Göz kanlanması neden olur?

Göz insan vücudunun en önemli organlarından biridir. İşlevini yitirmesi halinde tüm dünyanın kararabildiği bu uzuvda birden fazla hastalık ve rahatsızlık görülebiliyor.

Sağlık 29.12.2020, 00:45 29.12.2020, 00:48 Mehmet Kurt
Göz kanlanması neden olur?

Sağlıklı br göze sahip olmak için dikkat edilmesi gereken birden fazla husus bulunuyor. Beslenme, gözü koruma, gözü yormama gibi etkenler bunlar arasında sıralanabilir. Ancak bazı durumlarda ne kadar önlem alınırsa alınsın her insan da göz kanlanması görülebiliyor.  Göz kanlanması aynı zamanda göz kızarıklığı olarak da iade ediliyor. Bu durumu gözün içerisindeki beyaz dokunun kırmızı rengi alması olarak tanımlamak yanlış olmayacaktır. Gözlerinde kızarma ya da kanlanma olan kişiler ise çoğu zaman bunun nedenini bilmiyor. Biz de bugün merak edenler için konuya ilişkin tüm detayları kaleme aldık. Göz neden kanlanır? Belirtileri nelerdir? Nasıl geçer? Tedavisi var mıdır ve nasıl tedavi edilir? Gözün kanlanması bir hastalığa işaret ediyor olabilir mi? Merak ettiğiniz tüm bu soruların ayrıntılı yanıtlarına içeriğimizin devamından erişebilirsiniz…

Göz kanlanması nedir?

Göz kanlanması; tıbbi tanımıyla gözün beyaz tabakasındaki kılcal damarların farklı etkenlere bağlı olarak hasar görmesi, çatlaması ya da genişlemesi olarak ifade edilebilir. Çatlama, genişleme görülen bu kılcal damarlar gözün iç kısmının kırmızı bir hale gelmesine neden olur. Buna da halk arasında göz kanlanması ya da göz kızarıklığı denir. Nedenlerine gelecek olursak da bu durumu ortaya çıkaran birden fazla nende olduğunu söylemek mümkündür. Alerjik reaksiyonlar, gözün çeşitli nedenlerden ötürü mikrop kapması, aşırı yorgunluk, uykusuzluk gibi etkilerin de göz kızarıklığına nende olduğu ifade ediliyor. Peki, gözün kanlanmasına neden olan diğer etkenler nelerdir?

Göz kanlanması nedenleri

Göz kanlanması nedenlerinin bazılarını yukarıda ifade ettik.  Gözde oluşan bu sorunun nedeni tedavi süreci için kesinlikle bilinmesi gereken en önemli noktalardan biridir. Göz kızarıklığı sorunu ile karşılaşıp uzman hekime başvuran her hastaya ilk olarak nedeni sorulur. Eğer somut bir neden varsa hastanın bunu belirtmesi talep edilir. Genel olarak gözünüzün kanlanmasına neden olabilecek bazı etkileri şu şekilde sıralamak mümkündür;

  • Somut bir maddenin göze girmesi, çarpması

· Aşırı tozlu ve kirli ortamlarda uzun süre çıplak gözle zaman geçirmek

· Güneş etkisi

· Kimyasal ve zararlı maddelerin göze temas etmesi

· Herhangi bir şeye karşı oluşan alerjik reaksiyonlar

· Lens kullanan hastalarda, lensin mikrop taşıması

· Aşırı alkol kullanımı

· Uykusuzluk ve stres

· Göz tansiyonu hastalığı

  • Tiroit hastalıklarının tüm aşamaları

Bu ve benzeri pek çok rahatsızlık ya da etken gözlerinizin kanlanmasına neden olabilir. Bu noktada en doğru teşhis için mutlaka uzman bir hekime başvurmak ve muayene olmak gerekiyor. Muayene neticesinde gözlerinizin eski haline gelebilmesi için hekim tarafından uygun olan ilaç tedavisi süreci başlatılacaktır.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:49
Öğle 12:52
İkindi 16:39
Akşam 19:44
Yatsı 21:11