Covid-19 Aşısının Türkiye’ye Geliş Tarihi

Covid-19 aşısı ile ilgili çalışmalar devam ederken müjdeli haberler de ard arda gelmeye başladı. Covid-19 aşısının Türkiye’ye ne zaman geleceği ve ne şekilde uygulanacağına dair bilgileri Sağlık Bakanı Fahrettin Koca aktardı. İşte detaylar…

Sağlık 26.11.2020, 15:27 İrem Durak
Covid-19 Aşısının Türkiye’ye Geliş Tarihi

Covid-19 Aşısının Türkiye’ye Geliş Tarihi

Covid-19 aşısı ile ilgili çalışmalar devam ederken müjdeli haberler de ard arda gelmeye başladı. Covid-19 aşısının Türkiye’ye ne zaman geleceği ve ne şekilde uygulanacağına dair bilgileri Sağlık Bakanı Fahrettin Koca aktardı. İşte detaylar…

Çin merkezli olan Sinovac firmasının ürettiği Covid-19 aşısından 50 milyon doz satın almak için anlaşma yapıldığını belirten Sağlık Bakanı Koca, aşının vatandaşlara ücretsiz şekilde uygulanacağı bilgisini de verdi. Aralık-Ocak-Şubat aylarında aşının getirilmesi için anlaşma yapıldığını belirtti. Koca: “Aralık ayında asgari olarak 10 milyon olmak üzere 20 milyonu hedefliyoruz. Ocak ayında 20 milyonda sıkıntı yok. 50 milyon doz için sözleşme imzalandı. Diğer ülkelerle de görüşmeler devam ediyor.”

 Rusya gibi aşı üreten diğer ülkelerle de görüşme halinde olduklarını belirten Koca, “Bir başka aşı için de Aralık ayında bir milyon, sonrasında da 25 milyona kadar aşının getirilmesi için” görüşmeler yapıldığını belirtti. Yabancı ülkelerle geliştirilen fakat Türkiye’de de denenmekte olan aşıların da yıl sonu gelmeden uygulanmasını ümit eden Koca, “Çin ile Almanya kaynaklı olan aşıların ülkemizde faz çalışmalarını kamuoyu ile paylaşıyoruz. Bu sene bitmeden önce aşıya kavuşmanın ümidi içindeyiz.” Dedi.

Aşı Ücretsiz Uygulanacak

Koca aşının ilk olarak kimlere uygulanması gerektiği ile ilgili Bilim Kurulu’nun çalışmalarını devam ettirdiğini belirtti. “Sağlık çalışanlarımızdan başlayarak riskli gruplar ile enfeksiyonu yayma potansiyeli yüksek olan kişiler. Berberler, şoförler, kuaförler gibi hizmet sektörü de yer yer aşı uygulamasında yer alacak.”

Çin’den gelen aşıların vatandaşlara ücretsiz şekilde uygulanacağını belirten Koca, vatandaşların istemeleri durumunda öteki aşıları belirli bir ücret karşılığında yaptırabileceklerini belirtti: “Bu aşıyı yaptırdığımızda vatandaşımızdan herhangi bir ücret asla almayacağız. Aşının dünyadaki fiyatı aşağı yukarı belli, 10 dolar, 12 dolar, 5-5,5 dolar. Bizim sipariş ettiklerimiz aşılar ise dünya ortalamasının üzerinde bir rakam. Bu aşıyı da bizler vatandaşlarımıza ücretsiz şekilde ulaştırmayı sağlayacağız. Özellikle de yapılmasını gerekli gördüğümüz kesimlere ücretsiz gerçekleştireceğiz. Bunun dışında da farklı bir aşıyı almak isteyen vatandaşlarımıza da üst limit belli olmak kaydıyla eczanelerden almalarının önünü açacağız.”

Yerli Aşı İçin Tarih Nisan Ayı

Bakan Koca yerli aşının da Nisan ayında uygulanacağını belirtti. “Ülkemizde 16 farklı aşı çalışması yapılıyor. Aşı adayları geliştiren ender ülkelerdeniz. Biri klinik öncesini başarı ile tamamladı ve gönüllüler üzerinde uygulanmaya başlandı. 44 gönüllüye uygulama yapıldı. İkinci doz ise 26 Kasım ile 14 Aralık tarihleri arasında uygulanacak. Nisan ayı içerisinde ilk aşıya kavuşacağımızı ümit ediyorum.” Dedi.

Erdoğan: ‘Aşı bütün insanlığın ortak malı’ dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da TBMM’de AKP Meclis Grup Toplantısı’nda gerçekleştirdiği konuşmada aşı çalışmalarına değinerek: “Çin, Rusya, ABD, Avrupa, ki Almanya önde geliyor aşılarını takip ediyoruz. Bunların belirli bir kısımlarının ön siparişlerini verdik. İnşallah önümüzdeki ayın sonuna doğru aşılarda ilk uygulamaları yapmayı umut ediyoruz.” Dedi.

“En geç Nisan ayında kendi geliştirdiğimiz aşının da uygulama seviyesine getirilmiş olmasını planlıyoruz” diyen Erdoğan aşının insanlığın ortak malı olmasının çağrısında bulundu:

“Söz almış olduğumuz tüm uluslararası platformlarda, aşı çalışmalarının ticari ya da siyasi hırslara kurban edilmemesi, bütün insanlığın ortak malı olması çağrısında bulunmaktayız. Kendi geliştirdiğimiz aşıyı da en uygun koşullar altında inşallah bütün insanlığın hizmetine sunma düşüncesindeyiz.” Dedi.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:25
Güneş 05:56
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:39
Yatsı 21:04