C Vitamini Özellikleri Nelerdir?

C vitamini nedir? C vitamini faydaları nedir? C vitamini zararları nedir? C vitamini eksikliği neden olur? C vitamini takviyesi neden gerekir?

Sağlık 10.10.2020, 09:41
C Vitamini Özellikleri Nelerdir?

C vitamini özellikleri nedir ve hangi yiyeceklerde bulunur? C vitamini, insan sağlığı açısından oldukça büyük bir öneme sahip olan bir vitamindir. C vitamini insan vücudunu pek çok hastalığa karşı korumakta ve vücudun direncini de arttırmaktadır.

Sağlıklı ve bir o kadar da canlı bir cilt oluşumunda en büyük katkıyı veren vitaminlerin başında gelir. Yüksek tansiyonun dengelenmesinde yardımcı olur. Demir eksikliğinin önüne geçer ve doku onarımı konusunda da birebirdir. Eksik olması, başta anemi olmak üzere daha pek çok hastalığın baş göstermesine sebep olmaktadır.

Ancak her şeyin fazlasının zarar olması gibi, C vitamininin de vücutta fazla olması, karın ağrıları gibi birtakım yan etkilere neden olmaktadır. C vitamini özellikleri nedir ve hangi yiyeceklerde bulunur?

C VİTAMİNİ ÖZELLİKLERİ

  1. C vitamini özellikleri nedir ve hangi yiyeceklerde bulunur? İşte C vitamininin başlıca özellikleri;
  2. C vitamini sağlıklı bir hayat sürebilmemiz için, yeterli miktarlarda alınması gerekmekte olan oldukça önemli bir vitamindir.
  3. Kemik, deri ve kan damarları oluşumu ve korunması açısından hayati bir öneme sahiptir.
  4. Bazı gıdalarda da yer almaktadır ancak genellikle meyve ve sebzelerde bulunmaktadır.
  5. Vücut; kıkırdak, kolajen ve kas yapabilmek için C vitaminine ihtiyaç duymaktadır. Bunun yanı sıra demir emiliminin yapılabilmesi ve depolanabilmesi için de C vitamini tüketimi oldukça önemlidir.
  6. Gastrointestinal birtakım rahatsızlıklara sahip olan insanlar C vitamini eksikliğine karşı fazlasıyla duyarlı bireylerdir; zira C vitamini demir emilimi konusunda en büyük yardımcıdır.

C vitamininin yerine getirdiği en büyük görevlerden bir tanesi de vücudumuz gıdaları yaktığı zamanlarda ya da radyasyon gibi insan için oldukça zararlı ışınlara maruz kaldığımız zaman ortaya çıkmakta olan moleküller ile savaşıyor olmasıdır. Bu moleküller, kanser ve kalp hastalıkları başta olmak üzere oldukça ciddi, hatta ölümcül sağlık sıkıntılarının baş göstermesine neden olmaktadırlar.

C VİTAMİNİ VE KANSER

Antioksidanların üretiminin artması konusunda yardımcı bir vitamin olan C vitamini, oksidatif strese karşı da vücudu koruma altına almaktadır. Gereken miktarda C vitamininin alınması, kanser riskini ciddi oranda düşürmektedir. Fakat C vitamininin kemoterapi tedavisi sırasında tüketilmesi sakıncalı olarak görülmektedir.

C VİTAMİNİNİN CİLDE SAĞLADIĞI FAYDALAR

C vitamini, sahip olduğu antioksidan özellikleri nedeniyle cilt sağlığı açısında büyük öneme sahip olan bir moleküldür. Doğal gıda ya da takviyeler ile alınmakta olan abskorbik asit, cilt hücreleri üstünde fazlasıyla yararlı bir etkiye sahiptir.

Yapılan birtakım bilimsel çalışmalar, C vitamininin, UV ışınına maruz kalındığı zamanlarda ortaya çıkan hasarları büyük bir ölçüde sınırlandırdığını ortaya koymuşlardır.

C VİTAMİNİ HANGİ HASTALIKLARA KARŞI KORUR?

  • Anemi hastalığı
  • Tüberküloz
  • Gut hastalığı
  • Damar sertliği
  • Tansiyon
  • Kolesterol
  • Diyabet

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:27
Güneş 05:58
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:38
Yatsı 21:03