Beyin sisi nedir, belirtileri nelerdir?

Anlık gelişen hafıza kayıpları, konsantrasyon bozukluğu, kafa karışıklığı, konuşmada meydana gelen zorluk gibi belirtiler ile kendini belli eden beyin sisi corona virüs geçiren her 10 hastadan birinde görülmeye başladı.

Sağlık 03.05.2021, 12:22 İrem Durak
Beyin sisi nedir, belirtileri nelerdir?

Beyin sisi nedir, belirtileri nelerdir?

Anlık gelişen hafıza kayıpları, konsantrasyon bozukluğu, kafa karışıklığı, konuşmada meydana gelen zorluk gibi belirtiler ile kendini belli eden beyin sisi corona virüs geçiren her 10 hastadan birinde görülmeye başladı. Birkaç ay içerisinde hastaların doktor desteği ile hastalığı atlatması tahmin ediliyor. Peki beyin sisi nedir, belirtileri nelerdir?

Beyin sisi nedir, belirtileri nelerdir?

Corona virüsün uzun soluklu etkileri araştırılmaya devam edilirken diğer yandan semptomları hafif geçiren hastaların her gün daha fazla beyin ve sinir sistemine etki etmeye başlayan nörolojik rahatsızlıklar yaşadığını ortaya çıkarıyor. Bunlardan biri de corona virüsün etkisi ile ortaya çıkabileceği sanılan “Beyin Sisi.” Beyin sisi, insanların bilişsel işlevleri üzerinde zorlanma oluştuğunu gösteriyor ve birçok kronik hastalığa davetiye çıkarıyor.

Corona virüsün sebep olduğu enfeksiyondan ötürü oluşan bağışıklık sağlayıcı antikorların yanlışlıkla sinir sistemine saldırı gerçekleştirmesinden ya da hasar gören sinir hücrelerinin birbirlerine yanlış sinyaller göndermesi sebebiyle ortaya çıkmış olabileceği sanılıyor.

Beyin sisi belirtileri nelerdir?

-Dikkat dağınıklığı

-Unutkanlık

-Düşüncelerini toparlayamamak

-Konsantrasyon kaybı

-Önemli konularda karar vermede zorluk

-Konuşurken kelime bulmada güçlük

-Okuduğunu anlamadan sayfalarca dalıp gitmek

-2 işi aynı anda yapamamak

-Başladığı hiçbir işi bitirememek

-Mental performans gerektiren her işte zorluk çekmek

Beyin sisi hastalığı nasıl tedavi edilir?

-Beyin sisi tedavisi gerçekleştirilirken dikkat edilmesi gereken ilk konu beslenme olmaktadır. 3 ay süre boyu glutensiz, şekersiz ve süt ürünlerinin bulunmadığı bir beslenme programı uygulanmalıdır. Bu beslenme programı içerisinde ağırlıklı olarak taze sebze ile meyvelere, tereyağı, zeytinyağı, hindistan cevizi benzeri sağlıklı yağlara, çiğ kuruyemişlere, doğru protein kaynaklarına ve fermente ürünlere sofralarınızda yer vermeye özen gösterin.

-Kronik stres bulunuyorsa psikolojik stresinizi azaltmayı ve daha iyi bir uyku düzenine geçiş yapabilmek için destekler alabilirsiniz. Uykuya dalmakta zorluk çekiyorsanız melatonin desteği ile birlikte, uyumanızı kolaylaştıracak olan kediotu, anason, melisa, mercanköşk, sarı kantaron gibi bitkiler yararlı olacaktır.

-Fiziksel aktivitelerinizi arttırarak açık havada yapılabilecek kısa süreli 20 dakikalık gerçekleştirilecek yürüyüşlerin dahi beyin sisine iyi geldiği bilinmekte. Hafta sonları deniz kenarında, açık havada, doğada vakit geçirmek de mutlaka iyi gelecektir.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:25
Güneş 05:56
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:39
Yatsı 21:04