Ramazan ayında en sık yapılan beslenme hataları

Ramazan ayında doğru beslenme nasıl olur?

Özel Haber 02.05.2020, 13:46
Ramazan ayında en sık yapılan beslenme hataları

11 ayın sultanı Ramazan geldi. İslam dinine inananlar bu ayı oruç tutarak geçirecek. Bir ay boyunca ibadet edip Rab'lerinden arınma isteyip şükredecek. Bazı uzmanların oruç tutmak bağışıklığı güçlendirdiği tezinin yanı sıra bu ayda gündüz çok faza aç kalmamız, iftarda bir anda fazla yamak yememiz ve sahurda yeyip yatmamız vücudumuzdaki dengeleri bozabilir. Özellikle koronavirüs nedeniyle spor yapamamamız, besinleri eritemememize ve vücut sağlığımızı bozmamıza neden olabilir. Bu süreçte doğru beslenerek ve bazı bariz hataları yapmayarak  vücut sağlığımızı koruyabiliriz. 

İşte Ramazanda yaptığımız hatalar ve yapmamız gerekenler:

Aşırı tuzlu ve yağlı besinlerden uzak durun

Ramazan boyunca sağlıklı olabilmek için yapılması gerekenler kadar ve yapılmaması gerekenler de bulunuyor. Sahurda ve iftarda sıkça yapılan yanlışlardan ilki, çok tuzlu ve yağlı beslenmektir. Özellikle sahurda tüketilen tuzlu ve yağlı besinler susama hissini arttırdığından, bu durum gün boyunca zorlu anlar yaşanmasına neden olmaktadır. Ayrıca yine bu tip gıdaların aşırı tüketimi mide yanması, uyku hali ve kilo artışı gibi birçok sorunu beraberinde getirmektedir. Diğer yandan tüm hazır gıdaların, damakta tuz tadı bırakmasa da gizli tuz kaynağı oldukları unutulmamalı, hazır gıda tüketimi de belli ölçülerle sınırlanmalıdır.

Sahurda süt, peynir, yumurta tüketin

Oruç tutanların sahur yapmaları sağlığın korunması açısından önemlidir. Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi proteinden zengin gıdalar ile hafif kahvaltı veya çorba, sebze yemeği  gibi hafif yiyecekler tercih edilmelidir. 

Ramazan Ayında Saglıklı Kalmanın Sırrı: Süt, Peynir, Yumurta Ve Yoğurt

Sıvı tüketimine dikkat edin

Az su içmek yapılan diğer büyük hatalardan biridir. Özellikle havaların ısınmaya başladığı bahar döneminde kaybedilen minerallerin ve suyun geri alımı vücut dengesi için oldukça önemlidir. Çay, kahve veya gazlı içecekler yerine vücudun su oranını korumak ve tüm sistemlerinin uygun şekilde çalışmasını sağlamak için öncelikle su tercih edilmelidir.

Vücuda aşırı karbonhidrat yüklemeyin

Özellikle sahurda ve iftarda bolca ekmek, poğaça, simit, börek, makarna, pilav, tatlı gibi gıdaları aşırı tüketmek de vücudun dengesini bozan nedenlerin başında gelmektedir. Bu gıdaların belli oranlarda tüketilmesi gerektiği unutulmamalı, mümkünse bu gıdalar yerine sebze, meyve veya kuru baklagiller tercih edilmelidir.

Karbonhidrat İçeren Yiyecekler Nelerdir? | Supplementler

Gazlı içeceklerle aranıza mesafe koyun

Ramazan boyunca yapılan diğer bir önemli hata ise yoğun gazlı içecek tüketimidir. Gazlı içecekleri tüketmek içerdikleri şeker oranından dolayı, kan şekeri başta olmak üzere vücudun birçok fonksiyonunu olumsuz etkilemektedir. Ramazan ayı boyunca susuzluğu gidermek ve vücudun su oranını korumak için gazlı içecekler yerine su tüketimine ağırlık verilmelidir.

Tahıl ve sebze tüketin

Beslenme değişikliği ve hareketsizliğe bağlı oluşacak kabızlığı önlemek için posadan zengin tam tahıllar(tam buğday, bulgur vb),  kuru baklagiller,  sebze ve meyveler tercih edilmelidir.

lif işlenmemiş sebze meyve tahıl – Yeşilist | Herkes için yeşil

Porsiyon tercihine dikkat edin

Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, doygunluk hissi için iftardan sonra belli aralıklarla ve küçük porsiyonlar ile beslenin. Porsiyonlar büyüyünce, bel çevresinin de büyüdüğünü, kilo alımının hızlandığını ve bu değişimlerin ise beraberinde sağlık sorunlarını getirdiğini unutmayın.

Yemekleri bolca çiğneyin

Sağlıklı oruç tutmanın diğer bir koşulu da yemek yeme tarzımıza dikkat etmek. Uzun süre aç kalan mideyi yormamak için yemekler yavaş ve iyice çiğnenerek yenilmelidir. 

Kilo vermenin sırrı fazla çiğnemek - Sağlık Haberler

Şerbetli ağır tatlılar tercih etmeyin

Uzun bir süre aç kaldıktan sonra bir anda yemek yediğimiz içi iftardan sonra aşırı şerbetli ağır hamur tatlıları yerine meyve veya sütlü tatlılar(güllaç, muhallebi, sütlaç,  puding veya dondurma)tercih edilmelidir.

Sütlü tatlılar… Birbirinden farklı sütlü tatlılar ve tarifleri ...

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:14
Güneş 05:48
Öğle 12:51
İkindi 16:39
Akşam 19:45
Yatsı 21:12