Hamilelikte Türk kahvesi

Hamilelik döneminde kahveyi çok sevenler için genellikle uyarılar yapılır. Peki kahve içmek hamileyken zarar verir mi? Hamilelik döneminde kahve içmek hangi durumlarda sakıncalıdır? Hamilelikte kahve tüketiminin sınırı nedir?

Sağlık 07.12.2020, 23:30 07.12.2020, 23:55 İrem Durak
Hamilelikte  Türk  kahvesi

Hamilelikte Kahve Keyfi

Hamilelik döneminde kahveyi çok sevenler için genellikle uyarılar yapılır. Peki kahve içmek hamileyken zarar verir mi? Hamilelik döneminde kahve içmek hangi durumlarda sakıncalıdır? Hamilelikte kahve tüketiminin sınırı nedir?

Hamilelik döneminde zorluklar ile heyecanları bir arada bulunur ve komplike bir dönemdir. Her ne kadar kadınlar hayatlarında yaşayacakları en özel anları yaşıyor olsa da bazı yasaklar bu süreci daha da zorlaştırır. Örnek olarak bu dönem boyu insanların yediğine ve içtiğine dikkat etmesi gerekmektedir. Tıpkı kahve içmek gibi. İşte hamilelikte kahve ile ilgili bilinmesi gerekenler.

Hamileyken Kahve İçmek

Hamilelik sürecinde özellikle tüketilen yiyecek ile içecekler bakımından ekstra dikkat edilmesi gereken bir dönem olmaktadır. Bu süreçlerde unutulmaması gereken anahtar kelimeler ise aşırıya kaçılmaması üzerinedir. Dikkat edilmesi ve ölçüsünün kaçırılmaması gereken maddelerin başında da kafein gelmektedir. Özellikle de kahve ve çayda bol miktarda kafein bulunmakta ve hamilelik boyunca bu madde kısıtlanmalıdır.

Gün içerisinde 200 mg’a kadar kafein zararsız olarak bilinir. Araştırmalara göre hamilelik boyunca 200 mg’a kadar alınan kafein miktarının bebeğe zararı bulunmamaktadır. Bu da günde yaklaşık olarak 2 fincana eşit olsa da yine de bir bardak kahve yeterlidir. Çayda da kafein miktarı kahvenin yarısı kadar olduğu için günde 3-4 bardak içmenin zararı olmayacaktır.

Kahvelerin ve Çay Çeşitlerinin Kafein Miktarı

• 1 fincan filtre kahve : 135-200 mg

• 1 fincan cappuccino: 100 mg

• 1 fincan espresso : 100 mg

• 1 fincan Türk kahvesi : 60 mg

• 150 cc hazır kahve : 60 mg

• 150 cc Dekafeine (kafeini alınmış) kahve : 5 mg

• 2 gram Nescafe® ile hazırlanan kahvede: 50-70 gram kafein bulunur

• 1 fincan yeşil çay: 20 mg

• 1 fincan siyah çay: 40 mg

Hamileyken Kahve İçme Üzerine Yapılan Araştırmalar

Hamilelik süresi boyunca içilen kahveler için birçok araştırma bulunmaktadır. Vücuda alınmış olan kafein oranı bebek gelişimini herhangi bir mekanizmayla etkilediğine dair ortam saptanmamışken anne adaylarının çeşitli etkenleri değişkenli taşır. Bu yüzden bu sorunun cevaplanması zor olmaktadır. Fakat yapılan araştırmalara göre hamileyken anne karnındaki gelişimin geriliği %10 oranında artmıştır.

Fazla miktardaki kafein kalsiyum, magnezyum, potasyum ile sodyum gibi minerallerin de atımını artırmaktadır. Fazla miktardaki kafein alımı kalsiyum emilimini olumsuz şekilde etkilemektedir. Yapılan araştırmalarda düşük riskinin de arttığı görülmüştür. Piyasada birçok kafeinsiz kahve olsa da bunların hamilelikteki etkisi henüz bilinmiyor. Ancak Amerikan Kalp Derneği’nin yapmış olduğu araştırma kafeinsiz kahvelerin kötü kolesterolü yükselttiği yönünde.

Emzirenler Kahve İçebilir Mi?

Günde 450 ml’den fazla kahve tüketimi anne sütünde bulunan demir konsantrasyonunu azaltabilir ve bebeklerde demir eksikliği olabilir. Ölçülü tüketmekte fayda vardır.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:05
Güneş 06:30
Öğle 12:58
İkindi 16:30
Akşam 19:16
Yatsı 20:36