Mide ekşimesine ne neden olur? Mide ekşiten yiyecekler hangileri ne iyi gelir?

Kronikleşmiş mide hastalıklarında, yemeğin fazla kaçırılması mide yanmasında büyük bir rol oynar. Başta beslenme alışkanlıklarını değiştirmek olmak üzere birçok farklı korunma yöntemi bu tür problemlerin önüne geçilmek için uygulanabilir. Mide ekşimesinin nedenlerini ve rahatsızlığa iyi gelen besinleri sizler için derledik...

Sağlık 10.05.2020, 19:02
Mide ekşimesine ne neden olur? Mide ekşiten yiyecekler hangileri ne iyi gelir?

Özellikle Ramazan aında çok sık rastlanan mide sorunları günlük hayatta oldukça rahatsızlık yaratan bir süreç. Mide hastalıklarından olan gastrit, ülser ve reflü gibi sorunlar nedeniyle meydana gelen mide ekşimesiyle sıklıkla karşılaşılır. Mide ekşimesini genellikle sindirim problemlerinin neden olduğu hazımsızlık ortaya çıkartır. Hayat kalitesini oldukça düşüren bu rahatsızlıktan muzdarip kişiler, midelerinin ağzına geldiklerini hissedebilir.  Bu rahatsızlıkların sebeplerini sizin için araştırdık...

  • Mide hastalıkları

Gastrit ve reflünün belirtileri benzerlik gösterse de reflü hastalığı çok daha şiddetli olan bir hastalıktır. Bu nedenle reflü hastaları gastrit olanlara oranla çok daha fazla şikayetle mücadele etmek zorunda kalabilir. Bu şikayetlerin başında ise mide ekşimesi geliyor. Sadece yemeklerden sonra değil, gün içerisinde de ara ara midede biriken asitlerin yemek borusuna kaçması nedeniyle mide yanar.

  • İltihaplanmalar

Safra kesesi başta olmak üzere midenin yakınlarında bulunan tüm organlarda enfeksiyon kaynaklı rahatsızlıklar kısa bir zaman dilimi içerisinde mideye sıçrar. Midede aşırı yanma, ekşime, ağrı ve bulantı gibi belirtiler had safhaya varır. Bu tür durumlarda mutlaka uzman desteği alınmalıdır.

  • Aşırı sinir halleri

Aşırı sinir haller, fevri davranışlar insanın psikolojik alt yapısını çökerten davranışlar bütünüdür. Bu davranışlar psikolojik etkilerden fiziksel sonuçlara uzanan geniş bir yelpazede çeşitli sonuçlara yol açabilir. Aşırı sinirli insanların yanı sıra, üzgün ve kaygılı kişilerde de hem mide ağrısı hem de ekşimesi şikayetleri görülür. Kişinin ruh hali değişince midedeki sorunlar da kendiliğinden geçer.

  • Yediğimiz bazı yiyecekler
  1. Ekşi besinler

Turşu başta olmak üzere ekşi gıdaları fazla tüketmek hem ekşimeye hem de gastrite neden olabilir.

       2.Acı gıdalar

Acı, bağırsak düzenleyici ve iştah açıcı olsa da aşırı miktarda tüketildiği takdirde birçok sağlık sorununa yol açar. Mide ekşimesi de bu sorunlarından bir diğeridir

       3.Baharatlar

Belli başlı yeme alışkanlıkları ne kadar lezzetli olsa da sağlık sorunlarının ortaya çıkmasında etkin bir rol oynar. Yemeklere lezzet katması için kullanılan çeşitli baharatlar da aşırıya kaçıldığı takdirde mide ekşimesine neden oluyor. Özellikle belli bir yaştan sonra tuz tüketimine dikkat edilmeli, pul biber ve nane gibi baharatlar mümkün olduğunca az kullanılmalıdır.

 Mide ekşimesine ne iyi gelir

  • Muz

Muz, yüksek oranda potasyum içerir. Potasyum ise mide şikayetlerini en aza indirgeyen bir vitamindir.

  • Maden suyu

İlk olarak bilinmesi gereken soda ile maden suyunun ayrı şeyler olduğudur. Mide ekşimesini dindirmek isteyenler soda yerine maden suyu tüketmelidir. Bu karbonat özlü yararlı içeceğin ne zaman içileceği de son derece önemli. Yemek yerken değil yemeklerden yaklaşık yirmi dakika sonrası öneriliyor.

  • Süt

Süt mide ekşimesine iyi gelen en önemli içeceklerden biri. Bir bardak yerine bir yudum süt içmek mide ağrılarına da ekşimelerini de yok etmektedir.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:05
Güneş 06:30
Öğle 12:58
İkindi 16:30
Akşam 19:16
Yatsı 20:36