Manda Yoğurdu Ne İşe Yarar? Manda Yoğurdu Faydaları Nedir?

Manda yoğurdu nasıl yapılır? Manda yoğurdu yemenin faydaları nelerdir?

Sağlık 01.10.2020, 08:36
Manda Yoğurdu Ne İşe Yarar? Manda Yoğurdu Faydaları Nedir?

Manda yoğurdu, manda hayvanının sütünün mayalanması ile meydana gelen besin ve enerji türü en yüksek olan yoğurt türüdür. Ülkemizde ve dünyanın birçok yerinde inek sütü ve koyun sütünün yanı sıra manda sütü ile de yoğurt yapılmaktadır. Özellikle son yıllarda organik beslenmenin önemimin artması nedeni ile yaygınlaşan ev yoğurdu içerisine manda sütünden yapılan manda yoğurdu da girmiştir.

Nesli tükenmekte olan manda hayvanının sütünün değeri ve farkı yeniden gündeme gelmesini sağlamıştır. Hava kirliliği, yoğun iş yaşamı, şehirlerde sürekli hızlı yemek gibi problemler insanları organik beslenmeye yöneltmiştir. Sağlıklı beslenmenin önemi de manda yoğurdunu öne çıkaran nedenlerden biridir.

Manda Yoğurdunun Faydaları Nelerdir?

  1. Besin ve enerji değeri yüksek olduğundan kişileri enerjik ve zinde tutar,
  2. Sindirim sistemi ve bağırsaklara oldukça yararlıdır, düzenli çalışmalarını sağlar,
  3. Probiyotik içeriği ile hazmı kolaylaştırır,
  4. Göz sağlığı açısından oldukça zengin A vitamine sahiptir. İleri yaşlarda görme bozukluklarını önler,
  5. İçeriğindeki laktoz nedeni ile çocuklarda rahatlıkla kullanılır,
  6. Yağ oranı oldukça yüksektir, damar ve kalp sağlığına zarar vermez,
  7. Kırmızı et tüketemeyenler için ideal bir protein deposudur,
  8. Kalsiyum açısından çok zengindir,
  9. B12, çinko ve birçok vitamin içerikli olması nedeni ile kalp sağlığına yararlıdır, şeklinde sıralanır.

Manda Yoğurdu Nasıl Yapılır?

Manda yoğurdu diğer ev yoğurtları şeklinde yapılır. Genel anlamda bir litre manda sütü bir tencereye konulur. Tencere kısık ateşe konulur. Ardından ise kevgir ile sürekli karıştırılır. Kaynama söz konusu olduğunda ise söz konusu sütün köpüğü tencereden alınır. Kaynaması tam anlamı ile gerçekleşir.

Kaynayan tencere ardından söz konusu tencere ocaktan alınır. Ocaktan alınan süt ılımaya bırakılır. Süt ılıdıktan sonra içerisine bir tatlı kaşığı dana önceden yapılmış, ekşime durumu olmayan manda yoğurdu eklenir. Oldukça yavaş şekilde karıştırılır. Sonra üzeri ince bir tülbent ile kapatılır. Üzerinde de tencere kapağı konulur ve komple bir örtü ile tencere sarılır.

4 saat süresince oda sıcaklığında hiç hareket söz konusu olmadan sarılı şekilde tencere bekletilir. 4 saatin ardından etrafında sarılı olan örtü açılır. Buzdolabına yoğurt tenceresi konulur. 1 gün boyunca tencere bekletilir. 24 saatin sonunda manda yoğurdu yenilecek hale gelir.

Bu şekilde mayalanan manda yoğurdunun 10 gün süresince tüketilmesi gereklidir. Söz konusu manda yoğurdu çok zor şekilde sertleşir. Bu nedenle de tecrübeli bir kişi tarafından kıvamı tutturulur.

Ülkemizde Manda Yoğurdu Nerelerde Bulunur?

Ülkemizde manda üretimi ve manda yoğurdu, Amasya, Balıkesir, Çorum, ve Muş gibi şehirlerde oldukça yaygındır. Bu illerimizde birçok rahatsızlık ve vitamin eksikliklerinde manda yoğurdu tedavi edici olarak bilinir. Diğer süt çeşitlerine oranla manda sütü daha beyazdır. Doğal bir antibiyotiktir. Aynı zamanda kalori olarak da yüksek bir yoğurttur.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:25
Güneş 05:56
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:39
Yatsı 21:04