hastalıktır.

Mitral kapak darlığı durumundan akciğerden gelen kanın sol atriumdan sol ventriküle geçişinde problem yaşanır. Mitral kapak yetmezliği durumunda ise mitral kapak işlevini tam olarak yerine getiremez ve kapanamaz.

Bu durumda kan kalbin içinde kalır ve birikir. Bu birikim sol ventrikülde yüksek basınca sebep olduğu için kalbi yorar ve kişide halsizlik yoğunluk gibi belirtiler gösterir. Hem mitral kapak darlığı hem de yetmezliği durumlarında uygulanması gereken en mantıklı çözüm mitral kapak değişimidir.

Bu operasyon ile problemli olan kapak yeni bir mekanik ya da biyolojik kapak ile değiştirilir. Buradaki mekanik kapaklar insanlar tarafından üretilmiş metal, polimer bazlı kapaklar olurken biyolojik bazlı kapaklar hayvan dokularından üretilir ve insan ile birebir uyumludur.

Mitral Kapak Değişimi Nasıl Olur, Tedavi Süreci Nasıl?

Mitral kapak değişimi eski dönemlerden beri yapılan ve önceleri göğüs kafesi açılarak yapılan açık kalp ameliyatları ile gerçekleştirilebilen bir operasyondu.

Hastalığın kalp problemleri arasında en sık görülen problem olmasının da etkisiyle ameliyat yöntemleri üzerindeki çalışmalar da arttı ve yeni teknikler geliştirildi. Mitral kapak değişim ameliyatları artık hem koltuk altı cerrahisi ile hem de göğüs altından minimal invaziv tekniği ile yapılabilmektedir.

Mitral kapak değişiminden sonra hastaya mekanik ya da biyolojik kapak takılması durumunda hastanın hayatı boyunca kan sulandırıcı kullanması gerekir. Bunu yapamayacak durumda olan ya da kan sulandırıcı kullanmasına engel teşkil edecek durumu olan hastalar için ameliyat sırasında farklı tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir.

Ameliyatın nasıl yapılacağı tamamen doktora ve hastanın durumuna bağlıdır. Ameliyat şekline bağlı olarak da iyileşme süreci belirlenir.

Yorumlar (0)