İp Atlamanın Faydaları Nelerdir

Çocukluk çağlarının vazgeçilmez oyunlarından birisi olma özelliğinin yanı sıra formda kalmak ve kilo vermek isteyenler için de müthiş bir egzersiz şeklidir ip atlamak. Çocukluk çağlarından başlayan bir merak olan ve kadınlar için ve kilo vermeye yardımcı olması sayesinde spora merak duyan her yaş grubu için hitap edicidir. Zayıflamak isteyenler ve formunu korumak isteyen herkes daha fit duruma kavuşmaktadır.

Sağlık 26.06.2021, 09:00 Mehmet Kurt
İp Atlamanın Faydaları Nelerdir

İp Atlamanın Faydaları Boy Uzatır Mı?

Oldukça kolay olan ip atlama sporunun yapılabilmesi için özel bir mekana, makine veya aletlere ihtiyaç duyulmuyor olması herkes tarafından rahat uygulanır olması diğer egzersizlerden biraz daha ön plana çıkmasına sebep olmuştur. İp atlayarak fit bir vücudu olsun isteyenler ve formda kalmak için çaba gösterenler istedikleri sonuca erişirler. Peki kilo vermek için oldukça yararlı olan ip atlamak boyu uzatır mı? Uzmanların açıklamalarına göre ip atlamak çocukluk çağlarındayken kemiklerin uzamasına yardımcı olurken güçlenmesi için de katkıda bulunmaktadır; yani boy uzaması için de yararlı olduğu belirtilmektedir.

Sağlık bakımından da uygun, basit, pahalı olmayan ve eğlenceli bir egzersiz türüdür. Fakat yapılan bu egzersizlerin yararlı olabilmesi için düzenli bir şekilde ip atlamak gerekmektedir.  Bir bireyin sağlıklı olabilmesi için gerçekleştirmiş olduğu egzersizlerde ayaklarını kullanabiliyor olması o kişi için gerçekleştirilen egzersizi daha verimli duruma getirecektir. İp atlama teknikleri doğru bir şekilde bilinip uygulandığı takdirde yürüyüşten ya da koşu yapılmasından daha etkili sonuçlar alınmakta olan bir zayıflama sporu olmaktadır.

İp atlamak; yağ yakımının, vücudun direncini yükseltmenin koordinasyon ve denge geliştirmenin ise en etkili yollarından biri olarak ifade edilir. Aynı zamanda iyi bir kardiyo egzersizidir ve hızlı bir kalori yakıcısı olmaktadır. İp atlamak hıza bağlı olarak bir dakika içinde yaklaşık 10 kalori yaktırır. Hız ve kondisyon yükseltilerek devam edildiği durumlarda ise 20 kaloriye kadar çıkılmasına müsaade etmektedir. Yani hız ve zıplama yüksekliği artınca doğal olarak yakılan kalori de o derecede artmaktadır. Hızın artışı ile doğru orantılı bir şekilde 10 dakika içerisinde yaklaşık 110 ila 200 kalori yakımının gerçekleşmesi mümkündür.  Ek olarak ip atlamak kilo verebilmek için uygulanıyor ise ilk olarak ısınma hareketlerinin yapılması ve vücut esnetilmesi gerekmektedir ya da ilk 5 dakika hafif bir tempo ile ip atlamaya başlanmalı sonrasında da tempo arttırılmalıdır ve en az yarım saat olacak şekilde devam edilmelidir. Yine atlamayı bitirmeden 3 ya da 5 dakika önceden tempo hafif hafif azaltılmalıdır. Şunu da belirtmekte fayda vardır ki; ip atlarken yakılmakta olan kalori miktarı kişiden kişiye ve uygulanmış olan tempoya göre değişim göstermektedir. Eğer tempo yükseltilerek hızlı bir biçimde ip atlanırsa vücut daha çok kondisyona ihtiyaç duyacak ve buna bağlı olarak da daha fazla enerji harcayacak ardından da vücut kaslara ihtiyaç duymuş olduğu enerjiyi en hızlı biçimde sağlamak için fazla kalorileri yakacak bu da beraberinde zayıflamayı getirecektir.

İp Atlamanın Faydaları Nelerdir?

İp atlamak vücutta bulunan bütün kasları çalıştırmaktadır.

Stresi yok etmekte ve mutluluk hormonunu çalıştırmaktadır.

Kalori yakımı için oldukça etkili bir egzersizdir. 30 dakikalık süre boyunca ip atlamak 400 kalori yaktırmaktadır.

İp atlamak kalp atış hızını yükseltmektedir.

Vücudun oksijeni verimli bir biçimde kullanmasını sağlayarak kalp, akciğerler ve dolaşım sistemini güçlendirmektedir.

Bacakların ip atlandığı zaman koordine hareketi, kasları gerginleştirmektedir. Bu gerginlik kasları sıkılaştırmakta ve baldır, kalça ile alt bacak kaslarını kuvvetlendirmektedir.

İp atlayarak vücutta depolanmakta olan toksinlerden kurtulmanız mümkündür. İp atladığınız zaman toksin atma işlemi ter aracılığı ile gerçekleşmektedir. Bu şekilde de hücreler tekrardan oluşup tam kapasitede çalışabileceklerdir.

İp atlamak vücudun endorfin üretmesini sağlamaktadır. Endorfin; dinlenmeye, stres atmaya ve daha az endişe etmemize yardımcı olur.

Koordinasyonu yükseltmektedir

Selülitler için etkili olan bir egzersiz türüdür.

Kanda bulunan kötü kolesterolü düşürmektedir, iyi kolesterolü artırmaktadır.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:27
Güneş 05:58
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:38
Yatsı 21:03