gtag('config', 'G-X0Q4RFH2S7');

Kısırlık Nedir? Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kısırlık kadın veya erkek kaynaklı olabilmektedir. Bebek sahibi olmak isteyen ve kısırlıktan şüphelenen çiftler öncelikli olarak kısırlığın kimden kaynaklı olduğuna dair testler yapmalı ve bu doğrultuda tedaviye başlamalıdırlar.

Sağlık 20.09.2024, 21:30 Halil Uzan
Kısırlık Nedir? Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kısırlık (infertilite) çiftlerin 1 yıl boyunca korunmasız bir şekilde cinsel ilişkiye girip bebek sahibi olamaması durumuna verilen isimdir. Sıkça karşılaşılan bir üreme sistemi sağlık sorunudur. Kısırlık durumunda bebek sahibi olunamaz . Bundan dolayı kısırlık kişileri olumsuz etkileyen bir durumdur.

Bebek sahibi olmak doğal karşılanan ve basit olarak görülen bir durum olsa da aslında gebe kalmak o kadar da basit bir durum değildir. Gebeliğin oluşması için çeşitli şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar başlıca; kaliteli sperm üretimi, spermin yumurtaya ulaşabilmesi, sağlıklı embriyo, spermin yumurtayı dölleyebilmesi ve döllenen yumurtanın rahim içinde tutunabilmesi sağlıklı bir gebelik sürecinin başlangıç faktörleridir.

Kadın Ve Erkekte Kısırlık Nedenleri

Kısırlık kadın veya erkek kaynaklı olabilmektedir. Bebek sahibi olmak isteyen ve kısırlıktan şüphelenen çiftler öncelikli olarak kısırlığın kimden kaynaklı olduğuna dair testler yapmalı ve bu doğrultuda tedaviye başlamalıdırlar.

Kadınlarda Kısırlık Nedenleri: Bebek sahibi olamayan Kadınlarda kısırlığın belirli nedenleri vardır. Bunlar; ailede erken menopoz durumu olması, doğuştan gelen rahim farklılıkları, endometriozis, yumurtlama bozuklukları, geçirilen karın içi ameliyatlar.

Erkeklerde Kısırlık Nedenleri: Erkeklere bağlı olan kısırlığın ise en çok bilinen belirtileri şöyledir; Kemoterapi veya radyoterapi geçirmiş olma sonucu sperm sayısında azalma, cinsel fonksiyon bozuklukları, aile soy ağacında kısırlık olması, çok sıcak suyla duş alma (hamam, sauna gibi yerlerde), Kanal tıkanıklıkları olması, Spermin mesaneye boşalmaması, hormonal nedenler, inmemiş testis (genellikle doğum sırası veya sonrasında oluşur) . Çocukluk çağında geçirilen kabakulak veya ateşli hastalıklar, kas yapma amaçlı tüketilen bazı besinlerin yan etkileri sonucu da erkekte kısırlık olduğunu işaret edebilmektedir.

Kısırlık Tanısı İçin Gerekli Olan Testler

Her yolu denemiş ve bebek sahibi olamamış çiftlerde kısırlık tanısı koymak için çeşitli testler yapılmaktadır. Bu testler kadın ve erkekte değişkenlik göstermektedir. Kadınlarda;

  • Vajinal ultrasonografi
  • Rahim filmi (HSG)
  • Jinekolojik muayene
  • Hormon testleri
  • Laparoskopi ve histeroskopi

kadınlarda oluşan kısırlığı ortaya çıkaran testlerdir.

Erkeklerde ise;

  • Sperm sayısı, hareketi hakkında bilgi almak amacıyla semen testi
  • Hekim muayenesi

Bunlar da erkeğe bağlı kısırlığı ortaya çıkartan testleridir.

Kısırlık Tedavisi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Kısırlığın bilinen en yaygın tedavisi tüp bebek yöntemidir. Fakat bazı çiftler tüp bebek tedavisi olmak istemezler. Tüp bebek dışında da kısırlığın çeşitli yolları bulunmaktadır. Bu yollar kişinin yaşı, ne kadar süredir bebek sahibi olma uğraşı verdiği, daha önce gebe kalıp kalmadığı (bazı vakalarda kişi gebe kalır fakat düşük yapar daha sonra kısırlık tanısı konur) bu bilgiler doğrultusunda kişiye en uygun tedaviyi doktor belirler ve kişinin kabul etmesi durumunda tedaviye başlanılır. Diğer bazı tedaviler de şöyledir;

  • Eğer kişiye yumurtlama olmamasından dolayı kısırlık oluşmuş olduğu tanısı konulduysa, çeşitli ilaçlar ile bu sorun giderilmeye çalışılır. Doktor tablet şeklinde veya direk iğne şeklinde yumurtayı uyaran ve harekete geçiren ilaç tedavisine başlar.
  • Kısırlığın bir diğer tedavisi aşılama yöntemidir. Bu tedavi de kadının en doğurgan olduğu dönemde eşinin spermlerinin aşı yoluyla rahme bırakılması anlamına gelmektedir. Bu yöntem spermin yumurtaya ulaşamadığı durumlarda, erken boşalmalardan dolayı bebek sahibi olamayan çiftlere sıkça uygulanan bir yöntemdir.
  • Rahim içinde oluşan poliplerin veya kistlerin alınması, Rahim içi yapışıklıklarının düzeltilmesi gibi cerrahi işlemler de kısırlık tedavisinde kişiye uygulanan tedavi yöntemleridir.

Yorumlar (0)